Τουρκία: Ιστορική νίκη για την αντιπολίτευση – Σημείο καμπής η 31η Μαρτίου, λέει ο Ερντογάν

 
Τουρκία: Ιστορική νίκη για την αντιπολίτευση

Ενημερώθηκε: 01/04/24 - 08:51

Σε θρίαμβο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίχθηκαν οι δημοτικές εκλογές της Τουρκίας, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του στην Άγκυρα σημείωσε πως η 31η Μαρτίου αποτελεί σημείο καμπής.


Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών δείχνουν πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε μεγάλη νίκη στους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας, σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη. Τα αποτελέσματα αποτελούν σημαντικό πλήγμα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήλπιζε να ανακτήσει τον έλεγχο των πόλεων.

Ο ίδιος εξάλλου ηγήθηκε την προεκλογική εκστρατεία στην Κωνσταντινούπολη, όπου μεγάλωσε και έγινε δήμαρχος. Αλλά ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο δήμαρχος της πόλης από το 2019, σημείωσε μια δεύτερη νίκη για το CHP.


Αυτή ήταν επίσης η πρώτη φορά από τότε που ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία πριν από 21 χρόνια που το κόμμα του ηττήθηκε σε ολόκληρη τη χώρα στις κάλπες.

Το CHP κέρδισε σε 36 επαρχίες, 15 από τις οποίες ήταν μητροπολιτικές πόλεις. Το AKP κέρδισε τις δημαρχίες σε 12 μητροπολιτικές πόλεις και 12 επαρχίες. Ο αριθμός των επαρχιακών δήμων του κυβερνώντος κόμματος που ήταν 45, μειώθηκε σε 24.


Στην Κωνσταντινούπολη, η αποτυχία ήταν πολύ οδυνηρή για τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς με καταμετρημένο το 99,98% των ψήφων ο Εκρέμ Ιμάμογλου επανεκλέγεται με 51,08% έναντι 39,59% του αντιπάλου του.
Στην Άγκυρα, ο δήμαρχος Μανσούρ Γιαβάς του CHP νίκησε με 60,35% των ψήφων έναντι 31,69% του αντιπάλου του από το ΑΚΡ.
Στη Σμύρνη, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκία ο Κεμίλ Τουγκάι πήρε τον Δήμο με 48,9% έναντι του Χάμζα Ντάγκ του AKP που συγκέντρωσε ποσοστό 37,7%.
«Σημείο καμπής η 31η Μαρτίου»Στο πλήθος που συγκεντρώθηκε έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Άγκυρα απευθύνθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την εκλογική ήττα της παράταξής του στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής.
Μετά το ξεκαθάρισμα της της τελικής εικόνας του εκλογικού αποτελέσματος, ο Τούρκος πρόεδρος αναχώρησε αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη για την Άγκυρα όπου εκφώνησε λόγο, όπως έπειτα από κάθε εκλογική αναμέτρηση.
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι «η 31η Μαρτίου για εμάς δεν είναι το τέλος, είναι σημείο καμπής».
«Αν και δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, τα αποτελέσματα της κάλπης δείχνουν ότι έχουμε χάσει ύψος σε όλη τη χώρα. Φυσικά, θα αναλύσουμε τους λόγους αυτής της πτώσης σε τοπικό επίπεδο. Όπου χάνουμε, όπου μένουμε πίσω, θα εντοπίσουμε (…) τους λόγους και θα κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις».
Ο πρόεδρος Ερντογάν διαβεβαίωσε ακόμα ότι η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 31ης Μαρτίου θα διεξαχθεί στα όργανα του κόμματος «με ανοιχτή καρδιά» και θα γίνει αυτοκριτική «με θάρρος». Αν και δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, τα αποτελέσματα (…) μας δείχνουν ότι το ΑΚΡ «έχασε ύψος σε όλη τη χώρα» παραδέχτηκε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ