Ραγδαίες εξελίξεις και έντονες αντιδράσεις μετά την προκλητική ανάρτηση Πολάκη

 
POLAKIS TSIPRAS

Ενημερώθηκε: 27/02/23 - 11:10

Σαν έτοιμοι από καιρό στο ΣΥΡΙΖΑ -και υπό την πίεση των άλλων κομμάτων - να ξεκαθαρίσουν λογαριασμούς με τον Παύλο Πολάκη ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει «σηκώσει αντάρτικο», ο ΑΛ Τσίπρας τον καθαίρεσε από τομεάρχη και τον παραπέμπει στην Επ. Δεοντολογίας.

Είναι πολλοί αυτοί που από καιρό τώρα δε βλέπουν με «καλό μάτι» τον Κρητικό πολιτικό -ο οποίος έχει ευρεία απήχηση στην κομματική βάση- με τον πρώην πρωθυπουργό ναι μεν να μην τον καλύπτει αλλά και να μην παίρνει θέση σε όσα κατά καιρούς έλεγε και έκανε ο πρώην υπουργός του.

Δεν είναι κοινό μυστικό ότι οι σχέσεις του Κρητικού πολιτικού με την Κουμουνδούρου είχαν φτάσει ήδη στα άκρα μετά τα γεγονότα της περασμένης Κυριακής για την υπόθεση του ψηφοδελτίου της Κρήτης, αν και αρκετά στελέχη ανέμεναν από το Βουλευτή Χανίων να μεταβάλει τη δημόσια στάση του ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.

Μέχρι και την προχθεσινή προκλητική ανάρτηση του Παύλου Πολάκη, με την οποία «στοχεύει» δικαστές, τραπεζίτες, δημοσιογράφους αλλά και τον επικεφαλής της Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβάλλοντας το επιχείρημα πως «αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς δεν θα είναι αλλιώς την άλλη φορά».

Όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του κόμματος, με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, τη θέση του Παύλου Πολάκη ως Τομεάρχη Διαφάνειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναλαμβάνει ο Γιάννης Ραγκούσης, ενώ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μάλιστα, στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί σε διευρυμένη σύνθεση την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει τη παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, «αναφορικά με τη στάση της συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος».

Στην ανακοίνωση, που δείχνει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει λάβει τις αποφάσεις του σχετικά με τον βουλευτή Χανίων, αλλά και ότι η ενέργεια Πολάκη έχει πλήξει το κόμμα, επισημαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πάντοτε λειτουργούσε συλλογικά και έτσι διαμόρφωνε και διαμορφώνει την πολιτική του. Η πολιτική σύγκρουση με το καθεστώς Μητσοτάκη και με όσους το εκπροσωπούν δεν γίνεται με όρους προσωπικής σταυροφορίας αλλά με σχέδιο, θεσμική σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά συλλογικό καθήκον και στρατηγική».

Τονίζεται δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «θέλει και μπορεί με ενότητα, σοβαρότητα και ψυχραιμία να διασφαλίσει το πρόσωπο και την καθαρότητα της πολιτικής του», ενώ, αφήνοντας σαφείς αιχμές προς τον Παύλο Πολάκη, προστίθεται ότι «νερό στο μύλο του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του ουδείς δικαιούται να ρίχνει και μάλιστα λίγες ημέρες πριν και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου».

Απάντηση Πολάκη: Με «πηγές» δεν θα ανοίξω διάλογο

Της ανακοίνωσης του κόμματος είχε προηγηθεί ανάρτηση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος απαντώντας στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να τον αφήσει εκτός των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και της άτυπης ενημέρωσης του κόμματος, είχε γράψει:

«Θα τα πούμε ΟΛΑ στην πολιτική γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή. Με “πηγές” δεν θα ανοίξω διάλογο ….

Προφανώς υπάρχουν και διαδικασίες και όργανα στα οποία και συμμετείχα και εκλέχθηκα και μάλιστα με υψηλότατα ποσοστά. Εκεί θα μιλήσουμε και θα διευκρινίσουμε ποιος έχει δίκιο!»

Προηγουμένως κύκλοι του κόμματος είχαν δώσει σκληρή απάντηση στην αρχική ανάρτηση του βουλευτή και σε όσα υποστήριζε για «βαθύ κράτος», δικαστές και δημοσιογράφους, εκτιμώντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι ο ίδιος ο Κρητικός βουλευτής θέτει εαυτόν εκτός της εκλογικής μάχης. Όπως υποστήριζαν, η συλλογική θέση και στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν περιλαμβάνει «προσωπική στοχοποίηση δημοσιογράφων και δικαστών», ενώ προσέθεταν ότι οι ενέργειες αυτές αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση σε μια κρίσιμη περίοδο.

ΝΔ: Ζητεί τη διαγραφή του Πολάκη

«Οι χυδαιότητες, οι απειλές και οι προγραφές κατά δημοσιογράφων, δικαστών και κρατικών λειτουργών από τον κ. Πολάκη δεν μπορούν να καλύπτονται με διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ περί αποπομπής από τα ψηφοδέλτια. Σε κάθε δημοκρατικό κόμμα θα ήταν αυτονόητη η διαγραφή του και αυτό απαιτούμε να κάνει ο κ. Τσίπρας που μέχρι σήμερα τον κάλυπτε. Επίσης, αυτονόητη θεωρούμε την αποπομπή από τα ψηφοδέλτια του ομόφωνα καταδικασμένου Νίκου Παππά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Να τεθεί εκτός κόμματος ο Πολάκης

«Η προσωπική στοχοποίηση και οι απειλές προγραφών δημοσιογράφων και δικαστών από τον ομοτράπεζο και ομογάλακτο του κ. Τσίπρα, Παύλο Πολάκη, δεν έχουν σχέση ούτε με τη Δημοκρατία ούτε με το κράτος δικαίου», ανέφερε στη δική του ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, υπογραμμίζοντας ότι «σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κόμμα που σέβεται το κράτος δικαίου, πρόσωπα που είτε έχουν καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη είτε παραληρούν κατά των θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα ήταν ήδη εκτός κόμματος».

ΚΚΕ: Βολική αντιπαράθεση

Στο δικό του σχόλιο για την αντιπαράθεση σχετικά με την ανάρτηση Πολάκη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ μιλά για «πολύ βολική αντιπαράθεση που εντοπίζει το “βαθύ κράτος” σε κάποιους δημοσιογράφους και δικαστικούς κι όχι σε όσους έχουν τα “κλειδιά” της οικονομίας, με βάση τα οποία ελέγχουν και παρεμβαίνουν στους μηχανισμούς του κράτους, στα ΜΜΕ, στις κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα για τα δικά τους συμφέροντα. Και φυσικά με αυτόν τον τρόπο να μένουν στο απυρόβλητο οι κοινές αντιλαϊκές δεσμεύσεις των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απέναντι σε όλους αυτούς».

Και καταλήγει ότι «σε κάθε περίπτωση -και με δεδομένες τις πολιτικές διάφορες του ΚΚΕ με τον συγκεκριμένο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά- η εισαγγελική εντολή για προκαταρκτική εξέταση με αφορμή μια ανάρτηση πολιτικού περιεχομένου, ανεξάρτητα από τη συμφωνία ή διαφωνία με αυτήν, είναι ενέργεια απαράδεκτη που ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους».

ΜέΡΑ25: Ας μην κοροϊδεύομαστε

«Ο τρόπος με τον οποίο πολιτευόταν ο κ. Πολάκης, ήταν γνωστός στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το ίδιο γνωστή ήταν στον κ. Πολάκη και η ενσωμάτωση και παράδοση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο ολιγαρχικό σύστημα μετά την συνθηκολόγηση το βράδυ της 5ης Ιουλίου του ‘15. Ας μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης .

Σύμφωνα με τον κ. Κριθαρίδη, «Από εκεί κι έπειτα, το μόνο "νέο στοιχείο" που υπήρξε σε βάρος του Παύλου Πολάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι πως για πρώτη φορά έθεσε ζητήματα όπως η κατάργηση της ΑΔΑΕ και του ΤΧΣ -χωρίς φυσικά ποτέ να αγγίζει ακόμα κι εκεί, τον κ. Στουρνάρα-, ζητήματα που μόνο το ΜέΡΑ25 έθετε, όταν ο κ. Πολάκης αποδεχόταν την "γραμμή" της συνθηκολόγησης της ηγεσίας του κόμματος του. Ενώ, το "βαθύ κράτος" που λέει, δεν είναι κάποιοι δημοσιογράφοι και δικαστές, που σαφώς και είναι μέρος του συστήματος, άλλοι όμως είναι αυτοί που το καθοδηγούν και τους τελευταίους μόνο το ΜέΡΑ25 τολμάει να κατονομάσει, μηνυόμενο κιόλας κι από τους αυτούς τους ίδιους, τους ολιγάρχες».

«Όσον αφορά τέλος, στην εισαγγελική παρέμβαση για την ανάρτηση του κ. Πολάκη, αποτελεί αδιανόητη, απαράδεκτη και επικίνδυνη, για την ίδια την δημοκρατία πρακτική, την οποία και καταδικάζουμε. Είναι άλλωστε οι ίδιοι Εισαγγελείς και Δικαστές που δεν έχουν διατάξει την παραμικρή προκαταρτική εξέταση για σωρεία παρακολουθήσεων υψηλόβαθμων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης.

Δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα πια!» καταλήγει η ανακοίνωση.

Reporters United κατά Πολάκη

Εκτός από την ΕΣΗΕΑ, που καταδίκασε την ανάρτηση του βουλευτή Χανίων, και οι Reporters United καταδικάζουν τη στοχοποίηση δημοσιογράφων και δημόσιων λειτουργών. Όπως σημειώνουν, «η διαφωνία και η κριτική επιτρέπονται σε μια δημοκρατία, οι προγραφές όχι».

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Οι απειλές του Π. Πολάκη συνιστούν βαρύτατο πλήγμα στο δημοκρατικό πολίτευμα

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «οι δημόσιες απειλές του πρώην υπουργού και νυν βουλευτή Παύλου Πολάκη περί ομαδικών “εκκαθαρίσεων” Θεσμών του Κράτους Δικαίου και της Ελευθεροτυπίας συνιστούν βαρύτατο πλήγμα στο Δημοκρατικό Πολίτευμα της χώρας και έλλειψη ενσυναίσθησης της λειτουργίας των Θεσμών της Δημοκρατίας».

Παρέμβαση Εισαγγελίας

Τέλος, την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκάλεσαν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανάμεσα στις οποίες και του βουλευτή Παύλου Πολάκη, για ανώτατους δικαστικούς που μετείχαν στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου που καταδίκασε τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά.

Στις αναρτήσεις πέραν των ανώτατων δικαστικών, υπήρξαν αναφορές και σε δικαστικούς που μετέχουν στη σύνθεση του άλλου Ειδικού Δικαστηρίου, όπου δικάζεται ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ενώ στην ανάρτησή του ο βουλευτής αναφερόταν ονομαστικά και σε δημοσιογράφους και άλλους παράγοντες του δημοσίου βίου.

Αντιδράσεις

Η προκαταρκτική έρευνα που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, για τυχόν τέλεση αδικημάτων μετά την ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα Social media. Όμως και το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του τη χαρακτηρίζει «ενέργεια απαράδεκτη που ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους». «Απαράδεκτη και επικίνδυνη» τη χαρακτηρίζει και το ΜέΡΑ25.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ