Στο «κόκκινο» οι τουρκικές προκλήσεις: Για τις εκατοντάδες παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο φταίει η Ελλάδα

 
Στο «κόκκινο» οι τουρκικές προκλήσεις: Για τις εκατοντάδες παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο φταίει η Ελλάδα

Ενημερώθηκε: 28/04/22 - 19:31

Στο «κόκκινο» οι τουρκικές προκλήσεις για τις εκατοντάδες παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο, καθώς ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς, υποστήριξε ότι ήταν η «απάντηση» της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στις «προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις» που είχαν προηγηθεί εκ μέρους της ελληνικής πλευράς κοντά στις τουρκικές ακτές.

«Η ελληνική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε προβοκατόρικες πτήσεις κοντά στις ακτές της χώρας μας μεταξύ 26-28 Απριλίου 2022, παραβιάζοντας επανειλημμένα τον εναέριο χώρο της χώρας μας στα Δίδυμα, στην Ντάτσα και στην περιοχή του Νταλάμαν. Η πολεμική μας αεροπορία απάντησε σε αυτές τις προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να βάλει τέλος στις προβοκατόρικες ενέργειες και στη ρητορική της και να υποστηρίξει ειλικρινά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησε τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά», καταλήγει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα ωστόσο με τον οποίο: «Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας για την επίλυση όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου του εύρους του εναέριου χώρου, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Ελλάδα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι προχώρησαν σε μια άνευ προηγουμένου, κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, όμοια προκλητικότητα δεν έχει καταγραφεί εδώ και δεκαετίες. Μέσα σε ένα 24ωρο, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έκαναν 168 παραβιάσεις και 41 υπερπτήσεις ακόμα και πάνω από τα μεγάλα ελληνικά νησιά, για τα οποία η Άγκυρα ζητάει καθημερινά την αποστρατιωτικοποίηση τους με δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Η Ελλάδα απαντά με πάγωμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, με νέο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας και με την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας στα νησιά και τη στρατιωτική ηγεσία να ακυρώνει την πρόσκληση προς την Τουρκία για συμμετοχή στην Άσκηση «Tiger Meet» που θα διεξαχθεί στον Άραξο.

Νωρίτερα σήμερα σε απάντηση στο μπαράζ των τουρκικών παραβιάσεων και υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, έγινε γνωστό ότι ενεργοποιήθηκαν τα αντιαεροπορικά συστήματα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Πρόκειται για συστήματα τα οποία βρίσκονται ήδη στα νησιά και τα οποία μεταφέρονται σε χώρους διασποράς και θα τεθούν σε λειτουργία. Ο ρόλος τους είναι να παρακολουθούν τον εναέριο χώρο και αν χρειαστεί θα «εγκλωβίσουν» στόχους στο ραντάρ.

Επισημαίνεται από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε η ανάπτυξη των ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί καμία άλλη τουρκική παραβίαση στο FIR Αθηνών.