Έρχεται η θεραπεία για τον καρκίνο σε μια δεκαετία

Έρχεται η θεραπεία για τον καρκίνο σε μια δεκαετία
Ενημερώθηκε: 16/05/19 - 14:44

Κορυφαίοι Βρετανοί επιστήμονες δίνουν ελπίδες για αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου μέσα σε μία δεκαετία. Μάλιστα, αποκαλύπτουν ότι με μία νέα γενιά φαρμάκων, οι κακοήθεις όγκοι θα μπορούν να ελέγχονται και να μην είναι θανατηφόροι.

«Ο καρκίνος θα γίνει μια διαχειρίσιμη ασθένεια. Τα νέα φάρμακα θα οδηγήσουν ουσιαστικά στη θεραπεία του», υπογράμμισε ο καθηγητής Πωλ Γουόρκμαν του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο (ICR) του Λονδίνου χάρις στην πρωτοποριακή έρευνα της ομάδας του.

Ο καρκίνος είναι θανατηφόρος, διότι επιδεικνύει υψηλή προσαρμοστικότητα και ανοχή στα φάρμακα που υπάρχουν σήμερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κακοήθεις όγκοι να αναπτύσσονται, να εξαπλώνονται και τέλος, να καθίστανται ανίατοι.

Όμως, οι ερευνητές του ICR, εντόπισαν μερικούς από τους μηχανισμούς που προκαλούν αυτές τις αλλαγές και πιστεύουν πως μία νέα γενιά φαρμάκων θα μπορεί να σταματά τις μεταστάσεις, αλλά και την εξέλιξη του καρκίνου. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γουόρκμαν το αποτέλεσμα «θα συνιστά ουσιαστικά θεραπεία».

Οι ασθενείς θα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τους καρκίνους με ένα μείγμα ακτινοβολίας, χημειοθεραπείας και χειρουργικών επεμβάσων, αλλά μετά θα παίρνουν τα νέα φάρμακα που θα σταματούν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των εναπομεινάντων καρκινικών κυττάρων.

Ο στόχος είναι να διατηρείται ο καρκίνος υπό έλεγχο για τόσο διάστημα, ώστε οι ασθενείς τελικά να φεύγουν από τη ζωή λόγω γήρανσης ή από άλλα αίτια. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να βρούμε τρόπους να καταστήσουμε τον καρκίνο διαχειρίσιμη ασθένεια μακροπρόθεσμα και ολοένα και συχνότερα ιάσιμη», λέει ο δρ Γουόρκμαν, επισημαίνοντας ότι η νέα γενιά αντικαρκινικών φαρμάκων θα είναι έτοιμη μέσα σε δέκα χρόνια.