Στη Νέα Υόρκη το πρώτο τετ α τετ Μητσοτάκη - Ζάεφ

MHTSOTAKHS_ZAEF
Ενημερώθηκε: 12/09/19 - 15:05

Η συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ έχει οριστεί για τη Νέα Υόρκη οπως διέρρευσε σήμερα 12 Σεπτεμβρίου 2019. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δει και τον Έντι Ράμα στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται εξάλλου στις ΗΠΑ στο τέλος του Σεπτέμβρη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Στον Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Μητσοτάκης

Κρίσιμες συναντήσεις που άπτονται των εθνικών μας θεμάτων και του γεωστρατηγικού ρόλου που προσδοκά να παίξει η Ελλάδα ως η μοναδική σταθεροποιητική δύναμη της περιοχής, αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη όπου θα βρεθεί 24-27 Σεπτεμβρίου για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Τα τετ α τετ που έχουν «κλειδώσει» ή είναι στο τελικό στάδιο οι διπλωματικές διεργασίες μέχρι στιγμής είναι με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αλλά και με τον Ζόραν Ζάεφ και τον Έντι Ράμα, σύμφωνα με όσα δήλώσαν κυβερνητικές αναφέρει δημοσίευμα του Newpost.gr.

Οι συναντήσεις αυτές είναι σε συνέχεια της υλοποίησης ενός στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργικού γραφείου. Είχαν προηγηθεί τα ταξίδια του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι με Εμμανουέλ Μακρόν, στο Βερολίνο με Άνγκελα Μέρκελ και Χάγη με Μαρκ Ρούτε.

Την Τρίτη ο κ.Μητσοτάκης είχε συνάντηση εργασίας στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ενόψει της κοινής γραμμής που θα ακολουθηθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στον απόηχο των κλιμακούμενων απειλών της Τουρκίας με την συνδιαχείριση στα ενεργειακά κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ που απαιτεί με παράνομες ενέργειες αλλά και για το μεταναστευτικό - προσφυγικό που αρχίζει να πιέζει και την Κύπρο.

Το ραντεβού με τον Ερντογάν

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε και επίσημα, χθες, ταυτόχρονα με την Άγκυρα, ότι το τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν έχει «κλείσει». Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στη ΔΕΘ δήλωσε ότι «παρά την ένταση, πρόθεσή του είναι πάντα να συνομιλεί με τον κ.Ερντογάν. «Μόνο όταν συνομιλείς μπορείς να παρουσιάζεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά, τις θέσεις της Πατρίδας σου, ώστε να μπορείς να εκτονώνεις την ένταση και να βρίσκεις τελικά λύσεις οι οποίες θα είναι αμοιβαία αποδεκτές» δήλωσε.

Η ατζέντα δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως. «Η κυβέρνηση είναι πάντα ανοιχτή στη συζήτηση για το Κυπριακό και ανοιχτή στον διάλογο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το μήνυμα που έστειλαν Μητσοτάκης - Αναστασιάδης από την Αθήνα είναι ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσουν σε μία βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, μία λύση χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, των αρχών και των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε, για άλλη μία φορά, ότι η Ελλάδα στέκεται δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Τετ α τετ με Ζάεφ - Στο επίκεντρο η Συμφωνία των Πρεσπών 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Η ΝΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση πολέμησε την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βερολίνο, δήλωσε ενώπιον της Άνγκελα Μέρκελ με την οποία συζήτησαν για τα Βαλκάνια ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «έχει σοβαρά ελαττώματα, τα οποία όμως μπορούν να αμβλυνθούν μέσω της συνολικής ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων».

Με πληροφορίες από το http://newpost.gr