Τουρκία -Εκλογές: Ραγδαίες εξελίξεις - Τι θα ανακοινώσει Μουχαρέμ Ιντζέ που ακύρωσε τις προεκλογικές εμφανίσεις

TURKEY ELECTIONS MUHARREM INCE

Ενημερώθηκε: 11/05/23 - 13:40

Εν αναμονή εξελίξεων στην Τουρκία που ίσως αθορίσουν όχι μόνο το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών αλλά ακόμη και το αν χρειαστεί δεύτερος γύρος.

Συγκεκριμένα, στις 14:00 ο Μουχαρέμ Ιντζέ θα κάνει ανακοινώσεις. Χτες και σήμερα ο τέταρτος κατά σειρά υποψήφιος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, ακύρωσε τις προεκλογικές του εμφανίσεις, για τη Μαγνησία και τη Σμύρνη, διαψεύδοντας ωστόσο ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας.

Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες δέχεται πιέσεις να αποσυρθεί από την κούρσα των προεδρικών εκλογών, ενώ δέχθηκε απειλές μέσω Twitter ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα βίντεο που τον εμπλέκει σε σεξουαλική υπόθεση. Ο ίδιος κάνει λόγο για συνωμοσία που πηγάζει από τους γκιουλενιστές (FETO).

Ο Μουχαρέμ Ινζτέ, σύμφωνα με τους δημοσκόπους και τους αναλυτές, χαλάει τα σχέδια Κιλιτσντάρογλου για εκλογή από την πρώτη Κυριακή επειδή του κόβει ψήφους και μπορεί εξαιτίας του η εκλογική αναμέτρηση να πάει στον δεύτερο γύρο. Και αυτό γιατί ηγείται του νεοσυσταθέντος Κόμματος Πατρίδας, Memleket ενώ, υπήρξε προεδρικός υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), του οποίου, πλέον, ηγείται ο Κιλιτσντάρογλου.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τον κάλεσε χτες να στηρίξει την Συμμαχία του Εθνους. «Αν θέλει ας έρθει στο τραπέζι μας,να φέρουμε μαζί την αλλαγή. Να καθαρίσουμε μαζί αυτή τη βρομιά από την πολιτική» δήλωσε.

Στο μεταξύ, εντεινόμενες διεργασίες φαίνεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του Μουχαρέμ Ιντζέ. Ο Ατά Κασγκιόζ, θεωρούμενος ως «νούμερο 2» του κόμματος, αποχώρησε από αυτό, με το επιχείρημα ότι δεν θέλει να διαιρέσει τον κόσμο που εναντιώνεται στον Ερντογάν.

Το ποσοστό που θα λάβει ο Ιντζέ (στις τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφεται πολύ χαμηλά, στο 1 - 2%), θεωρείται κρίσιμο από την πλευρά του Ρ. Τ. Ερντογάν, αφού εκτιμάται ότι θα μπορούσε να κόψει ψήφους από τον Κιλιτσντάρογλου.

Με 49,3% προηγείται ο Κιλιτσντάρογλου για τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Konda που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δείχνει τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να υπολείπεται σε ποσοστό αποδοχής έναντι του κυριότερου αντιπάλου του, του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατά περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες ενόψει των προεδρικών εκλογών της προσεχούς Κυριακής.

Η δημοσκόπηση εμφανίζει τον Ερντογάν να εξασφαλίσει στην πρόθεση ψήφου 43,7% και τον Κιλιτσντάρογλου 49,3%, στερώντας του έτσι την απαιτούμενη πλειοψηφία που χρειάζεται για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναληπτικού γύρου μεταξύ των δύο υποψηφίων στις 29 Μαΐου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ