Προανακριτική προς Αρειο Πάγο: Διασφαλίστε ότι θα εξεταστούν «Σαράφης» και «Κελέση»

Προανακριτική προς Αρειο Πάγο: Διασφαλίστε ότι θα εξεταστούν «Σαράφης» και «Κελέση»
Ενημερώθηκε: 20/02/20 - 13:59

Την επανεκτίμηση του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων ζητεί από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η πλειοψηφία των μελών της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis.

Με βάση την απόφαση που υπερψήφισε η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ η επιτροπή θα στείλει επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην οποία θα καταγράφει τα πραγματικά περιστατικά, όλες τις απόψεις και όλες τις προτάσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα για να κρίνει το καθεστώς των μαρτύρων.

Στην επιστολή προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τα μέλη της πλειοψηφίας της πρακτικής θα επισημαίνουν και τις ευθύνες της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη αναφορικά με τα αιτήματα (αποστολή κρίσιμων εγγράφων της δικογραφίας) της Επιτροπής.

ΝΔ: Οπως εξετάσθηκαν από αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλειοψηφία της επιτροπής (πρόταση ΝΔ που στήριξε το Κίνημα Αλλαγής) αποφάσισε να συντάξει επιστολή στην οποία θα καταγράφονται όλα τα πραγματικά περιστατικά όπως: άρνηση προστατευόμενων να εξεταστούν, έκδοση ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής, εξέταση των προστατευόμενων απο τον αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου με συγκεκριμένο τρόπο, άρνηση Ελ. Τουλουπάκη να αποστείλει κρίσιμα έγγραφα κ.α.. Με την ίδια επιστολή θα του ζητούν:

- να αξιολογήσει τα πραγματικά περιστατικά

- να διασφαλίσει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων τουλάχιστον με τον τρόπο που έγινε η εξέτασή τους απο τον αντεισαγγελέα του Α.Π. Λ. Σοφουλάκη

- να μεριμνήσει για την αποστολή όλων των κρίσιμων εγγράφων απο την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ελ. Τουλουπάκη

- να επανεξετάσει εάν συντρέχουν οι όροι διατήρησης του καθεστώτος προστασίας για τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση».

Στην ίδια επιστολή θα καταγράφονται και οι προτάσεις των υπολοίπων κομμάτων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Θάνος Πλεύρης (ΝΔ) κατά την εισήγησή του εξήγησε πως: «Η απόφαση που στήριξαν όλα τα κόμματα της Επιτροπής πλην του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που εξετάσθηκαν από αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δεν έχουμε τον απαιτούμενο από τον νόμο σεβασμό να μας αποστέλλονται τα έγγραφα που ζητάμε. Οι μάρτυρες αρνήθηκαν να προσέλθουνΜε υπαιτιότητα της Εισαγγελίας Διαφθοράς έχουν διαρρεύσει ονόματα. Θέλουμε να εξετασθούν οι μάρτυρες με τους ίδιους όρους που εξετάσθηκαν οι μάρτυρες στον Άρειο Πάγο. Θέλουμε να έχουμε όλα τα έγγραφα που ζητούμε. Η πρότασή μας είναι να καταγραφούν τα πραγματικά περιστατικά, όλες οι απόψεις και όλες οι προτάσεις οι σημερινές και να απευθυνθούμε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να κρίνει το καθεστώς των μαρτύρων. Επίσης να γνωστοποιηθεί στον Άρειο Πάγο η στάση και η καθυστέρηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς αναφορικά με τα αιτήματα (αποστολή κρίσιμων εγγράφων της δικογραφίας) της Επιτροπής».

ΣΥΡΙΖΑ: Σε διπλανό δωμάτιο με ηλεκτρονικά μέσα 

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει οι μάρτυρες να εξεταστούν σε διπλανό δωμάτιο και με ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης .

Σπ.Λάππας: Έχουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Προτείνω να αναστοχασθούμε. Εμείς προτείνουμε να εξετασθούν οι μάρτυρες όπως μας λέει η ΓΑΔΑ. Οι μάρτυρες να είναι σε ένα δωμάτιο και εμείς σε διπλανό και να υπάρχουν ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης. Πρέπει να προστατευθούν οι μάρτυρες. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.

ΚΙΝΑΛ: Οπως εξετάστηκαν από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ ο Βασίλης Κεγκέρογλου επέμεινε ότι οι μάρτυρες θα πρέπει να εξεταστούν όπως εξετάστηκαν από τον εισαγγελέα Σοφουλάκη ενώ και εκείνος εξαπέλυσε πυρά κατά της κ. Τουλουπάκη.

Β.Κεγκέρογλου: Δεν πρέπει να ξεφύγουμε από τον σκοπό μας που είναι η αποκάλυψη της αλήθειας. Και αυτό θα γίνει με όλα τα μέσα που μας δίνει ο νόμος. Όποιοι έχουν να εισφέρουν σε αυτή την υπόθεση πρέπει να καταθέσουν όπως ο νόμος ορίζει. Η πρωτοβουλία που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ απαντήθηκε από τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τέλος με τις πολιτικές σκοπιμότητες. Η Επιτροπή έχει αρμοδιότητες εισαγγελέως. Υπάρχει άρα προηγούμενο. Οι μάρτυρες έχουν εξετασθεί από τον κ.Σοφουλάκη.

Επιπροσθέτως επαναλαμβάνω το ερωτημά μας. Γιατί δεν έρχονται στην Επιτροπή τα έγγραφα που έχουμε ζητήσει από την κα Τουλουπάκη; Είναι νόμιμο να μην τα στέλνει; Ποιος αρνείται τελικά να λάμψει η αλήθεια; Να τοποθετηθούν όλοι οι Εισηγητές επ αυτού.

Το ΚΚΕ πρότεινε την ανάκληση του καθεστώτος της προστασίας μαρτύρων

Ν.Καραθανασόπουλος: Δεν μας αρέσουν οι επιφυλάξεις. Εμείς προτείνουμε ως Επιτροπή την ανάκληση του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων. Επιτροπή μας πρέπει να κάνει αίτημα άρσης του καθεστώτος προστασίας και να εξετασθούν κανονικά οι μάρτυρες. Και βεβαίως ο καθένας παίρνει τώρα ξεκάθαρα την ευθύνη των πράξεών του.

Αρειος Πάγος: Νόμιμα τα εντάλματα για τους προστατευόμενους μάρτυρες - Δεν εμπλεκόμαστε στο έργο της προανακριτικής

Στην πιστή εφαρμογή της υπουργικής απόφασης (429/2018) που προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων παραπέμπει ο εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Π. Μπρακουμάτσος, απαντώντας στο χθεσινό αίτημα μελών του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή.

   Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε κάθε στάδιο της έρευνας μπορούν να εξετάζονται μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικών ή οπτικοακουστικών μέσων, προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι της προστασίας τους. Με άλλα λόγια ακόμα και εάν εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής που έχουν εκδοθεί για τους προστατευόμενους μάρτυρες, αυτοί θα καταθέσουν με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέτρων προστασίας.

   Σχετικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο ζητούσε παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα στην εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής των προστατευομένων μαρτύρων, ο κ. Μπρακουμάτσος με το έγγραφό του ενημερώνει ότι αποκλειστικά αρμόδιοι για το θέμα αυτό είναι τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που ερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

    «Δεν επεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής αναφορικά με τη κλήτευση, την εξέταση των, υπό καθεστώς προστασίας, τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής» αναφέρει συγκεκριμένα.