«Όχι» σε χώρους στέγασης προσφύγων από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου

 
«Όχι» σε χώρους στέγασης προσφύγων από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου

Ενημερώθηκε: 17/03/16 - 09:35

Σε οριακό σημείο έχουν φτάσει τα νησιά του βόρειου Αιγαίου με την περιφερειάρχη να απαντά ότι «η δυνατότητά μας έχει απολύτως εξαντληθεί», σε έγγραφο του υφ. Εσωτερικών σχετικά με την αναζήτηση χώρων για τη στέγαση προσφύγων.

«Δεδομένης της οικονομικής και κοινωνικής επιβάρυνσης πέραν κάθε ορίου, δεν υπάρχει καμία περαιτέρω διαθεσιμότητα», απάντησε η περιφερειάρχης βόρειου Αιγαίου, Χριστιάννα Καλογήρου, στον υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννη Μπαλάφα και σε έγγραφό του για την «αναζήτηση κατάλληλων χώρων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών προσωρινής στέγασης προσφύγων».

«Στην Περιφέρειά μας έχει ήδη γίνει το μέγιστο δυνατό. Στα νησιά της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν δομές καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας (Hot Spots) και η δυνατότητά μας έχει απολύτως εξαντληθεί» τονίζει η κ. Καλογήρου.

Διαμαρτυρίες από πρόσφυγες

Ζητώντας να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής τους και να σταματήσουν οι απελάσεις προς στην Τουρκία διαμαρτύρονται οι περίπου 400 μετανάστες, Πακιστανοί στην πλειονότητά τους και από χώρες της βόρειας Αφρικής, που παραμένουν στον εξωτερικό χώρο του Hot Spot της Μόριας. Πραγματοποιούν δε καθιστικές διαδηλώσεις με πλακάτ που γράφουν «είμαστε κι εμείς άνθρωποι».

Σημειώνεται ότι εδώ και 20 περίπου ημέρες, η διαδικασία της καταγραφής των μεταναστών στη Μόρια έχει διαφοροποιηθεί με αυτή των υπολοίπων προσφύγων. Πλέον, μετά την καταγραφή τους συλλαμβάνονται, κρατούνται και στη συνέχεια μέσω του λιμανιού της Καβάλας, μεταφέρονται σε προαναχωρησιακά Κέντρα της βόρειας Ελλάδας απ' όπου ακολουθεί η απέλαση τους στην Τουρκία, μέσω συνοριακού σταθμού στους Κήπους του Έβρου.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει πάνω από 300 μεταγωγές μεταναστών από τη Μυτιλήνη προς τη Βόρεια Ελλάδα.