Ποιοι βουλευτές άλλαξαν στρατόπεδο από το 2015 και μετά - Ποιοι πήγαν πού

 
Ποιοι βουλευτές άλλαξαν στρατόπεδο από το 2015 και μετά - Ποιοι πήγαν πού

Ενημερώθηκε: 16/01/19 - 07:35

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για ψήφο εμπιστοσύνης λειτούργησε ως επιταχυντής για την αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος, με αποτέλεσμα να μην ξέρει κανείς πώς θα διαμορφωθεί ο πολιτικός χάρτης μέχρι τις εκλογές.

Στο θέμα αναφέρθηκαν με τον τρόπο τους όλοι οι αρχηγοι των κομμάτων στις τοποθετήσεις στη Βουλή. Άλλωστε τους τελευταίους μήνες πολλοί είναι εκείνοι που έχουν φύγει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν το 2015 και έχουν πάει κάπου αλλού.

Με μοναδική εξαίρεση το ΚΚΕ, όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχασαν αλλά και πήραν βουλευτές. Τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν τα τρία μικρότερα κόμματα – Ποτάμι, Ένωση κεντρώων και ΑΝ.ΕΛ – που κινδυνεύουν να μείνουν με λιγότερους από 5 βουλευτές και να χάσουν το χαρακτήρα της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Η δύναμη των κομμάτων μετά τις εκλογές του 2015

ΣΥΡΙΖΑ 145 βουλευτές

ΝΔ 75 βουλευτές

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 18 βουλευτές

ΔΗΣΥ 17 βουλευτές

ΚΚΕ 15 βουλευτές

ΠΟΤΑΜΙ 11 βουλευτές

ΑΝΕΛ 10 βουλευτές

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 9 βουλευτές

Οι Κ.Ο. των κομμάτων σήμερα

ΣΥΡΙΖΑ 145 βουλευτές (έφυγε ο Στάθης Παναγούλης ενώ πήγε η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου από την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ)

ΝΔ 78 βουλευτές (έφυγε η Κατερίνα Παπακώστα ενώ πήγαν οι Στάθης Θεοχάρης, Ιάσων Φωτήλας και Κατερίνα Μάρκου από ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ αλλά και ο Γιώργος Κατσιαντώνης από την ν ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ)

ΔΗΣΥ 20 βουλευτές (στο ΔΗΣΥ πήγαν οι Γιώργος Καρράς, Αχμέτ Ιλχάν και ο Κώστας Μπαργιώτας)

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 16 βουλευτές (έφυγαν οι Νίκος Μίχος και Δημήτρης Κουκούτσης ενώ ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης που είχε διαγραφεί επέστρεψε)

ΚΚΕ 15 βουλευτές

ΑΝΕΛ 6 βουλευτές (έφυγαν οι Έλενα Κουντουρά, Νίκος Νικολόπουλος, ο Γιώργος Λαζαρήδης, ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Δημήτρης Καμμένος ενώ πήγε ο Αριστείδης Φωκάς)

ΠΟΤΑΜΙ 5 βουλευτές από ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ έφυγαν ο Σπύρος Δανέλλης, ο Χάρης Θεοχάρης, ο Ιάσων Φωτήλας, η Κατερίνα Μάρκου, ο Αχμέτ Ιλχάν και ο Κώστας Μπαργιώτας)

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 5 βουλευτές ( έφυγαν οι Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, Αριστείδης Φωκάς, Γιώργος Καρράς και Γιώργος Κατσιαντώνης)

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ 10 βουλευτές