Τουρκία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποκαθιστά την κρατική χρηματοδότηση του φιλοκουρδικού HDP

 
τουρκια

Ενημερώθηκε: 09/03/23 - 17:54

Το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο ήρε σήμερα το πάγωμα της κρατικής επιχορήγησης προς την τρίτη μεγαλύτερη κοινοβουλευτικά πολιτική δύναμη της χώρας, το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, που κατηγορείται από την πλευρά Ερντογάν για σχέσεις με το, «τρομοκρατικό» σύμφωνα με την Άγκυρα, Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Συνολικά 539 εκατομμύρια τουρκικές λίρες σε κρατική επιχορήγηση (28,7 εκατομμύρια δολάρια) επρόκειτο να δοθούν αυτήν τη χρονιά στο φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Το HDP παίζει τον ρόλο του ρυθμιστή στις κρίσιμες διπλές (προεδρικές και βουλευτικές) εκλογές της 14ης Μαΐου και η συμμαχία των λοιπών έξι κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης, εάν εξασφαλίσει την υποστήριξή του, ενδέχεται να καταφέρει να επικρατήσει στην κάλπη έναντι των Ερντογάν (AKP) και Μπαχτσελί (MHP).

Αυτήν την εβδομάδα το HDP άφησε να εννοηθεί ότι θα στηρίξει την προεδρική υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ενάντια στον Ερντογάν, εάν καταφέρει να συμφωνήσει σε μια σειρά από βασικά θέματα με τους «έξι» της αντιπολίτευσης.  

Την ίδια ώρα ωστόσο, το HDP απειλείται με επιβολή απαγόρευσης της λειτουργίας του, μόλις δύο μήνες πριν από τις εκλογές.

Εισαγγελέας είχε ζητήσει τον Ιανουάριο ενώπιον του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου την απαγόρευση του κόμματος με την κατηγορία ότι εκείνο συνδέεται «με οργανικό τρόπο» με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Το HDP απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες και θα παρουσιάσει την υπεράσπισή του στις 11 Απριλίου ενώπιον του Δικαστηρίου.

Το φιλοκουρδικό κόμμα βρίσκεται στο στόχαστρο του τουρκικού κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού από το 2016. Η ηγεσία του (ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς κ.ά.) έχει οδηγηθεί στη φυλακή όπου και παραμένει.

Το HDP υπενθυμίζεται πως είχε λάβει ποσοστό 12% στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2018.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ