Αντιπολίτευση προς Ερντογάν: "Δεν νομιμοποιείσαι απ΄το Συνταγμα να είσαι υποψήφιος " (ΒΙΝΤΕΟ)

 
ΕΡΤΟΓΑΝ

Ενημερώθηκε: 28/01/23 - 20:43

Μιλώντας στην πόλη Ντενιζλί, ο πρόεδρος Ερντογάν καταφέρθηκε εναντίον της συμμαχίας της αντιπολίτευσης και απέρριψε κάθε ισχυρισμό ότι δεν νομιμοποιείται από το τουρκικό σύνταγμα να θέσει υποψηφιότητα ως πρόεδρος για τρίτη θητεία.

«Η συνταγματική τροποποίηση που εγκρίθηκε το 2017 είναι ξεκάθαρη χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Το 2018, μηδενίστηκε το κοντέρ. Νοητικά και νομικά, εκλέχθηκε de facto Πρόεδρος. Το 2018 εκλέχτηκε ο πρώτος Πρόεδρος του νέου συστήματος. Διατηρήσαμε τον τίτλο του αρχηγού κράτους στο νέο σύστημα ως Προέδρου.
Έστρωσαν το τραπέζι (των 6), αλλά δεν μπόρεσαν να βγάλουν υποψήφιο από το τραπέζι. Είδαν ότι δεν μπορούσαν να προτείνουν υποψήφιους μόνοι τους, και  άρχισαν να ρίχνουν λάσπη στην υποψηφιότητά μας. Είπαμε εδώ και μήνες ότι είμαστε υποψήφιοι. Είμαι Πρόεδρος 4,5 χρόνια, υπάρχει και πριν. Πού ήταν το μυαλό σας; Γιατί δεν είπατε τίποτα μέχρι τώρα;».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας συνέχισε:

«Βλέπω τώρα ότι ο φόβος (της αντιπολίτευσης) να χάσουν τον έλεγχό τους στα σενάρια του χάους που συνδέονται με την ημέρα των εκλογών κυριεύει τις καρδιές τους. Νικήσαμε όλους τους αντιπάλους μας στην κάλπη, καθώς δεν δεχθήκαμε κανέναν τρόπο ή μέθοδο πέρα ​​από την εθνική βούληση. Ελπίζω να είστε έτοιμοι. Είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε τη νίκη από την κάλπη στις 14 Μαΐου; Εκείνοι των οποίων οι ιστορίες είναι γεμάτες κηδεμονία, πραξικοπήματα και κρίσεις δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη δύναμη της εθνικής βούλησης».

" Φτάνει, λέμε, για όσους επιχειρούν πολιτική μηχανική με ξένη στήριξη που στράφηκαν στο τραπέζι των 6 αντί να επιλέξουν την εθνική βούληση.

Όπως βάλαμε τέλος στο πραξικόπημα και στις τρομοκρατικές προδοσίες, ελπίζω να θάψουμε την κηδεμονία του τραπεζιού των 6 στην κάλπη στις 14 Μαΐου και να απογοητεύσουμε όσους θέλουν να κυβερνήσουν τη χώρα μας από μακριά. Μαζέψτε όλους στο τραπέζι των 6, βάλτε FETO, PKK, τρομοκρατικές οργανώσεις, προσθέστε παγκόσμια ΜΜΕ, πρώην υπηρεσίες πληροφοριών, πολιτικούς και εκπροσώπους ιμπεριαλιστών. Ας δούμε τι θα σημαίνουν όλα αυτά μπροστά στη δύναμη της εθνικής βούλησης».

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Σύμφωνα με το Τουρκικό Δίκαιο, για να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές χρειάζεται απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και 360 ψήφοι τουλάχιστον. Αυτές όμως δεν τις έχει το κυβερνών κόμμα.

Ένα άλλο εξίσου σοβαρό εμπόδιο που συζητείται ιδιαίτερα από την αντιπολίτευση είναι εάν έχει τελεκά δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη θητεία ως πρόεδρος.

Και πάλι εκεί υπάρχουν πολλές νομικές αντιρρήσεις. Θεωρούν ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει ήδη εκτίσει δύο φορές τη θητεία του ως πρόεδρος και το Σύνταγμα της Τουρκίας και το παλιό και το καινούριο τονίζουν ότι ο πρόεδρος μπορεί να εκτίσει μόνο δύο δύο θητείες.

Βέβαια, η φιλοκυβερνητική παράταξη και όλοι οι νομικοί που την συμβουλεύουν, θεωρούν ότι η πρώτη θητεία του προέδρου ήταν υπό άλλο σύστημα και η δεύτερη θητεία με άλλο σύστημα, άλλα ήταν τα καθήκοντα του, άλλαξε η εκτελεστική εξουσία και γι αυτό τον λόγο θεωρούν ότι η υποψηφιότητά του για τρίτη φορά είναι απόλυτα νόμιμη.

Για να μπορέσει ο τούρκος Πρόεδρος να αλλάξει το Σύνταγμα και να αλλάξει και η πρόβλεψη αυτή χρειάζονται 400 ψήφοι που δεν τις έχει. Όμως φαίνεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει τις διευρυμένες εξουσίες προκειμένου να πετύχει το στόχο του.

Με πληροφορίες από ertnews.grΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ