Πόλωση και παροχές μέχρι τις ευρωεκλογές - Ο στόχος ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Πόλωση και παροχές μέχρι τις ευρωεκλογές - Ο στόχος ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
Ενημερώθηκε: 13/05/19 - 08:02

Πόλεμος μέχρις εσχάτων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση έως τις ευρωεκλογές παρότι παραδοσιακά οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν «χαλαρό» πολιτικό χαρακτήρα.

Μετά τον Πολάκη και την ψήφο εμπιστοσύνης, ένα παράδειγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη πυροδότησε νέα αντιπαράθεση Μαξίμου - Πειραιώς. Ταυτόχρονα, στην κόντρα για τα οικονομικά προγράμματα των δύο κομμάτων, έχει προστεθεί και το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα», με τον Αλέξη Τσίπρα να δέχεται συντονισμένα πυρά για τις σκαφάτες διακοπές στο Ιόνιο, με το κότερο της οικογένειας Παναγόπουλου.

Από τη μία, η Ν.Δ. επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή νίκη, ώστε να αφαιρέσει κάθε περιθώριο ανάταξης του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν – το αργότερο τον Οκτώβριο και τον πρόεδρο της ΝΔ μάλιστα να ζητάει ευθέως την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού, σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιθέτως, στόχος της Κουμουνδούρου είναι, εάν η Ν.Δ., όπως δείχνουν όλες οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις, επικρατήσει, η διαφορά να είναι μικρότερη του 5%, ώστε να μπορέσει να οικοδομήσει το αφήγημα της «μεγάλης ανατροπής» έως τις εθνικές κάλπες.

Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που η κυβέρνηση φέρνει μέσα στην εβδομάδα στην βουλή την ρύθμιση για τις 120 δόσεις, την μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση και τρόφιμα αλλά και την 13ησύνταξη. Μέσα στο διάστημα των 14 ημερών το επικοινωνιακό επιτελείο θα επιχειρήσει να γυρίσει το σε βάρος του κλίμα ποντάροντας στις παροχές τις οποίες θα στηρίξουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με όποιες ενστάσεις και αν εξέφρασαν. 

Το Μαξίμου βιάζεται καθώς τα χρονικά περιθώρια μέχρι τις εκλογές στενεύουν δραματικά και θέλει να έχουν ψηφιστεί όλα τα μέτρα μέχρι την Παρασκευή, έτσι ώστε να μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των συνταξιούχων μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί θα είναι την Τρίτη και θα αφορά τις 120 δόσεις για οφειλές στα ταμεία και την εφορία.  

Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν πως τα μέτρα του 2019, που αναμένεται να ψηφιστούν την επόμενη εβδομάδα, θα μειώσουν ουσιαστικά τη διαφορά από τη Ν.Δ. και θα μεταβάλουν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ το δημοσκοπικό περιβάλλον μέσα στο οποίο οι πολίτες θα οδεύσουν προς τις κάλπες σε δύο εβδομάδες από τώρα

Από την άλλη. ο κ. Μητσοτάκης θα φέρει σε πρώτο πλάνο τα ζητήματα της ασφάλειας στα οποία οι κυβερνητικές επιδόσεις είναι πενιχρές, παρότι απασχολούν οριζόντια την ελληνική κοινωνία. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα εντάξει την ασφάλεια στην κεντρική ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης, αφού μάλιστα φαίνεται πως υπάρχει ένα κρίσιμο ποσοστό ψηφοφόρων που στην παρούσα φάση κινείται μεταξύ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της Ελληνικής Λύσης του κ. Βελόπουλου και της Χρυσής Αυγής.