Αυτές οι τροφές είναι «ασπίδα» κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

 
Αυτές οι τροφές είναι «ασπίδα» κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

Ενημερώθηκε: 05/07/17 - 14:23

Μια διατροφή που περιλαμβάνει ξηρούς καρπούς θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στην πιθανότητα ενός ατόμου για επανεμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης παρατήρησης της American Society of Clinical Oncology (ASCO).

καρκίνου

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ των 826 ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη τα οποία είχαν καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 3 και κατανάλωναν 50 γραμμάρια ή και περισσότερο ξηρούς καρπούς την εβδομάδα, περίπου το 19% είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες επανεμφάνισης του από ό,τι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν μικρότερη ποσότητα.

Επίσης, όσοι συμπεριέλαβαν ξηρούς καρπούς στη διατροφή τους, είχαν 53% λιγότερες πιθανότητες θανάτου. Αυτά τα αποτελέσματα σημειώθηκαν σε ανθρώπους που κατανάλωναν αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, κάσιους και πεκάν. Δεν υπήρξε μείωση της υποτροπής του καρκίνου και του θανάτου σε άτομα που ανέφεραν ότι έτρωγαν αράπικα φιστίκια (αραχίδες) τα οποία ανήκουν στα όσπρια.

μελέτη

Τα δεδομένα προήλθαν από μια παρατήρησης που άρχισε το 1999, ζητώντας από τους ανθρώπους να καταγράψουν τη διατροφή τους ως μέρος μιας ευρύτερης κλινικής δοκιμής για άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 3 που υποβλήθηκαν σε θεραπεία.

Οι ξηροί καρποί έχουν επίσης συνδεθεί με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2 και αποτελούν συστατικό της μεσογειακής διατροφής, η οποία έχει συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου του μαστού.

Πέρα από αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές σχετικά με τους ξηρούς καρπούς, μια δεύτερη μελέτη βασισμένη στα δεδομένα της ίδιας έρευνας σχετικά με τον τρόπο ζωής των ατόμων που συμμετείχαν, έδειξε ότι οι ασθενείς που ανέφεραν ότι ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής μετά τη χειρουργική επέμβαση είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από αυτούς που δεν το έκαναν.

Η διατήρηση υγιούς βάρους, η τακτική άσκηση και μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά και χαμηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο και μεταποιημένο κρέας ήταν οι βασικοί πυλώνες αυτού του υγιεινού τρόπου ζωής.

Για τους ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που έχουν χειρουργηθεί, ένας υγιεινός τρόπος ζωής και μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ξηρούς καρπούς συνδέεται με λιγότερες πιθανότητες υποτροπής και θανάτου.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν υποδεικνύουν ότι κάποιος με πρώιμο στάδιο καρκίνου μπορεί να εγκαταλείψει την κανονική θεραπεία αποκλειστικά υπέρ μιας δίαιτας πλούσιας σε ξηρούς καρπούς ή ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, δήλωσε ο Dr. Daniel Hayes, μέλος της ASCO και από τους συγγραφείς της μελέτης.

Προς το παρόν, τα αποτελέσματα και των δύο ερευνών στηρίζονται απλώς σε παρατηρήσεις. "Θα πρέπει ουσιαστικά να καταλάβουμε πώς οι ξηροί καρποί προσφέρουν αυτό το προστατευτικό αποτέλεσμα καθώς επίσης και να διεξαγάγουμε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή με συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις από την αρχή της μελέτης, για να αποδείξουμε ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να μειώσουν την υποτροπή και το θάνατο μετά από θεραπεία για καρκίνο του παχέος εντέρου" δήλωσε ο Dr. Temidayo Fadelu, άλλος ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

πηγή: itrofi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιο είναι τελικά το φυτό που διώχνει τα κουνούπια

Kρυάδες εν μέσω ζέστης: Τι μπορεί να δείχνουν για την υγεία σας – Προσοχή!

Καλοκαίρι 2017: Αυτά θα πάρετε να φάτε αν πεινάσετε στην παραλία