Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν θα υποδεχθεί τους ομολόγους του από έξι χώρες, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της Άγκυρας για τον συντονισμό διπλωματικών επαφών γύρω από τις περιφερειακές κρίσεις.
Έντονες αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο προκάλεσε η καταγγελία της Σαουδικής Αραβίας ότι οι Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν drone προς την ιερή πόλη της Μέκκας, με την οργάνωση να διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έθεσε στο στόχαστρο την πόλη.
Κοινή έκκληση για τη διασφάλιση της ελευθερίας και της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα απηύθυναν ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, κατά τη συνάντησή τους στο Κάιρο.
Σε ολοένα δυσκολότερη θέση βρίσκεται η Σαουδική Αραβία καθώς οι Χούθι εντείνουν τις επιθέσεις τους, απειλώντας κρίσιμες πετρελαϊκές υποδομές την ώρα που ο Τραμπ δείχνει απρόθυμος να ανοίξει νέο στρατιωτικό μέτωπο στην Υεμένη.
Παρά τις εκτιμήσεις του Αμερικανού προέδρου ότι η κρίση θα εκτονωθεί μετά τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, υψηλόβαθμοι σύμβουλοί του προειδοποιούν ότι ο πόλεμος αυτός μπορεί να ξεπεράσει σε διάρκεια τη θητεία του και να απλωθεί ανεξέλεγκτα.
Σε μια περίοδο κατά την οποία οι βασικές ενεργειακές και θαλάσσιες αρτηρίες της Μέσης Ανατολής βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση, η αμυντική συνεργασία Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Πολιτειών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με τον διοικητή της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM), ναύαρχο Μπραντ Κούπερ.
Οι Χούθι της Υεμένης κατέλαβαν δύο ακόμη στρατηγικής σημασίας νησιά στο νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας, ενισχύοντας σημαντικά την παρουσία τους γύρω από το στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ, μία από τις σημαντικότερες θαλάσσιες οδούς του παγκόσμιου εμπορίου.
Νέα κρίσιμη εστία έντασης δημιουργείται στη Μέση Ανατολή, καθώς οι Χούθι προελαύνουν στη νότια Υεμένη και ενισχύουν τη θέση τους γύρω από το στρατηγικής σημασίας στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ, στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας.
Σε μια νέα προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης γύρω από τα Στενά του Ορμούζ και αποκατάστασης της ναυσιπλοΐας, οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) αναμένεται να συναντηθούν τη Δευτέρα στο Ομάν με τον Ιρανό ομόλογό τους, Αμπάς Αραγτσί, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Η σημασία του πέρασματος έχει εκτοξευθεί, καθώς η Σαουδική Αραβία αναδιοράνωσε τις εξαγωγές πετρελαίου της μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, μετά τον ουσιαστικό αποκλεισμό του Στενού του Ορμούζ από την Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη.
Σε μια εξέλιξη που ανατρέπει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι κατέλαβαν την ιστορική πόλη-λιμάνι Μόχα στη δυτική Υεμένη.
Οι Χούθι προελαύνουν προς παράκτιες περιοχές της Υεμένης κοντά στο στρατηγικής σημασίας Στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ, εξέλιξη που προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας και τις παγκόσμιες εμπορικές ροές.