Με ασκήσεις νότια της Κρήτης το Ισραήλ αμφισβητεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο - Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας και της νομιμότητας

 
polemika ploia aigaio

Ενημερώθηκε: 03/08/22 - 13:37

Μήνυμα απέναντι στην Τουρκία και υπέρ της διεθνούς νομιμότητας στέλνει το Ισραήλ με την έκδοση navtex που δεσμεύει περιοχές νότια της Κρήτης για άσκηση του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού, από τις 26 Ιουλίου έως και τις 5 Αυγούστου . Μία navtex που δεσμεύει μέσω της Ελλάδας και όχι της Τουρκίας περιοχές από τις οποίες περνάει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ως εκ τούτου, το αίτημα της ισραηλινής πλευράς αποτελεί σαφές μήνυμα των συμμάχων υπέρ της νομιμότητας -
στέλνει στον «κάλαθο των αχρήστων» το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τις θαλάσσιες ζώνες που χάραξαν Τουρκία και καθεστώς της Λιβύης αυθαίρετα - ενώ αμφισβητεί ευθέως τις αιτιάσεις της Άγκυρας, που κατηγορεί την Ελλάδα ως δήθεν παραβάτη του διεθνούς δικαίου.

Δεν είναι ήσσονος σημασίας η παρουσία του Ισραήλ στην περιοχή παραμονές της εξόδου του γεωτρύπανου

Πρόκειται για εντυπωσιακή ενέργεια καθώς είναι και μία απάντηση για τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι η Άγκυρα έχει …”δικαιώματα” μέχρι και την Κρήτη!!!

Στις εν λόγω περιοχές που διακρίνονται χαρακτηριστικά στον χάρτη και κόκκινο χρώμα κάτω από την Κρήτη, αναφέρεται ρητώς στην σχετική navtex ότι χρειάζεται ιδιαίτερα προσοχή από τα διερχόμενα πλοία διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος.

Με αντι-Navtex η Αγκυρα αμφισβητεί τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ελλάδας

Συνεχείς και σε όλα τα επίπεδα οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, ενέργειες αμφισβήτησης της κυριαρχίας και δικαιοδοσίας επί ελληνικών υδάτων.

Η Τουρκία δέσμευσε για αεροναυτική άσκηση θαλάσσια περιοχή, την οποία είχαν νωρίτερα δεσμεύσει οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, εκδίδοντας αντιNavtex (στη φωτό η περιοχή που δεσμεύει η Navtex 0752/22).

Την περιοχή μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου και Καστελόριζου είχε δεσμεύσει η Ελλάδα για κοινή άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας με σενάρια προσβολής στόχων και ανταλλαγής εικόνας μεταξύ πλοίων και αεροσκαφών.

Ακολουθώντας μια πάγια τακτική της, η Τουρκία μέσω NAVTEX που εκδόθηκε την τελευταία στιγμή από τον σταθμό της Αττάλειας, δέσμευσε θαλάσσια περιοχή στο ίδιο σημείο (μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου και Καστελόριζου) για δική της αεροναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά για τις 3 Αυγούστου, αμφισβητώντας για άλλη μια φορά τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ελλάδας.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 9 Αυγούστου αναμένεται να βγάλει στην Ανατολική Μεσόγειο το πλωτό γεωτρύπανο Abdulhamid Han, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέες προκλήσεις είτε έναντι της Ελλάδας είτε έναντι της Κύπρου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ