Φωνές κατά του ΝΑΤΟ στην Τουρκία - Τυχαίο;

 
TURKEY NATO

Ενημερώθηκε: 22/06/22 - 14:03

Ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη τα παζάρια για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με Φινλανδία - Σουηδία στην Τουρκία ακούγονται φωνές κατά του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία δεν έχει δει κανένα όφελος στα 70 χρόνια της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, έγραψε σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» ο δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Γκιουλέρ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μόνο συν για την Τουρκία είναι η δυνατότητα χρήσης του δικαιώματος αρνησικυρίας (βέτο) εντός του ΝΑΤΟ. Ο Γκιουλέρ πιστεύει ότι η Άγκυρα θα έπρεπε να είχε κλείσει τη Μαύρη Θάλασσα και τη δυτική πύλη της Κεντρικής Ασίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και πολύ καιρό. Θεωρεί ακόμα ότι το να είσαι μέρος της Ευρύτερης Ευρασιατικής Εταιρικής Σχέσης είναι πολύ πιο επικερδές.

Ο δημοσιογράφος θεωρεί ότι η Τουρκία πρέπει να σπάσει κάθε σχέση με το ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει συνεργασία με τη Ρωσία και το Ιράν. Και ταυτόχρονα, η Τουρκία θα μπορούσε να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης και στους BRICS.

Αυτές οι φωνές βέβαια καθόλου τυχαίες δεν είναι δεδομένων των ευρύτερων διεργασιών, παζαριών και ισορροπιών, με την Τουρκία να έχει αρκετά «ανοιχτά μέτωπα» και παραμέτρους, μια από τις οποίες είναι και το ανακάτεμα της τράπουλας στα Ελληνοτουρκικά, ενώ παραμένουν ανοιχτά τα «μέτωπα» του τουρκικού «βέτο» στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, της αγοράς των αμερικανικών F-16 και βέβαια οι σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ