Τρεις νεκροί από Τουρκικούς βομβαρδισμούς σε θέσεις Κούρδων και Σύρων στη βόρεια Συρία

 
Τρεις νεκροί από Τουρκικούς βομβαρδισμούς σε θέσεις Κούρδων και Σύρων στη βόρεια Συρία

Ενημερώθηκε: 19/09/22 - 02:23

Τουρκικά αεροπορικά πλήγματα στη βόρεια Συρία, εναντίον θέσεων τόσο των δυνάμεων του καθεστώτος όσο και κουρδικών δυνάμεων, στοίχισαν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους χθες Κυριακή, ανέφερε ΜΚΟ.

Τα πλήγματα είχαν στόχους θέσεις του συριακού στρατού και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), παράταξης με κυρίαρχο στοιχείο τους Κούρδους, υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ, όχι μακριά από την πόλη Κομπάνι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι τρεις άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στις επιδρομές φόραγαν στρατιωτικές στολές, κατά τη μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία που βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε επίσης λόγο για τραυματίες, μερικοί εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, χωρίς όμως να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό τους.

Χθες το πρωί, τουρκικές δυνάμεις έγιναν στόχος πυρών προερχόμενων από την Κομπάνι, σε μικρή απόσταση από τα συροτουρκικά σύνορα, πάντα κατά τη ΜΚΟ αυτή.

Η Συρία, όπου μαίνεται πόλεμος από το 2011, κατακερματίστηκε εξαιτίας της εμπλοκής διαφόρων οργανώσεων και ξένων δυνάμεων στην ένοπλη σύρραξη.

Από το 2016 ως το 2019, ο τουρκικός στρατός διεξήγαγε τρεις επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη βόρεια Συρία, βάζοντας στο στόχαστρο κουρδικές παραστρατιωτικές ομάδες και παρατάξεις.

Δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού αναπτύχθηκαν σε τομείς ελεγχόμενους από κούρδους μαχητές στο πλαίσιο συμφωνιών με σκοπό την αποτροπή νέας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Από τον Ιούλιο, τουρκικά UAVs πλήττουν ολοένα πιο συχνά ζώνες ελεγχόμενες από τις συριακές κουρδικές δυνάμεις, που κυριαρχούν σε μεγάλο μέρος του βορειοδυτικού τμήματος της Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και κούρδους αξιωματούχους· είναι ωστόσο σπάνιο στα τουρκικά πλήγματα να σκοτώνονται κυβερνητικοί στρατιώτες.

Όμως, στα μέσα Αυγούστου, το συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA επιβεβαίωσε τον θάνατο τουλάχιστον τριών σύρων στρατιωτικών σε τουρκικά πλήγματα κοντά στα σύνορα.

Η Τουρκία, ο στρατός της οποίας έχει ισχυρή παρουσία σε τμήματα της βόρειας Συρίας, απειλεί από τον Μάιο να εξαπολύσει νέα επιχείρηση ευρείας κλίμακας εναντίον των ΣΔΔ, που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμηνύει πως οι ένοπλες δυνάμεις του είναι «έτοιμες» να προχωρήσουν στην επιχείρηση αυτή ανά πάσα στιγμή.

Η Άγκυρα λέει πως έχει σκοπό να δημιουργήσει «ζώνη ασφαλείας» εύρους 30 χιλιομέτρων στα νότια σύνορά της.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους κι έχει ξεριζώσει εκατομμύρια άλλους, η Τουρκία αντιτάχθηκε στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, αναλαμβάνοντας ρόλο βασικού υποστηρικτή οργανώσεων σύρων ανταρτών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ