Πρότασης δυσπιστίας: Σήμερα η «συγκρουση» Μητσοτάκη - Τσίπρα

 
mitsotakis-tsipras

Ενημερώθηκε: 27/01/23 - 07:39

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώνεται σήμερα η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μια συζήτηση σε υψηλούς τόνους που προκάλεσε χτες την αγανάκτηση του αντιπροέδρου της Βουλής Νικ. Κακλαμάνη, όπως καταγράφηκε με τις λέξεις «δεν ντρεπόμαστε; Βουλή είναι αυτή;» σε μία από τις παρεμβάσεις του, σε κάποια από τις στιγμές που οι αντιπαραθέσεις έδειχναν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο, είναι ενδεικτική του κλίματος.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης, η οποία, για να γίνει δεκτή πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Στη σύγκριση των πεπραγμένων των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εστιάσει ο πρωθυπουργός, στα αποτελέσματα των ερευνών της ΑΔΑΕ για την επισύνδεση από την ΕΥΠ των έξι αξιωματούχων θα κινηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός, βεβαίως, και θα αναφερθεί στην υπόθεση των υποκλοπών με συγκεκριμένες και "κοφτές" απαντήσεις για το τι έγινε, όπως μεταδίδουν συνεργάτες του. Ο κ. Μητσοτάκης, βεβαίως, θα εμείνει και στη γραμμή ότι δεν είχε προσωπική γνώση των επισυνδέσεων που έγιναν, εξ ου και ωθήθηκε προ μηνών σε εκκαθαρίσεις στον στενό κυβερνητικό πυρήνα, ξεκινώντας από το γραφείο του. Σε αυτή τη γραμμή, σημειωτέον, βρέθηκε χθες και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός δεν ήταν σε γνώση της παρακολούθησής του και έκανε λόγο για "Κλουζώ" που εξαντλούν τη φαντασία τους, σε μια προσπάθεια να ρίξουν την κυβέρνηση.

Με την αφορμή της αντιπαράθεσής του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, θα τον θέσει προ των ευθυνών για τις αποκαλύψεις στην υπόθεση Καλογρίτσα, τις "σακούλες" με τα "μαύρα" για να στηθεί το λεγόμενο "ΣΥΡΙΖΑ Channel", αλλά και για τα περίφημα πλέον sms με τον Νίκο Παππά για τη μετοχική σύνθεση του εν λόγω καναλιού.

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στη σύλληψη του προστατευόμενου μάρτυρα της υπόθεσης Novartis "Μάξιμου Σαράφη" για υπόθεση χρηματοοοικονομικής απάτης, στη μαρτυρία του οποίου βασίστηκε, εν πολλοίς, η δίωξη των πολιτικών προσώπων στο πλαίσιο της εν λόγω υπόθεσης. Θα σταθεί, όμως, και στην υπόθεση της εργαλειοποίησης του θανάτου της ανύπαρκτης "μικρής Μαρίας" στον Έβρο. Υποθέσεις για τις οποίες, όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας επιμελώς δεν έχει δώσει ως τώρα καμία απάντηση.

Ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει σύγκριση με τα πεπραγμένα των δύο κυβερνήσεων, που αποτελεί βασικό κομμάτι της στρατηγικής του. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί εκτενώς και στο κράτος δικαίου, που έχει κάνει αντιπολιτευτική σημαία ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός δεν θα είναι ο μόνος τομέας που θα υπάρξει σύγκριση, καθώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση. Ως εκ τούτου θα υπάρξουν εκτενείς αναφορές στην οικονομία και στην εξωτερική πολιτική, αλλά και στο θέμα του μεταναστευτικού, με την υπόθεση της «μικρής Μαρίας» να αποδεικνύει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τον τρόπο που πολιτεύεται η αξιωματική αντιπολίτευση.

Για τον Αλέξη Τσίπρα, οι υποκλοπές και τα αποτελέσματα των ερευνών της ΑΔΑΕ είναι ο βασικός καμβάς πάνω στον οποίο έχει στηθεί η σημερινή ομιλία του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει και θα ρωτήσει επιτακτικά τον πρωθυπουργό, ώστε να εξηγήσει στον ελληνικό λαό, ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο έπρεπε να τεθούν υπό παρακολούθηση ο υπουργός Ενέργειας και η ηγεσία του στρατεύματος. Θα μιλήσει για την επιβεβαίωση λειτουργίας ενός παρακρατικού μηχανισμού, που πλέον έρχεται με τον πιο επίσημο τρόπο, από την Ανεξάρτητη Αρχή η οποία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ