Νέα προειδοποίηση ΗΠΑ σε Τουρκία: Όχι μόνο μην πάρετε νέους S-400, αλλά εγκαταλείψτε και αυτούς που ήδη έχετε!

 
Νέα προειδοποίηση ΗΠΑ σε Τουρκία: Όχι μόνο μην πάρετε νέους S-400, αλλά εγκαταλείψτε και αυτούς που ήδη έχετε!

Ενημερώθηκε: 18/08/22 - 17:43

Σκληραίνει την στάση της η Ουάσιγκτον έναντι της Άγκιρας, αναφορικά με την πιθανότητα η Τουρκία να αποκτήσει και δεύτερη συστοιχία ρωσικών πυραύλων S-400.όπως προβλέπει η υφιστάμενη σύμβαση με την Ρωσία.

Και η εξέλιξη αυτή γίνεται στον απόηχο του δημοσιεύματος του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS που υποστηρίζει ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να υπογράψει νέα συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια και νέου πυραυλικού συστήματος S-400.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε διευκρινιστική ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. ξεκαθάρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ζητούν απλώς να μην υπάρξει μια νέα προμήθεια S-400, αλλά συνεχίζουν να καλούν την Τουρκία να εγκαταλείψει πλήρως το ρωσικό σύστημα που ήδη κατέχει.

«Έχουμε δει αυτά τα δημοσιεύματα και δεν γνωρίζουμε καμία νέα εξέλιξη σχετικά με αυτό το θέμα. Η θέση μας για την αγορά των S-400 από την Τουρκία είναι γνωστή: καλούμε την Τουρκία να μην κατέχει πλέον το σύστημα S-400. Η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό. Σας παραπέμπουμε στην τουρκική κυβέρνηση για να μιλήσετε για τα σχέδια των αμυντικών προμηθειών της», δήλωσε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Είχε προηγηθεί η απάντηση του εκπροσώπου σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal , ο οποίος είχε εκφράσει πάλι την αντίθεση που έχουν οι ΗΠΑ απέναντι σε μια τέτοια κίνηση.

Στη συνέχεια της ίδιας μέρας (16 Ιουλίου) τη σκυτάλη πήρε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, ο οποίος κινήθηκε στην ίδια γραμμή κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου.

Φάνηκε, ωστόσο, να τηρεί μια στάση αναμονής, καθώς δεν θέλησε να προαναγγείλει ενδεχόμενες αλλαγές στο θέμα της αναβάθμισης των μαχητικών F-16 πριν ξεκαθαριστεί πλήρως το τοπίο.

Σε ερώτηση που του υποβλήθηκε για το εάν η προμήθεια μιας δεύτερης συστοιχίας S-400 θα μπορούσε να αλλάξει τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης για τα F-16, o Νέντ Πράις απάντησε «φυσικά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί, αλλά δεν γνωρίζουμε καμία νέα εξέλιξη σχετικά με αυτό το θέμα και έτσι θα σας παραπέμψουμε στις τουρκικές αρχές προς το παρόν για να μιλήσετε για τα σχέδιά τους».

Αντίθετο και στα δύο σενάρια για την προμήθεια επιπλέον S-400 το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Καλούμε την Τουρκία να μην κατέχει πλέον το σύστημα S-400».

Την κατηγορηματική του αντίθεση έχει εκφράσει και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Πάντως, να υπενθυμίσουμε ότι η Τουρκία δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα πλήρως, την θέση της για το θέμα της απόκτησης δεύτερης συστοιχίας ρωσικών πυραύλων S-400, όπως υποστηρίζει το πρακτορείο TASS. Σε κάθε, όμως, περίπτωση, το ενδεχόμενο να προμηθευτεί μια νέα συστοιχία S-400 παραμένει στο τραπέζι, καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται στο συμβόλαιο που έχει ήδη υπογράψει με τη ρωσική πλευρά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ