Μουσείο Κοσμήματος Η. Λαλαούνη: Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του μουσείου - Δείτε το νέο πολιτιστικό πρόγραμμα

Μουσείο Κοσμήματος Η. Λαλαούνη: Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του μουσείου - Δείτε το νέο πολιτιστικό πρόγραμμα
Ενημερώθηκε: 19/05/17 - 17:32

«Εγκαινιάστηκε το νέο πολιτιστικό πρόγραμμα του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, «Δημιουργία Δύο Ζωντανών Εργαστηρίων Εικαστικού Κοσμήματος με Στήριξη Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Έρευνας», που υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η κυρία Ιωάννα Λαλαούνη, Διευθύντρια του Μουσείου, ξενάγησε δημοσιογράφους και κοινό στα ζωντανά εργαστήρια, εξηγώντας το πρόγραμμα προβολής του εικαστικού κοσμήματος με σύγχρονες μουσειολογικές μεθόδους που εφαρμόζονται για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό Μουσείο.

Οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το πρόγραμμα και τη λειτουργία των δύο εργαστηρίων, να συνομιλήσουν με τους καλλιτέχνες, καθώς και να σκανάρουν στα τηλέφωνα τους QR codes, με τις δυνατότητες που προσφέρει η νέα τεχνολογία για την τεκμηρίωση των εκθεμάτων.

  • Τα πρώτα ζωντανά εργαστήρια εικαστικού κοσμήματος σε Ευρωπαϊκό Μουσείο, αναβιώνουν  το εργαστήριο του Ηφαίστου κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης
  • Πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο μεταλλοτεχνίας  (ΖΕΜ) και ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο υφαντικής, ξυλογλυπτικής, κεραμικής και σύγχρονων υλικών (ΖΕΔΕΤ)
  • Ζωντανή επίδειξη αρχαίων, παραδοσιακών και σύγχρονων τεχνικών κοσμηματοποιίας
  • Συντήρηση μουσειακών εκθεμάτων
  • Αμφίδρομη επικοινωνία καλλιτέχνη, κοινού και επιστημονικού τμήματος του Μουσείου
  • Ελεύθερο wifi σε όλους τους χώρους του Μουσείου.
  • Με το internet access, άμεση επικοινωνία επισκεπτών για πληροφορία εκθεμάτων με το ηλεκτρονικό λεξικό μέσω QR codes.
  • Hands on προγράμματα/ εργαστήρια για ενήλικες και σχολικές ομάδες
  • ΖΕΜ & ΖΕΔΕΤ Lexicon: Touch screen οθόνες με πρωτοποριακό πρόγραμμα software για την αναζήτηση πεδίων από τους επισκέπτες κατα την επίσκεψη τους στο Μουσείο.
  • Πρωτότυπα εργαστήρια για ερασιτέχνες και επαγγελματίες, διαλέξεις ιστορίας της τέχνης για τις διακοσμητικές τέχνες και το κόσμημα.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΖΕΜ – ΖΕΔΕΤ

Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη εγκαινιάζει το Ηλεκτρονικό Λεξικό των δυο Ζωντανών Εργαστηρίων Μεταλλοτεχνίας και Διακοσμητικών Εικαστικών Τεχνών (ΖΕΜ και ΖΕΔΕΤ).

Σκοπός είναι η δημιουργία ενός on line λεξικού, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για την ιστορία του κοσμήματος και των διακοσμητικών τεχνών, να ενημερωθούν για ελληνικούς ή διεθνείς οργανισμούς που προωθούν την τέχνη του κοσμήματος, να αναζητήσουν πληροφορίες για επιμόρφωση στο συγκεκριμένο τομέα και, φυσικά, να γνωρίσουν τον Ιδρυτή και οραματιστή του Μουσείου, Ηλία Λαλαούνη, μέσα από το έργο του.  

Ο εμπλουτισμός του ηλεκτρονικού λεξικού είναι μια διαδικασία που θα πραγματοποιείται από το επιστημονικό τμήμα του Μουσείου κατά τη διάρκεια της αποκλειστικής δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. »