Υπόθεση Novartis: Η Ράικου κατάγγειλε τον Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις στο έργο της

 
novartis

Ενημερώθηκε: 23/09/19 - 20:23

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση της τέως εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη που διενεργεί ποινική έρευνα για την υπόθεση της Novartis. Κατήγγειλε τον Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις στο έργο της. Αναλυτικά η κατάθεσή της.

Η κ. Ράικου απάντησε σε ερωτήσεις του κ. Σοφουλάκη και προσκόμισε έγγραφα τα οποία είχε καταθέσει και κοινοποιήσει κατά την περίοδο που υπηρετούσε στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

H ίδια προχώρησε σε καταγγελίες για σειρά παρεμβάσεων στο έργο της, όσο ήταν επικεφαλής στην Εισαγγελία Διαφθοράς κατά του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Η εισαγγελική λειτουργός που είχε παραιτηθεί από τη θέση της, όταν χειριζόταν την υπόθεση της Novartis, καταγγέλλοντας τότε πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της από τον λεγόμενο «Ρασπούτιν» (ήταν εκείνη που έδωσε αυτό το προσωνύμιο στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο), και σήμερα προσκόμισε στοιχεία και μίλησε για τον ρόλο του πρώην υπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελένη Ράικου, η κατάθεση της οποίας είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την πορεία της υπόθεσης κατά Παπαγγελόπουλου, που βρίσκεται στη Βουλή, έδωσε στοιχεία και προφορικά ανέπτυξε τα περί σειράς παρεμβάσεων στο έργο της ,όχι μόνον ως προς την υπόθεση της Novartis, αλλά και σε σχέση με άλλες υποθέσεις.

Με ύφος «νταβατζή», υποδείκνυε πως πρέπει να διεκπεραιωθούν κρίσιμες υποθέσεις

Η Ελένη Ράικου για όσα και σε άλλο χρόνο είχε καταγγείλει σε σχέση με τον ρόλο «Ρασπούτιν» κατέθεσε ότι: «Εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος «νταβατζή», υποδείκνυε πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις, απαιτώντας άλλες φορές να υπάρξει άμεσα άσκηση ποινικής δίωξης και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης της ,αυτός επιτακτικά και με αφόρητη πίεση έλεγε «άσκησε την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν». Και σε άλλες περιπτώσεις προσώπων που ήθελε να εξυπηρετήσει απαιτούσε και πάλι επιτακτικά την εδώ και τώρα αρχειοθέτηση των εν λόγω δικογραφιών».

Η Ελένη Ράικου, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε στοιχεία για παρεμβάσεις του αποκαλούμενου «Ρασπούτιν» σε διάφορες υποθέσεις, ενώ μίλησε για αντιθεσμικές πρακτικές και παρασκηνιακές κινήσεις του πρώην υπουργού.

Η εισαγγελική λειτουργός ,σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε στους δικούς της χειρισμούς για την υπόθεση της Novartis που είχαν αποδώσει, σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό κεντρικού λογαριασμού της φαρμακοβιομηχανίας, από όπου είχαν βρεθεί λογαριασμοί με δωροδοκίες γιατρών και άλλων, όχι όμως πολιτικών.

Η κατάθεση Ράικου αποδεικνύεται ως εξαιρετικά κρίσιμη για την πορεία των ερευνών, όχι μόνον στη Δικαιοσύνη, αλλά και στη Βουλή που έχει ανοικτό το θέμα της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η κατάθεση της, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι βέβαιον ότι θα σταλεί στη Βουλή, ενώ επιβαρύνει εξαιρετικά τη θέση Παπαγγελόπουλου, τον οποίο φέρει ως εκείνον που μεθόδευε διάφορες υποθέσεις.