Στην έλλειψη χρόνου αποδίδουν κυβερνητικά στελέχη τη μη επίτευξη συμφωνίας

Στην έλλειψη χρόνου αποδίδουν κυβερνητικά στελέχη τη μη επίτευξη συμφωνίας
Ενημερώθηκε: 12/04/16 - 07:14

Αδιέξοδο στις συνομιλές θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης παρά τη δήλωση του Ευκλ. Τσακαλώτου ότι βρέθηκαν σημεία σύγκλισης και την αισιοδοξία που είχε καλλιεργηθεί πριν τη συνάντηση από δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων.

Μετά από 6.30 ώρες διαπραγματεύσεων στις 02.00 τα ξημερώματα της Τρίτης αποφασίστηκε παύση των διαπραγματεύεσεων. Νεό ορόσημο για την επίτευξη της συμφωνίας η 22α Απριλίου.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Αποφασίστηκε σήμερα ότι θα έχουμε παύση των συζητήσεων για να μεταβούμε όλοι στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Συμφωνούν και οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση ότι υπήρχε πρόοδος στα θέματα που χρειάζεται για να φτιάξουν ένα ισχυρό πακέτο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία και άρα θα επιστρέψουν αμέσως μετά τη Σύνοδο για να τελειώσει αυτή η συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου».

Και συνέχισε: «Θα καταλήξουμε στο stuff level agreement λίγο πριν το Eurogroup. Υπήρχε πρόοδος σε πολλά μεγάλα θέματα αλλά επειδή υπάρχουν και πολλά μικρά θέματα τα οποία δεν είχαμε καιρό να τα συζητήσουμε, δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε στο staff level agreement σε αυτή τη φάση».

Στην έλλειψη χρόνου απέδωσε τη μη επίτευξη συμφωνίας και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος: «Όπως τα είπε ο Ευκλείδης, δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για να καταλήξουμε σήμερα».

Τόσο οι θεσμοί όσο και οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης θα μετβούν στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ (16-17 Απριλίου) και από τη Δευτέρα 18 Απριλίου θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις με προοπτική να υπάρξει συμφωνία έως τις 22 Απριλίου, όταν και θα γίνει το Eurogroup.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων το βράδυ της Δευτέρας κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας είπε ότι υπάρχει σύγκλιση των θέσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς σχετικά με την προστασία, από την πώληση σε funds, στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας με όριο αντικειμενικής αξίας τις 160.000 ευρώ, για μια διετία και συγκεκριμένα μέχρι την εκπνοή του Μνημονίου (Μάιος 2018).

Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, και εικότερα το θέμα των περκοπών των επικουρικών συντάξεων, πηγές προσκείμενες στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, έκαναν λόγο για πρόοδο, χωρίς όμως να προκύψει οριστική συμφωνία.