Η απευθείας μετάδοση φόνων στο Διαδίκτυο αποτελεί ένα δύσκολο πρόβλημα για το Facebook

 
Η απευθείας μετάδοση φόνων στο Διαδίκτυο αποτελεί ένα δύσκολο πρόβλημα για το Facebook

Ενημερώθηκε: 28/04/17 - 14:00

Ποτέ ως τώρα δεν ήταν τόσο εύκολο να αναρτήσει κάποιος στο Διαδίκτυο βίντεο που έχει τραβήξει με το κινητό του τηλέφωνο, ακόμη και σκηνές φόνων. Και έπειτα από δύο πρόσφατα περιστατικά που προκάλεσαν σοκ στη διεθνή κοινή γνώμη, αυτό πλέον έχει αναχθεί σε σοβαρό πρόβλημα για το Facebook.

μετέδωσε απευθείας στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης εικόνες του φόνου της 11 μηνών κόρης του

Τη Δευτέρα ένας 20χρονος Ταϊλανδός , την οποία σκότωσε προτού αυτοκτονήσει.

ο δολοφόνος του Κλίβελαντ» αυτοκτόνησε έπειτα από τρεις ημέρες ανθρωποκυνηγητού

Την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ «. Ο 37χρονος αυτός άνδρας σκότωσε με το αυτοκίνητό του έναν άγνωστο ηλικιωμένο την Κυριακή του Πάσχα και ανήρτησε το βίντεο στο Facebook.

Η εταιρεία κατήγγειλε τα «αποκρουστικά» και «φρικτά» εγκλήματα, που «δεν έχουν θέση» στον ιστότοπο. Όμως τα βίντεο παρέμειναν επί ώρες στο Διαδίκτυο.

Κάποιοι επέκριναν την πολύ αργή αντίδραση του Facebook και διερωτήθηκαν μήπως πρέπει να καταργηθεί εντελώς η υπηρεσία Facebook Live.

Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Μετά την υπόθεση του Κλίβελαντ ο ιδρυτής του ιστότοπου δεσμεύθηκε «να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφεύγονται αυτού του είδους οι τραγωδίες», όμως παραδέχθηκε ότι πρέπει να γίνει πολλή δουλειά.

Εκτός από τους φόνους και βιασμοί έχουν μεταδοθεί απευθείας στο Facebook. Τρεις άνδρες καταδικάστηκαν αυτή την εβδομάδα στη Σουηδία για τη συμμετοχή τους σε ένα τέτοιο έγκλημα.

Πολλοί άνθρωποι, και κυρίως έφηβοι, έχουν προκαλέσει σοκ βιντεοσκοπώντας την αυτοκτονία τους και αναρτώντας την στο Διαδίκτυο μέσω του Facebook Live ή άλλων ανταγωνιστικών υπηρεσιών, όπως το Periscope και το Live.me.

Όλες οι διαδικτυακές εφαρμογές που επιτρέπουν στους χρήστες τους να ανεβάζουν ελεύθερα υλικό μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό, όμως το Facebook είναι πιο ευάλωτο εξαιτίας των πολλών χρηστών του, που στα τέλη Δεκεμβρίου έφτασαν τους 1,86 δισεκατομμύριο, τονίζει ο Λου Κέρνερ της Flight VC που ειδικεύεται στα κοινωνικά δίκτυα.

«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις», παραδέχεται. «Θα δυσκολευτούν να το εμποδίσουν. Το θέμα είναι με τι ταχύτητα μπορούν να κατεβάζουν» αυτού τους είδους τα βίντεο, τόνισε ο Κέρνερ.

Οι περισσότεροι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης απαγορεύουν την ανάρτηση βίαιου ή σοκαριστικού περιεχομένου, όμως εξαιτίας του τεράστιου όγκου των καθημερινών αναρτήσεων, βασίζονται στην ενημέρωση από τους χρήστες για να τις κατεβάζουν.

Το Facebook για παράδειγμα έχει «χιλιάδες υπαλλήλους» που εξετάζουν «τα εκατομμύρια στοιχεία που του δίνονται κάθε εβδομάδα σε 40 γλώσσες» και επισημαίνει ότι πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία αυτή.

Από την άλλη θα ήταν εφικτό να ορίζεται ένα διάστημα μεταξύ της ανάρτησης και της μετάδοσης των βίντεο προκειμένου να μπορεί να ελεγχθούν, σημειώνει ο Ρότζερ Κάι αναλυτής της Endpoint Technologies Associates.

«Δεν γνωρίζω αν υπάρχει πραγματική λύση ανθρώπινη ή τεχνική. Μπορούμε να τιμωρούμε τις παραβιάσεις (των κανόνων), όμως κάποιοι άνθρωποι μπορούν να μας ξεγελάσουν», τονίζει.

Και παρόλο που το Facebook δεν φέρει τη νομική ευθύνη για τις ενέργειες των χρηστών του, «έχει την ηθική υποχρέωση να δίνει την κατάλληλη απάντηση», εκτιμά ο Κέρνερ.

Πάντως ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να ισορροπήσει σε μια πολύ λεπτή γραμμή. Διότι, αν τώρα κατηγορείται ότι δεν αντέδρασε αρκετά γρήγορα, στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για λογοκρισία, όπως όταν κατέβασε από πολλούς λογαριασμούς στη Σουηδία τη διάσημη, ιστορική φωτογραφία της μικρής, γυμνής Βιετναμέζας που τρέχει να σωθεί από τους βομβαρδισμούς με ναπάλμ στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.

Αντιδράσεις είχαν επίσης προκληθεί και πέρυσι το καλοκαίρι στις ΗΠΑ όταν το Facebook κατέβασε προσωρινά ένα βίντεο που έδειχνε τις τελευταίες στιγμές ενός μαύρου που σκοτώθηκε από τα πυρά ενός λευκού αστυνομικού και τις οποίες είχε βιντεοσκοπήσει με το κινητό της η φίλη του.

Ο Ζούκερμπεργκ τελικά αποφάσισε ότι το βίντεο αυτό, αν και σοκαρίστικό, θα πρέπει να παραμείνει στο Διαδίκτυο διότι «φέρνουν στο φως τον φόβο με τον οποίο ζουν καθημερινά εκατομμύρια μέλη της κοινότητάς μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ντ. Τραμπ: «Υπάρχει ο κίνδυνος η ένταση να καταλήξει σε μία σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα»

ΚΑΙΡΟΣ 28/4/2017: Αίθριος καιρός με τη θερμοκρασία στους 27 βαθμούς

Κίνα: Η κατάσταση έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο μπορεί να γίνει απροσδόκητα ανεξέλεγκτη

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Σήμερα γίνεται η πληρωμή