Έξαλλοι στην Άγκυρα από την αναφορά Μπάιντεν στη Γενοκτονίας των Αρμενίων (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Έξαλλοι στην Άγκυρα από την αναφορά Μπάιντεν στη Γενοκτονίας των Αρμενίων

Ενημερώθηκε: 25/04/22 - 09:51

Μεγάλος εκνευρισμός στην Άγκυρα από την αναφορά του Τζο Μπάιντεν στην σημερινή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χρησιμοποίησε την έκφραση «Γενοκτονία των Αρμενίων» για τα γεγονότα του 1915 στη χτεσινή γραπτή του δήλωση, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Τουρκίας.

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε αυτά τα γεγονότα ως «μία από τις μεγαλύτερες μαζικές φρικαλεότητες του 20ού αιώνα». «Τιμούμε τη μνήμη του ενάμιση εκατομμυρίου Αρμενίων που εκτοπίστηκαν σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στον θάνατο και θρηνούμε για την τραγική απώλεια τόσων πολλών ζωών» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία» μετά τον Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος χρησιμοποίησε την ίδια λέξη στη δήλωσή του το 1981.

Και τα δύο σώματα του Κογκρέσου των ΗΠΑ είχαν εγκρίνει ψηφίσματα το 2019 που περιγράφουν τα γεγονότα του 1915 ως «γενοκτονία».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε γραπτή ανακοίνωση του αναφέρει: «Δηλώσεις που είναι ασυμβίβαστες με τα ιστορικά γεγονότα και το διεθνές δίκαιο στερούνται εγκυρότητας. Αυτό περιλαμβάνει την ατυχή δήλωση που έκανε σήμερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η οποία αποτελεί επανάληψη του λάθους που είχε κάνει το 2021.

Απορρίπτουμε τέτοιες δηλώσεις και αποφάσεις, που διαστρεβλώνουν ιστορικά δεδομένα με πολιτικά κίνητρα και καταδικάζουμε όσους επιμένουν σε αυτό το λάθος. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μάλιστα σχολίασε τη δήλωση Μπάιντεν στον λογαριασμό του στο Twitter: «Ορισμένοι δυτικοί ηγέτες υποστηρίζουν ότι η «γενοκτονία» μπορεί να προσδιοριστεί μόνο με δικαστική απόφαση. Αυτή είναι η αλήθεια

Ο εκνευρισμός του για το Αρμενικό μάλλον ήταν εκείνο που ώθησε τον Τσαβούσογλου σε μια αχαρακτήριστη ενέργεια για διπλωμάτη, στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης όπου εγκαινίασε τη νέα τουρκική πρεσβεία. Βγαίνοντας από την πρεσβεία ήλθε αντιμέτωπος με διαδήλωση για το Αρμενικό. Η αντίδρασή του, ήταν μόλις μπήκε στο αυτοκίνητό του, να κάνει το χαρακτηριστικό σήμα των «Γκρίζων Λύκων» και μάλιστα χαμογελώντας.