Ποια θα είναι η στάση των κομμάτων στην επιλογή Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Ποια θα είναι η στάση των κομμάτων στην επιλογή Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Ενημερώθηκε: 16/01/20 - 09:00

Ποια θα είναι η στάση των κομμάτων στην επιλογή Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας; Και κυρίως τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Και η απάντηση στο ερώτημα δεν αφορά μόνο τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής αφού μέσω αυτής θα διαμορφωθούν οι όροι και τα δεδομένα του νέου πολιτικού σκηνικού.

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε γνωστό ότι θα πάρει θέση μετά τη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων. Όμως, πολύ δύσκολα θα καταψηφίσει την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πέρα από το ότι προτάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2018 για τη θέση του προέδρου του ΣτΕ, όπου και εξελέγη ομόφωνα, η κα Σακελλαροπούλου χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς με αρκετά στελέχη της Κουμουνδούρου διατηρεί προσωπικούς δεσμούς από  το παρελθόν, ενώ το γεγονός ότι είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος έχει ιδιαίτερο  συμβολισμό

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίαζαν ακόμα το παράδοξο γεγονός ότι η ΝΔ δεν είχε ψηφίσει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου όταν ο ΣΥΡΙΖΑ την είχε προτείνει για πρόεδρο του ΣτΕ και τώρα την προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πλάντως όλα θα εξαρτηθούν με το πώς θα κινηθεί ο Προκόπης Παυλόπουλος δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι η υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εάν δηλαδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκολύνει τις εξελίξεις και δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος για την προεδρία – καθώς δεν τον πρότεινε  το κόμμα από το οποίο προέρχεται – τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δηλώσει εάν θα υπερψηφίσει την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Στην περίπτωση που ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν έχει αντίρρηση να είναι υποψήφιος μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στην πρότασή του για τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οποία έχει καταθέσει εδώ και αρκετό καιρό.

Εφόσον αποφασίσει να την ψηφίσει, θα έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την πρώτη εκλογή, καθώς οι ψήφοι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ φτάνουν και περισσεύουν για να εκλεγεί η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στο ΚΙΝΑΛ ύπαρχει ένα θετικό κλίμα, αλλά την τελική απόφαση θα την πάρουν αύριο στις 15.00 τα όργανα. Αδιάφορο είναι το ΚΚΕ «Αριστεροφοβία από τη ΝΔ» αναφέρει η Ελληνική Λύση, ενώ τέλος σήμερα το απόγευμα θα τοποθετηθεί το ΜέΡΑ 25.

Αν υποθέσουμε, επομένως, πως εκτός από τους 158 βουλευτές της ΝΔ, που θα ψηφίσουν υπέρ της κ. Σακελλαροπούλου, εκφραστούν θετικά και οι 22 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, φτάνουμε στις 180 ψήφους, δηλαδή τα 3/5 του Σώματος. Αυτό σημαίνει ότι η συναίνεση που επιθυμούσε ο πρωθυπουργός για να εκφραστεί η νέα πολιτική περίοδος, επιτεύχθηκε. Το ψυχολογικό όριο ξεπεράστηκε... 

Η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας

 

Αναλυτικά:

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τη σύγκληση των οργάνων του κόμματος θα ανακοινώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τη στάση του, στο ζήτημα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση της επιλογής της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Οι ίδιες πηγές αφήνουν αιχμές για την μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης και συνδέουν τη σημερινή ανακοίνωση με επικοινωνιακές στοχεύσεις λόγω της συγκυρίας.

Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη που λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε το θεσμό του ΠτΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας. Αυτό θα πράξουμε και τώρα, σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που ανακοίνωσε σήμερα την επιλογή του για αντιπερισπασμό στο φιάσκο με το Λιβυκό και το μεταναστευτικό».

Παράλληλα, σύμφωνα με τη γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, το διάγγελμα του πρωθυπουργού για την ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, έρχεται εσπευσμένα για την επείγουσα αλλαγή ατζέντας.

«Μετά τις εκλογές του Ιουλίου και την άμεση κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αναρωτιόμουν τι καλύτερο έχει ετοιμάσει η ΝΔ, τι είχε σκεφτεί για την καλύτερη διαχείριση του ζητήματος. Τελικά αποκαλύπτεται πως έκανα «τζάμπα κόπο» που αναρωτιόμουν για κάτι σοβαρό που θα μπορούσε να έχει ετοιμαστεί. Σήμερα αυτό αποδεικνύεται, μιας και είναι η πρώτη παραδοχή ήττας από την πλευρά της κυβέρνησης της ΝΔ», ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη.

«Έρχεται εσπευσμένα διάγγελμα του πρωθυπουργού για την ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας προφανώς για την επείγουσα αλλαγή ατζέντας. Ακόμα κι αυτό ο κ. Μητσοτάκης το διαχειρίζεται με επικοινωνιακούς όρους», πρόσθεσε.

Το ΚΙΝΑΛ

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό αύριο θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ (στις 15.00) προκειμένου να καθοριστεί η στάση του Κινήματος Αλλαγής. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΚΙΝΑΛ διάκειται θετικά για την υποψηφιότητα ανώ η Ελληνική Λύση στην πρώτη αντίδρασή της έκανε λόγο για αριστεροφοβία της ΝΔ και παρέπεμψε τις τελικές αποφάσεις του κόμματος μετά τη συνεδρίαση των οργάνων. 

Το ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ ποτέ δεν έχει επικεντρώσει -ούτε τώρα επικεντρώνει- στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας», τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα, σχετικά με την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Το  ΜέΡΑ25

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, μετά τη διευρυμένη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, θα δοθεί η απάντηση-πρόταση του ΜέΡΑ25 για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανέφεραν κομματικές πηγές.

Υπενθυμίζεται πως ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με διάγγελμά του λίγο μετά τις 19:00, ανακοίνωσε πως η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η υποψήφια για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η Ελληνική Λύση

Η Ελληνική Λύση επισημαίνει ότι θα λάβει όποια απόφαση αφού συσκεφθούν τα όργανα του κόμματος.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «όταν, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κυριάκος Βελόπουλος είπε πως το όνομα του υποψηφίου προέδρου θα είναι έκπληξη, όλοι χαρακτήριζαν την δήλωση "ό,τι νά ΄ναι"!».

«Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου αποδεικνύει την "αριστεροφοβία" της ΝΔ! Μία ερώτηση. Ποιος την γνωρίζει στον πλανήτη, ώστε να ληφθεί υπ' όψιν η άποψή της στα διεθνή θέματα;Δεν αναφερόμαστε στο πρόσωπο της κ. Σακελλαροπούλου, η οποία είναι αξιοσέβαστη αλλά δεν γνωρίζουμε αν είναι κατάλληλη για Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

«Θα συσκεφθούν τα όργανα του κόμματος και θα αποφασίσουμε σύντομα, αφού "ζυγίσουμε" το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον», καταλήγει η Ελληνική Λύση.