Βόμβα στο παλάτι του σουλτάνου: Απίστευτη αποκάλυψη του nordic Monitor για επικοινωνίες Τούρκων αξιωματούχων με ύποπτους εγκληματίες και τρομοκράτες

 
Βόμβα στο παλάτι του σουλτάνου: Απίστευτη αποκάλυψη του nordic Monitor για επικοινωνίες Τούρκων αξιωματούχων με ύποπτους εγκληματίες και τρομοκράτες

Ενημερώθηκε: 03/05/22 - 22:09

Απίστευτη αποκάλυψη του Nordic Monitor για χρήση κυβερνητικών τηλεφώνων για ασφαλείς επικοινωνίες που είχαν Τούρκοι αξιωματούχοι με ύποπτους εγκληματίες και τρομοκράτες.

Απόρρητα έγγραφα που έλαβε η Nordic Monitor αποκάλυψαν ότι ύποπτοι εγκληματίες και τρομοκράτες είχαν έρθει σε επαφή με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους που χρησιμοποιούσαν ασφαλή τηλέφωνα που είχαν εκδοθεί από την κυβέρνηση για να αποφύγουν την παρακολούθηση.

Το σκάνδαλο, το οποίο αποκαλύφθηκε σε υπόθεση του 2018 που εκδικάστηκε από το 2ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας, αφορούσε δεκάδες ασφαλή κινητά τηλέφωνα που παραδόθηκαν σε ανώτερα στελέχη και κυβερνητικές υπηρεσίες. Τα τηλέφωνα χρησιμοποιήθηκαν από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρκετούς υπουργούς, τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου.

Σύμφωνα με μια απόρρητη έκθεση που εκδόθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2014 από ομάδα εμπειρογνωμόνων και υποβλήθηκε στην εισαγγελία, 76 ασφαλή τηλέφωνα δεύτερης γενιάς από τα 161 επισημάνθηκαν σε βάση δεδομένων που διατηρεί η Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, TİB). υπηρεσία που επεξεργάζεται αιτήματα υποκλοπών που έχουν εγκριθεί από το δικαστήριο από τις αρχές επιβολής του νόμου και τις υπηρεσίες πληροφοριών. Η έκθεση ενσωματώθηκε αργότερα στη δικογραφία.

Τα ασφαλή τηλέφωνα δεύτερης γενιάς χρησιμοποιούσαν ισχυρά κλειδιά κρυπτογράφησης και παραδόθηκαν σε κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους από την υπηρεσία πληροφοριών MIT, αφού αναπτύχθηκαν από μηχανικούς που απασχολούνταν στο Επιστημονικό και Τεχνικό Συμβούλιο Έρευνας της Τουρκίας (TÜBİTAK), έναν κορυφαίο κρατικό οργανισμό επιστήμης και τεχνολογίας.

Ο αριθμός των υποκλοπών για τα ασφαλή τηλέφωνα πρώτης γενιάς από την TİB δεν ήταν τόσο υψηλός σε σύγκριση με τη δεύτερη γενιά, με μόνο επτά από τα 934 τέτοια τηλέφωνα να χρησιμοποιούνται σε σχέση με υπόπτους υπό παρακολούθηση υποκλοπών στο πλαίσιο ποινικής έρευνας.

https://nordicmonitor.com/2022/05/disclosure-reveals-highest-echelon-of-turkish-government-involved-with-criminal-and-terror-networks/

Πηγή: