Νομοθετικές παρεμβάσεις για τη λειτουργία ιατρείων που παρέχουν υπηρεσίες «μακροβιότητας» προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στον απόηχο του θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη σε ιδιωτικό ιατρείο στο Κολωνάκι.
Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να ελέγχουν εάν ένα ιατρείο διαθέτει την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας και ποιες ιατρικές πράξεις επιτρέπεται να πραγματοποιεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε ιατρείο θα διαθέτει QR code, το οποίο θα παραπέμπει στα στοιχεία αδειοδότησής του.
«Θα καλέσω τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και το ΕΚΠΑ για να συσταθεί μια διεπιστημονική επιτροπή για την ιατρική μακροβιότητας. Μέσα στον νόμο που θα φτιάξουμε θα κάνουμε και ένα app, ώστε κάθε ιατρείο να έχει ένα QR code και ο πολίτης να μπορεί να βλέπει την άδειά του», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Απαγόρευση διαφημίσεων για συγκεκριμένες υπηρεσίες
Ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε επίσης περιορισμούς στη διαφήμιση υπηρεσιών που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο χώρο, υποστηρίζοντας ότι σχετική πρόταση είχε ήδη τεθεί πριν από τον θάνατο του τραγουδιστή.
Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στη ΔΕΘ με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης είχε συζητηθεί η απαγόρευση τέτοιου είδους διαφημίσεων.
Τι είπε για το ιατρείο στο Κολωνάκι
Αναφερόμενος στο ιατρείο όπου ο Γιώργος Μαζωνάκης υπέστη ανακοπή, ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι διέθετε άδεια παθολογικού ιατρείου και ότι η χρήση του όρου «Clinic» στην εμπορική ονομασία του δεν ανταποκρινόταν σε άδεια λειτουργίας κλινικής.
«Το ιατρείο αποφάσισε παράνομα να κάνει ιατρικές πράξεις που δεν επιτρέπεται. Έχουμε παραβίαση του νόμου και εξαπάτηση των πολιτών», δήλωσε.
Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, στο συγκεκριμένο ιατρείο πραγματοποιούνταν συνεδρίες πλασμαφαίρεσης επί σειρά ετών, παρότι η άδεια λειτουργίας του αφορούσε παθολογικό ιατρείο.
Παράλληλα, απέρριψε τις αιτιάσεις περί απουσίας ελέγχων, υποστηρίζοντας ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είχε πραγματοποιήσει τρεις ελέγχους στον χώρο.
«Ο ΙΣΑ είχε κάνει ελέγχους τρεις φορές στο ιατρείο αυτό, άρα δεν ισχύει ότι υπήρχε αμέλεια», δήλωσε, προσθέτοντας ότι παράνομες πρακτικές μπορούν να αποκρύπτονται ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου.
«Η πλασμαφαίρεση πρέπει να γίνεται σε νοσοκομεία»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε τέλος ότι η πλασμαφαίρεση είναι ιατρική πράξη που ενέχει σοβαρούς κινδύνους και, κατά την άποψη του υπουργείου, θα πρέπει να πραγματοποιείται αποκλειστικά σε νοσοκομειακό περιβάλλον.
Όπως σημείωσε, οι επερχόμενες νομοθετικές αλλαγές θα επιχειρήσουν να καθορίσουν αυστηρότερο πλαίσιο για τις υπηρεσίες που προβάλλονται ως θεραπείες «μακροβιότητας», αλλά και να δώσουν στους πολίτες άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες αδειοδότησης των ιατρείων.