Η Microsoft θέλει να αντικαταστήσει τους σκληρούς δίσκους με το... DNA μας!

Η Microsoft θέλει να αντικαταστήσει τους σκληρούς δίσκους με το... DNA μας!
Ενημερώθηκε: 01/06/17 - 10:46

Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, όταν θα θέλετε να κάνετε αντίγραφα ασφαλείας στο cloud της Microsoft, ενδέχεται αυτά να μην αποθηκεύονται σε σκληρούς δίσκους, αλλά σε... κώδικα DNA!

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν στραφεί στο DNA, με την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα γίνει το πιο αποδοτικό μέσο αποθήκευσης δεδομένων, εκτός από το χρώμα των μαλλιών και των ματιών.

Το 2011, ο γενετιστής του Πανεπιστημίου του Harvard, George Church, πρωτοστάτησε στην ιδέα, κωδικοποιώντας το δικό του βιβλίο, μερικές εικόνες και ένα πρόγραμμα Javascript στα μόρια. Τον περασμένο Ιούλιο, μια ομάδα της Microsoft σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον κατάφερε να αποθηκεύσει ένα αρχείο 200 ΜΒ δεδομένων στο DNA. Φέτος, οι ερευνητές κωδικοποίησαν το DNA με μια γαλλική ταινία του 1895, έναν ιό υπολογιστή και μια δωροκάρτα από το Amazon αξίας 50 δολ.

Τώρα η Microsoft ελπίζει να χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία για εμπορικούς σκοπούς. Η εταιρεία ανέφερε στο MIT Technology Review ότι σχεδιάζει να έχει ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα αποθήκευσης δεδομένων, βασισμένο στο DNA, μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Φυσικά υπάρχουν ακόμα αρκετά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, μέχρι αυτή η νέα τεχνολογία να μπει για τα καλά στη ζωή μας, όπως το κόστος.

Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν είμαστε πολύ μακριά από το να αποθηκεύουμε τα δεδομένα μας σε κώδικα DNA και όχι σε σκληρούς δίσκους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια σημάδια μάς δείχνουν ότι έχουμε υψηλό IQ

Ανακαλύφθηκε υπερ-Γη μια ανάσα από τον πλανήτη μας!

NASA: Το διαστημόπλοιο Juno μας έστειλε εκπληκτικά αποτελέσματα - Έτσι είναι πραγματικά ο Δίας! (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)