Σκέρτσος: Απαιτείται μία ευρύτερη κοινωνική συμμαχία για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των πυκαγιών

 
Σκέρτσος: Απαιτείται μία ευρύτερη κοινωνική συμμαχία για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των πυκαγιών

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 19/07/23 - 13:26

«Δίνεται μία τιτάνια μάχη, γνωρίζουμε εδώ και ημέρες ότι έχουμε μπροστά μας ένα 15ημερο πολύ υψηλών θερμοκρασιών με περιόδους είτε έντονων ανέμων, είτε άπνοιας που εναλλάσσονται, κάτι που καθιστά δύσκολη και μη προβλέψιμη τη διαχείριση. Οι πυρκαγιές είναι πολλές, από τις 13 Ιουλίου έως και χθες είχαμε 300 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, περίπου 50 την ημέρα, που πρέπει να διαχειριστεί το Πυροσβεστικό Σώμα. Μία να ξεφύγει, βλέπουμε τα αποτελέσματα», ανέφερε ο υπουργός επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1».

«Και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον κλιματικής κρίσης που δημιουργεί τις λεγόμενες μέγα πυρκαγιές, που έχουν πολύ μεγαλύτερο θερμικό φορτίο από αυτό που γνωρίζαμε έως και πριν κάποια χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μηχανισμός πυρόσβεσης πρέπει να αναβαθμίσει σημαντικά τις δυνατότητές του, τις επιχειρησιακές δυνατότητες, τις δυνατότητες σε ανθρώπινο δυναμικό, τα εναέρια μέσα και τα επίγεια. Αυτό έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Έχει γίνει μία σοβαρή επένδυση και επίκειται ακόμη μία μεγαλύτερη επένδυση σε εξοπλισμούς στο Πυροσβεστικό μας Σώμα της τάξης των 2 δισ. ευρώ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «εδώ και δύο χρόνια εφαρμόζουμε ένα διαφορετικό δόγμα, που δίνει πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη, στη διαλειτουργικότητα, τη συνεργασία πολλών διαφορετικών φορέων και οργανισμών του κράτους μαζί με την αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Σκέρτσος σημείωσε ότι οι εργασίες πρόληψης και συντονισμού ξεκινούν από τις αρχές του έτους. «Κάθονται στο ίδιο τραπέζι όλοι οι φορείς, κάνουν σχέδια, εφαρμόζουν πολλές παρεμβάσεις ως προς τους καθαρισμούς. Και πέρυσι και φέτος έχουν διατεθεί περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ μέσα από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και μέσα από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για καθαρισμούς και αντιπυρικές ζώνες», τόνισε επισημαίνοντας πως έχουν αυξηθεί και οι πόροι προς την αυτοδιοίκηση, που έχουν φτάσει τα 25 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. «Έχουν διατεθεί και περισσότεροι πόροι και νωρίτερα φέτος, από τον Μάρτιο», υπογράμμισε.

Ακόμη, είπε ότι αυτήν τη στιγμή ο μηχανισμός των πυροσβεστών έχει πάνω από 16.000 πυροσβέστες, είτε μόνιμο είτε εποχικό έκτακτο προσωπικό συν τους δασοκομάντος, οι οποίοι προσλήφθηκαν πέρυσι. «Έχουμε, επίσης, διπλασιάσει τον αριθμό των εθελοντών πυροσβεστών από 2.000 σε περισσότερους από 4.000, τα εναέρια μέσα το 2019 ήταν 61 και σήμερα είναι 89 και έχουμε προσαρμόσει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις σε νέου τύπου αεροσκάφη που καλύπτουν περισσότερο τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του ανάγλυφου της χώρας μας. Επίσης, έχουν γίνει σημαντικές προσθήκες και στα οχήματα από 3.400 πέρυσι, φέτος έχουμε περισσότερα από3650», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας δεν ήταν η πρώτη προτεραιότητα για πολλά χρόνια αλλά από το 2019 αυτό άλλαξε. «Και άλλαξε στον πυρήνα του, και σε επίπεδο αναβάθμισης υποδομών, μέσων, ανθρώπων και σε επίπεδο διαλειτουργικότητας στις συνεργασίες, διότι δεν είναι δουλειά μόνο της Πυροσβεστικής. Πρέπει να αλλάξει συνολικά μία κουλτούρα ακόμη και στους πολίτες ως προς την πρόληψη», σημείωσε.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ευθύνη όλων των πολιτών επισημαίνοντας: «Ναι, ο κίνδυνος είναι αυξημένος όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, όταν έχουμε ανέμους δεν μπορούμε να έχουμε ένα ελικόπτερο πάνω από ένα σπίτι ή ένα πυροσβεστικό. Έχουμε αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις, κάνουμε το καλύτερο δυνατό που μπορούμε, όμως εδώ απαιτείται μία συμμαχία ευρύτερη, κοινωνική για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα περισσότερο αποτελεσματικά σε επίπεδο πρόληψης».

Για το πλαίσιο των ποινών, ο κ. Σκέρτσος είπε ότι έχει τροποποιηθεί στον ποινικό κώδικα το 2021 και πλέον είναι κακούργημα ξανά. «Είτε από αμέλεια ή ακόμη και αν δεν προκαλέσει κάποιος ζημιά είναι πολύ πιο βαριές οι ποινές που επιβάλλονται. Αντίστοιχα, έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι συλλήψεις που γίνονται, από τις αρχές του χρόνου έχουν γίνει 100 συλλήψεις που σχετίζονται με πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί», υπογράμμισε.

«Οι ποινές σίγουρα παίζουν έναν ρόλο, έχουν αυστηροποιηθεί, δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο σε αυτόν το τομέα, πιστεύω, όμως, πολύ στη θετική ενθάρρυνση και στην αλλαγή της κουλτούρας. Ένα από τα μέτρα είναι ο μειωμένος ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τους πολίτες που επιλέγουν να ασφαλίσουν από κίνδυνο φυσικής καταστροφής τα ακίνητό τους», πρόσθεσε τονίζοντας ότι το κράτος δεν μπορεί μόνο του να χρηματοδοτεί τις καταστροφές που γίνονται και χρειάζεται και η συμβολή του ιδιωτικού τομέα.

Για την επόμενη ημέρα και τις πολιτικές για το περιβάλλον ανέφερε ότι υπάρχει πρόγραμμα ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης για αναδασώσεις. «Περίπου 20 εκατομμύρια δέντρα θα φυτευτούν σε όλη την επικράτεια για να καλύψουμε κενά που έχουν δημιουργηθεί από τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών», σημείωσε.

«Αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού, μέσα στην τετραετία θα ολοκληρωθεί και το Κτηματολόγιο αλλά και όλα τα χωρικά, πολεοδομικά σχέδια τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και δεκαετίες, θα ξεκαθαρίσει το πλαίσιο των χρήσεων, ειδικά στις περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση», συμπλήρωσε.

Τέλος, για τις πιθανές ευθύνες ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε: «Ταμείο θα κάνουμε στο τέλος των δύσκολων αυτών συμβάντων, δεν χρειάζεται να λέμε πολλά στην ώρα της μάχης, πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια που γίνεται και έχουμε μπροστά μας χρόνο να κάνουμε τον απολογισμό».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ