Προκαλεί και πάλι η Τουρκία πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Με NAVTEX αμφισβητεί την Ελληνική Ζώνη Ευθύνης για Ερευνα και Διάσωση

 
Προκαλεί και πάλι η Τουρκία πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Με NAVTEX αμφισβητεί την Ελληνική Ζώνη Ευθύνης για Ερευνα και Διάσωση

Ενημερώθηκε: 08/05/24 - 03:03

Και νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας λίγα 24ωρα πριν από την συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν στην Άγκυρα την επόμενη Δευτέρα. Μετά την μετατροπή σε τζαμί της ιστορικής μονής της Χώρας, την διενέργεια της άσκησης «Θαλασσόλυκος» (που πέρσι είχε ακυρωθεί λόγω του καλού κλίματος στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις) και τις δηλώσεις Φιντάν για τη Δυτική Θράκη, η Άγκυρα προχώρησε σε μια ακόμα κίνηση αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Η Τουρκία με μια προκλητική NAVTEX δεσμεύει μεγάλες περιοχές ακόμη και στο κέντρο του Αιγαίου για διεξαγωγή άσκησης Έρευνας και Διάσωσης (SAR), αμφισβητώντας έτσι εμπράκτως την Ελληνική Ζώνη Ευθύνης για Ερευνα και Διάσωση. 

Με την NAVTEX 0451/24 (δείτε την κάτω) οι τουρκικές Αρχές δεσμεύουν τρεις περιοχές στο Αιγαίο για άσκηση Ερευνας και Διάσωσης η οποία θα γίνει στις 15,16, 22 και 23 Μαΐου.

Η Τουρκία αμφισβητεί συστηματικά την άσκηση των αρμοδιοτήτων που έχουν ανατεθεί στην Ελλάδα από διεθνείς οργανισμούς καθώς έτσι επιχειρεί να υποσκάψει και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Πάγιος στόχος τη Τουρκίας είναι να επεκτείνει μέχρι το μέσο του Αιγαίου τις επιχειρησιακές αρμοδιότητες της εγκλωβίζοντας και τα ελληνικά νησιά σε ζώνες τουρκικής δικαιοδοσίας. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ