Θερμό καλοκαίρι για Ελληνοτουρκικά: Σε κόκκινο συναγερμό οι δυνάμεις σε Έβρο και νησιά

 
Θερμό καλοκαίρι για Ελληνοτουρκικά: Σε κόκκινο συναγερμό οι δυνάμεις σε Έβρο και νησιά

Πηγή Φωτογραφίας: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Ενημερώθηκε: 24/05/22 - 20:14

Μετά τη χθεσινή έντονη μέρα στο Αιγαίο και σήμερα 4 φουσκωτά σκάφη προσπάθησαν μαζικά να φτάσουν από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά, με 150 μετανάστες. Το λιμενικό τους απέτρεψε μεταξύ Χίου και Σάμου. Όμως και στον Έβρο έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός, με τη μεγαλύτερη πίεση να καταγράφεται στα σημεία όπου δεν υπάρχει φράχτης.

Στον Έβρο, η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει αισθητά λόγω της εποχής, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι διακινητές, κυριολεκτικά να αλωνίζουν.

Οι περιπολίες, τόσο της αστυνομίας όσο και του στρατού, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενισχυθούν και να επεκταθούν και στις νησίδες που έχουν δημιουργηθεί στον ποταμό Έβρο.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του, νωρίτερα σήμερα, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι», υπογράμμισε χαρακτηριστικά «Η συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί την απόλυτη τεκμηρίωση των ελληνικών επιχειρημάτων, περί του γεγονότος ότι απειλούμαστε, ότι το casus belli εναντίον της Ελλάδας δεν είναι κενό περιεχομένου και ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει απειλή από την Τουρκία».

Όπως τόνισε, κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, «δεν υπάρχει κανένας λόγος να απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο, ούτε να μπούμε σε μια διαδικασία αντιδικιών», ενώ σημείωσε πως ο πρωθυπουργός έκανε μια «εξαιρετική τοποθέτηση στο Κογκρέσο» που «δημιούργησε έντονα αισθήματα περηφάνιας».

«Δεν κατανοώ την τουρκική αντίδραση. Δεν ελέχθη κάτι το οποίο είναι εκτός των ορίων των πάγιων ελληνικών θέσεων», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

«Οι Τούρκοι είχαν μια αίσθηση ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε πλήρη αναβάθμιση του ρόλου της και συγχώρεση όλων των παρατυπιών και των τοποθετήσεων που έχει κάνει και επίσης μεταφορά της Ελλάδας σε μια δεύτερη κατηγορία στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Το γεγονός ότι αυτό δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά αντίθετα η Ελλάδα, ακόμα και υπό συνθήκες που πραγματικά οδηγούν την Τουρκία σε μια γεωπολιτική αναβάθμιση, λόγω της γεωγραφικής θέσης, διατήρησε το επίπεδο των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Και όχι μόνο το διατήρησε αλλά κατέστη εμφανές κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον ότι διατηρεί την απόλυτη εμπιστοσύνη της υπερδύναμης ως συνομιλητή στην ευρύτερη περιοχή που εκφράζει το διεθνές δίκαιο τη σταθερότητα και μια πολιτική αρχών».

«Νομίζω ότι αυτό διέψευσε τις τουρκικές προσδοκίες και δημιούργησε έναν γενικό εκνευρισμό στην Άγκυρα. Εγώ αυτό που θα ευχόμουν είναι η 'Αγκυρα να ξεφύγει από αυτό και να επανέλθει σε μια λογική με την οποία να οδηγηθούμε κάποια στιγμή, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, στην επίλυση της διαφοράς μας», σημείωσε.

«Η Τουρκία γενικά διαπραγματεύεται με έναν ιδιόρρυθμο τρόπο. Μερικές φορές χρησιμοποιεί και μέσα εκτός της συνήθους διπλωματικής πρακτικής» επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Εμείς δεν ακολουθούμε την οξύτητα, ούτε επιλέγουμε να αντιδράσουμε με τον τρόπο που μια άλλη πλευρά θα μας επιβάλλει. Έχουμε τη δική μας πολιτική, τις δικές μας θέσεις. Οι δικές μας θέσεις είναι απολύτως καθαρές και επαναλαμβάνονται κάθε φορά σε όλα τα διεθνή φόρα. Δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα της όξυνσης κατ' επιλογήν του συνομιλητή μας».

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι ο αριθμός των παραβιάσεων είναι πρωτοφανής, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις 42 υπερπτήσεις πάνω από μεγάλο ελληνικό νησί και στην προσέγγιση των δυόμισι μιλίων στην Αλεξανδρούπολη. Χαρακτήρισε τη συμπεριφορά αυτή «απολύτως απαράδεκτη» που «εκθέτει ανεπανόρθωτα την Τουρκία, όχι την Ελλάδα», ενώ σημείωσε πως το θέμα «έχει τεθεί σε όλα τα διεθνή φόρα».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ακόμη πως «αν η Τουρκία επιθυμεί πραγματικά να υπάρχει μια διαδικασία ελληνοτουρκικού διαλόγου, εμείς πάντοτε είπαμε ότι είμαστε ανοιχτοί. Εξηγήσαμε ότι παρά τις διαφορές μας η επιλογή μας είναι να συνομιλούμε. Βεβαίως η επιλογή μας αυτή δεν είναι σε κενό χώρο και χρόνο. Δεν μπορεί να συνομιλήσουμε όταν παραδείγματος χάριν την ίδια στιγμή γίνεται υπερπτήση πάνω από ένα νησί σου».

Αναφερόμενος στη στάση των συμμάχων, υπογράμμισε πως «στην συντριπτική τους πλειοψηφία -και πάντως σίγουρα οι Ηνωμένες Πολιτείες- έχουν πάρει πολύ καθαρές θέσεις απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα και στον τουρκικό αναθεωρητισμό».

«Η ελληνική πλευρά είναι απολύτως ικανοποιημένη από την αμερικανική στάση», πρόσθεσε, ενώ υπενθύμισε πως η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει στη Γερμανία ότι δεν θεωρεί την παράδοση των υποβρυχίων σωστή «σε μια αναθεωρητική δύναμη», όπως η Τουρκία.

Όπως εξήγησε, όταν η Γερμανία συμφώνησε να δώσει τα υποβρύχια στην Τουρκία, η 'Αγκυρα ήταν σε μια φάση προσέγγισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Μιλούσαμε με μια άλλη Τουρκία τότε, την Τουρκία που εμείς ελπίζουμε κάποτε να συνομιλήσουμε. Μια Τουρκία, η οποία θέλει να προσεγγίσει στην ΕΕ που έχει μεν διαφορές με την Ελλάδα αλλά αναφέρεται σε ένα πλαίσιο αξιών στο οποίο θέλει να προσεγγίσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε, πως αυτό που ζητά η Ελλάδα από τις ευρωπαϊκές χώρες είναι οι συναλλαγές τους με την Τουρκία να μην είναι τέτοιες που απειλούν την ασφάλεια της Ελλάδας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ