ΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη μέρα στον απόηχο του θυελλώδους συνεδρίου — Κερδισμένοι και χαμένοι

 
kasselakis_gerovasili

Πηγή Φωτογραφίας: ΕUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 26/02/24 - 08:10

Δύσκολη αναμένεται η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο του θυελλώδους συνεδρίου στο οποίο, εν μέσω έντονων διεργασιών και συγκρούσεων, αποφασίστηκε τελικά να μην στηθούν ξανά εσωκομματικές κάλπες.

Μετά από τέσσερις ημέρες παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και έντονων συγκρούσεων, η τελευταία ημέρα των εργασιών του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, σημαδεύτηκε πάντως από την οξύτατη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και την Όλγα Γεροβασίλη.

«Παιδιά, αρκετά. Έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά…Ο ιστορικός ηγέτης της παράταξής μας εάν και από μακριά ζητά νέα κάλπη για πρόεδρο, Μπορώ όμως να γίνω πρόεδρος στις 10 Μαρτίου με ορίζοντα εθνικών εκλογών με ξεκάθαρη εντολή να μετασχηματίσω τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σύγχρονο κόμμα με αποδοτικό μηχανισμό ακόμα και αν τραντάξει τα οφίτσια», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Αγαπητέ Στέφανε στην ομιλία σου στην εναρκτήρια είπες βρείτε μου αντίπαλο και πάμε εάν το ανακαλέσεις σταματάμε εδώ- Ζήτησα από τον πρόεδρο να αποσύρει την πρότασή του για εκλογές, περιμένουμε,  εάν την αποσύρεις δεν έχω κανένα λόγο να επιμείνω για εκλογές», τόνισε από την πλευρά της η Όλγα Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με το κείμενο της πολιτικής απόφασης, «το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και δίνει εντολή στον πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχε με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών, με ενιαία πολιτική λειτουργία δεσμευόμενοι όλοι από το καταστατικό και τη διακήρυξή μας για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας. Με συντροφικότητα και συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και τις αποφάσεις του 4ου Συνεδρίου ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδοτούμε να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος».

Είναι σαφές πως στους κερδισμένους του συνεδρίου συγκαταλέγεται η «τρόικα» των Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Παπά και Γιώργου Τσίπρα των οποίων η πρόταση για αναβολή των εκλογών υπερίσχυσε ακόμα και της εισήγησης του προέδρου.

Στους χαμένους, φαίνεται πως συγκαταλέγεται ο Αλέξης Τσίπρας γιατί φάνηκε να μην έχει αφουγκραστεί ότι η πλειοψηφία των Συνέδρων δεν ήταν με την άποψη για εκλογή νέας ηγεσίας, ενώ «πληγωμένες» φαίνεται να βγαίνουν η Όλγα Γεροβασίλη, αλλά και μία σειρά στελεχών, που στράφηκαν έντονα απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη.

Κύκλοι του Αλέξη Τσίπρα έλεγαν στην ΕΡΤ πως «ο πρώην πρωθυπουργός ότι είχε να πει, το είπε στη δήλωσή του και ότι όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα».

Ο Στέφανος Κασσελάκης κέρδισε να μην οδηγηθεί σε μια νέα μάχη πέντε μήνες πριν την εκλογή του – γεγονός καθόλου ελκυστικό για έναν αρχηγό – ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως δεν έχει λευκή επιταγή και θα κριθεί «σκληρά» από την εσωκομματική του αντιπολίτευση το βράδυ της 9ης Ιουνίου αν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ