Μήνυμα Μπάιντεν στον Ερντογάν ότι η πιθανότητα συνάντησής τους εξαρτάται και από το τουρκικό βέτο σε Σουηδία και Φινλανδία

 
Δεν επιβεβαιώνουν οι ΗΠΑ συνάντηση Μπάιντεν Ερντογάν

Ενημερώθηκε: 27/06/22 - 22:10

Δεν έχει αφήσει αναπάντητο τον εκβιασμό του Ερτνογάν ο Μπάιντεν. Μετά τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν όχι μόνο δεν επιβεβαίωσε καμμία συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του, αλλά, εμμέσως πλην σαφώς, έστειλε το μήνυμα στην Άγκυρα, ότι οι ΗΠΑ συναρτούν μια ενδεχόμενη συνάντηση των δύο ανδρών με την αποδοχή, από την πλευρά της Τουρκίας, της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο Τζέικ Σάλιβαν απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «τίποτα δεν είναι προγραμματισμένο μέχρι στιγμής, αλλά πιθανόν να έχουν την δυνατότητα να δουν ο ένας τον άλλο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Θα δούμε πως θα εξελιχθούν οι επόμενες 24 ώρες».

«Yπάρχει αναβρασμός διπλωματικής δραστηριότητας. Σήμερα, ο Σουηδός πρωθυπουργός θα είναι στις Βρυξέλλες και θα κάνει δηλώσεις. Αύριο, κατανοούμε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω δεσμεύσεις μεταξύ Τούρκων, Φινλανδών, Σουηδών και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Οπότε, θέλουμε να δούμε πώς θα προχωρήσουν οι εξελίξεις ενόψει της Μαδρίτης.

»Ο πρόεδρος παρακολουθεί (τις εξελίξεις) στενά. Η ομάδα του εργάζεται με τους Φινλανδούς, τους Σουηδούς και τους Τούρκους, κι εγώ είμαι στο τηλέφωνο καθημερινά με τους ομολόγους μου κι από τις τρεις αυτές χώρες. Οπότε, για να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα, υποθέτω – είναι η απάντηση στο ερώτημά σας», απάντησε με νόημα ο αμερικανός αξιωματούχος.

Πάντως, το γεγονός ότι δεν έχει κλειστεί κάποιο ραντεβού με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, έχει προκαλέσει εκνευρισμό στον Ερντογάν και το επιτελείο του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ