Πώς το σκάκι βοήθησε τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ να δημιουργήσει τον κινηματογραφικό του κόσμο

 
dd

Ενημερώθηκε: 24/06/24 - 09:12

Γνωστός για τα τεράστια αριστουργήματά του, που επαναπροσδιόρισαν την κινηματογραφική παραγωγή του 20ου αιώνα με περισσότερους από έναν τρόπους, ο Κιούμπρικ άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το μέσο. Από την αναδιαμόρφωση του είδους sci-fi με το «2001: A Space Odyssey» μέχρι τα πειράματά του με τον τρόμο που περιέχονται στη «Λάμψη», ο σκηνοθέτης ξεπέρασε κάθε πρόκληση που βρήκε μπροστά του.

Εκτός από τις μοναδικές του ιδέες για τον κινηματογράφο, βασικός παράγοντας που τον βοήθησε κατά τη διάρκεια των επίπονων παραγωγών των έργων του ήταν η αγάπη του για το σκάκι. Ο Κιούμπρικ ποτέ δεν το έκρυψε καθώς έχει σημαντικές αναφορές στο παιχνίδι στρατηγικής στις ταινίες του, όπως στο νουάρ του 1956 «The Killing». Πριν καν ξεκινήσει ως σκηνοθέτης, κέρδιζε μέρος του εισοδήματός του παίζοντας σκάκι για χρήματα στο Washington Square Park και συμμετείχε σε τουρνουά στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, ο σκηνοθέτης μίλησε για τη βαθιά επίδραση που είχε το παιχνίδι στον τρόπο σκέψης και επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετώπιζε. Σύμφωνα με τον Κιούμπρικ, η πιο σημαντική ιδιότητα που τον βοήθησε να αναπτύξει το σκάκι ήταν η υπομονή. Αντί να ενεργεί με παρορμήσεις και να ακολουθεί τις στιγμιαίες μεθόδους, έμαθε να κάνει ένα βήμα πίσω και να κοιτάζει ολόκληρη την εικόνα πριν κάνει την επόμενη κίνησή του.

Ενώ ορισμένες θρυλικές φιγούρες όπως ο Marcel Duchamp ανέφεραν το σκάκι ως πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης, ο Κιούμπρικ ενδιαφέρθηκε πολύ περισσότερο για τις μεθοδολογίες που δομούν τις διαδικασίες σκέψης στο σκάκι. Μάλιστα, συχνά δοκίμαζε τις δυνατότητες των ηθοποιών του προκαλώντας τους σε μια παρτίδα σκάκι για να καταλάβει πώς σκέφτονταν.

Όταν ρωτήθηκε για τον Dr. Strangelove και το The Shining, πρόσθεσε: «Έπαιξα μερικά παιχνίδια με τον Tony Burton, έναν από τους ηθοποιούς της ταινίας. Είναι πολύ καλός σκακιστής. Ήταν πολύ κοντά στο τέλος της εικόνας και τα πράγματα είχαν φτάσει σε ένα αρκετά απλό στάδιο. Έπαιξα αρκετά παιχνίδια και με τον George C. Scott κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του Dr. Strangelove . Είναι επίσης καλός παίκτης, αλλά αν θυμάμαι καλά δεν κέρδισε πολλά παιχνίδια. Αυτό μου έδωσε ένα ορισμένο πλεονέκτημα μαζί του σε οτιδήποτε άλλο. Αν φαντάζεσαι τον εαυτό σου ως καλό σκακιστή, τρέφεις υπερβολικό σεβασμό για τους ανθρώπους που μπορούν να σε νικήσουν».

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι δεν ήταν στο επίπεδο ορισμένων από τους δασκάλους με τους οποίους αγωνίστηκε στα τουρνουά που συμμετείχε, αλλά το σκάκι παρέμεινε ένα δια βίου χόμπι για τον σεβαστό σκηνοθέτη, ο οποίος συχνά επέστρεφε σε αυτό για να καταλάβει καλύτερα τον εαυτό του.

Με πληροφορίες από: How chess helped Stanley Kubrick make his movies: “The discipline required to evaluate” μέσω cnn.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ