Πέθανε ο διάσημος Ισραηλινός συγγραφέας Άμος Οζ

Ήταν κορυφαίος πεζογράφος, δοκιμιογράφος και διανοούμενος του Ισραήλ (ΒΙΝΤΕΟ)
Ενημερώθηκε: 28/12/18 - 16:44

Ο διάσημος Ισραηλινός συγγραφέας Άμος Οζ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών. Αυτό ανακοίνωσε η κόρη του στο Twitter.

Το βιογραφικό του

Tο αληθινό όνομα του ήταν Άμος Κλάουσνερ και γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1939, στη συνοικία Κέρεμ Αβραάμ. Οι γονείς του, ο Άρια Κλάουσνερ και η Φάνια Μούσμαν, ήταν μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη.

Όταν ο Άμος Οζ ήταν 12 χρονών, η μητέρα του αυτοκτόνησε και το γεγονός αυτό σημάδεψε τη ζωή του. Τρία χρόνια, αργότερα, έφυγε από το σπίτι του και πήγε να ζήσει στο Κιμπούτς Χούλντα. Τότε άλλαξε το επίθετό του σε Οζ, που στα εβραϊκά σημαίνει δύναμη. 

Ο μεγαλύτερος φόβος του, όχι μόνο για τη Μέση Ανατολή, αλλά για όλον τον κόσμο και για την Ελλάδα, ήταν ο φανατισμός και ο φονταμενταλισμός.

Ο Άμος Οζ έχει γράψει 18 βιβλία στα εβραϊκά και γύρω στα 450 άρθρα και δοκίμια. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε τουλάχιστον 30 γλώσσες. Στα περισσότερα από τα έργα του Άμος Οζ η πλοκή τοποθετείται στη γειτονιά όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο συγγραφέας, ενώ οι ήρωές του παρουσιάζονται με μια ελαφρώς ειρωνική διάθεση.

Το 1998, του απονεμήθηκε το βραβείο Ισραήλ για την λογοτεχνία, το 2005 το βραβείο Γκέτε, το οποίο στο παρελθόν έχει απονεμηθεί σε προσωπικότητες, όπως ο Σίγκμουντ Φρόιντ και ο Τόμας Μαν, το 2007 το βραβείο Prince of Asturias Award of Letters και το 2008 το βραβείο Χάινριχ Χάινε.