Με αντι-Navtex η Αγκυρα αμφισβητεί τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ελλάδας

 
NAVTEX3

Ενημερώθηκε: 03/08/22 - 10:09

Συνεχείς και σε όλα τα επίπεδα οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, ενέργειες αμφισβήτησης της κυριαρχίας και δικαιοδοσίας επί ελληνικών υδάτων.

Η Τουρκία δέσμευσε για αεροναυτική άσκηση θαλάσσια περιοχή, την οποία είχαν νωρίτερα δεσμεύσει οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, εκδίδοντας αντιNavtex (στη φωτό η περιοχή που δεσμεύει η Navtex 0752/22).

Την περιοχή μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου και Καστελόριζου είχε δεσμεύσει η Ελλάδα για κοινή άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας με σενάρια προσβολής στόχων και ανταλλαγής εικόνας μεταξύ πλοίων και αεροσκαφών.

Ακολουθώντας μια πάγια τακτική της, η Τουρκία μέσω NAVTEX που εκδόθηκε την τελευταία στιγμή από τον σταθμό της Αττάλειας, δέσμευσε θαλάσσια περιοχή στο ίδιο σημείο (μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου και Καστελόριζου) για δική της αεροναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά για τις 3 Αυγούστου, αμφισβητώντας για άλλη μια φορά τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ελλάδας.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 9 Αυγούστου αναμένεται να βγάλει στην Ανατολική Μεσόγειο το πλωτό γεωτρύπανο Abdulhamid Han, με ανοιχτό τ ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέες προκλήσεις είτε έναντι της Ελλάδας είτε έναντι της Κύπρου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ