ΣΥΡΙΖΑ: Οχι σε εκλογές η απόφαση του Συνεδρίου από το οποίο το κόμμα βγαίνει βαθιά διχασμένο

 
synedrio-kasselakis

Ενημερώθηκε: 25/02/24 - 13:44

Παρά την on air χαμό στις ομιλίες Κασσελάκη - Γεροβασίλη και τη σύγκρουση των δύο υποψηφίων για την προεδρία, εκλογές… δεν θα διεξαχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση Φάμελλο - Παππά και άλλων πέρασε δια ανατάσεως χειρός από το συνέδριο και συνεπώς δεν προχωράει η διαδικασία.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο Στέφανος Κασσελάκης σχολίασε «οι μάσκες έπεσαν, δεν γίνονται εκλογές, προχωράμε». Μα δήλωση που δείχνει το κλίμα της τελευταίας ημέρας του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και το βαθύ διχασμό που πλέον επήλθε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μετά από όσα έγιναν και ειπώθηκαν στο Συνέδριο, είναι απορίας άξιον πώς αυτό το κόμμα, αυτά τα στελέχη θα πορευθούν στη μάχη των ευρωεκλογών.

Η εμπρηστική τοποθέτηση Κασσελάκη στη σημερινή ομιλά του στο Συνέδριο με την οποία έριξε την ευθύνη για την κρίση στον πρώην πρωθυπουργό, στην Ολγα Γεροβασίλη και στα στελέχη που του ασκούν κριτική, σηματοδοτεί την αρχή της νέας διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ η οποία είναι πλέον θέμα χρόνου.

Αξιοσημείωτο όσον αφορά την απόφαση του Συνεδρίου είναι η «απαξίωση» (ήττα;) του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος πρότεινε τις εκλογές ως διέξοδο της κρίσης.

Τι προηγήθηκε

Λίγο πριν την παρέμβαση Γεροβασίλη και την έντονη αντιπαράθεση που είχε με τον Στέφανο Κασσελάκη, παρενέβη ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος δηλώνοντας «σήμερα είμαστε εδώ με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, είμαι εδώ η βάση με δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους και έχουμε τη λαμπρή δυνατότητα να λύσουμε τα μεγάλα θέματα, με τα μέλη του κόμματος και τη δημοκρατική εκπροσώπηση τους που είναι εδώ».

Ανέφερε ότι ανέλαβαν την ευθύνη με τον Νίκο Παππά και του Γιώργο Τσίπρα να καταθέσουν μια «πολύ απλή πρόταση αλλά πολύ σημαντική πολιτική πρόταση».

«Προτείνουμε να ψηφιστεί πριν από οτιδήποτε άλλο στη συνέχεια, το εξής: Το κόμμα δεν πρέπει να πεις ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δε χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου.

Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών. Με νέα πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το καταστατικό και τη διακήρυξη μας για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας. Με συντροφικότητα, συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και τις αποφάσεις του τέταρτου συνεδρίου ανασυγκροτούμε το εκτελεστικό γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδοτούμε και να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος μας». «Είναι μία πρόταση που πάει μπροστά το κόμμα. Πάει μπροστά την αριστερά και την κοινωνία και κρατάει όλους μας ενωμένους», τόνισε.

Πρωτοφανές και ανατρεπτικό πινγκ πογνκ τοποθετήσεων από τον Στέφανο Κασσελάκη, την Ολγα Γεροβασίλη

Είχε προηγηθεί μια πολύ έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στην Όλγα Γεροβασίλη και τον Στέφανο Κασσελάκη και μάλιστα από το βήμα του συνεδρίου.

Η κα Γεροβασίλη απαντώντας στην ομιλία του προέδρου κι ενώ είχε μεσολαβήσει η πρόταση Φάμελλου – Παππά – Τσίπρα και άλλων να μην διεξαχθούν εκλογές, είπε

«Στέφανε εάν ανακαλέσεις το “βρείτε μου αντίπαλο και πάμε” σταματάμε εδώ, αλλιώς εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το καταστατικό. Περιμένω».

Η κα Γεροβασίλη σημείωσε «στην Αριστερά, δεν ξέρω εάν εννοούμε όλοι το ίδιο και δεν εννοώ τον πρόεδρο, λευκές επιταγές δεν υπάρχουν. Όποιος νόμισε ότι μπορεί να το έχει αυτό κάτι δεν καταλαβαίνει».

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε «Αγαπητέ Στέφανε εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες, εσύ το πέταξες. Εάν θες εκλογές σε δέκα ημέρες κάνε τις μόνος σου». Ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε «επιτέλους να το συνειδητοποιήσουμε, δεν είστε σκάκι».

Ο Στέφανος Κασσελάκης επανήλθε για να δηλώσει «εάν αποσύρεις την υποψηφιότητά σου δεν έχω κανέναν λόγο να πάω σε εκλογές», με την Όλγα Γεροβασίλη να υπογραμμίζει «συντρόφοι, συντρόφισσες το σώμα είναι κυρίαρχο, σε δέκα μέρες προφανώς είναι αστείο να μιλάμε για εκλογές. Επομένως εάν θες εκλογές κάνε τις μόνος σου πρόεδρε. Δεν υπάρχει λευκή επιταγή».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ