Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κατάρας ΠΝ: Επίσκεψη στη ΣΝΔ και ενημέρωσή του για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του φημισμένου MIT

 
Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κατάρας ΠΝ: Επίσκεψη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΕΝ

Ενημερώθηκε: 19/06/26 - 18:07

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Επίσκεψη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) και ενημέρωσή του για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του φημισμένου Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology/MIT) των ΗΠΑ, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, πραγματοποίησε προ ημερών ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο οποίος συνοδευόταν από τον Διοικητή της Σχολής Υποναύαρχο Ιωάννη Ρέτσα ΠΝ και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Τεχνολογίας (ΕΛΚΑΚ) Πλοίαρχο ε.α. Μάρκο Βασιλικό.

Το προαναφερθέν εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με τίτλο «MIT TRITON Summer School: Marine Robotics & Autonomous Systems Training Program», διεξάγεται την τρέχουσα χρονική περίοδο στις εγκαταστάσεις της Σχολής και αποτελεί μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, που υλοποιείται από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), «στο πλαίσιο της αποστολής του για τη μεταφορά διεθνούς τεχνογνωσίας, την αναβάθμιση δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και την ενίσχυση της αμυντικής καινοτομίας σε κρίσιμες τεχνολογίες», όπως σημειώνεται από το ΓΕΝ.

Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται σε συνεργασία με το φημισμένο Πανεπιστήμιο MIT των ΗΠΑ και την υλικοτεχνική υποστήριξη της ΣΝΔ, ενώ στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του ΓΕΕΘΑ, μέσω της Διακλαδικής Διοικήσεως Ανωτάτης Εκπαιδεύσεως, για εκμετάλλευση ευκαιριών διακλαδικής εκπαιδεύσεως, στο πρόγραμμα συμμετέχουν στελέχη από τον Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και από ιδιωτικούς φορείς του οικοσυστήματος θαλάσσιας τεχνολογίας.

Κατά την παραμονή του στη ΣΝΔ, ο Ναύαρχος Κατάρας ενημερώθηκε αναλυτικώς για το τρέχον εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τον Καθηγητή του MIT κ. Μιχαήλ Τριανταφύλλου, (Henry L. and Grace Doherty Professor of Ocean Science and Engineering στο MIT), ενώ παρέστη σε επίδειξη των δυνατοτήτων μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας. Επιπλέον, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους καθηγητές του προγράμματος κ. David Barrett (Professor of the Practice in the Mechanical Engineering Department στο MIT), και κ. Andrew Bennett (Senior Lecturer στο MIT, Department of Mechanical Engineering), καθώς και με τους συμμετέχοντες στην εκπαιδευτική δράση.

«Τα προαναφερθέντα εκπαιδευτικά αντικείμενα συνδυάζουν θεωρητική κατάρτιση, εργαστηριακές δοκιμές και πρακτική εφαρμογή με χρήση ρομποτικών σκαφών, ενώ η πρακτική εφαρμογή του προγράμματος εκπαιδεύει τους συμμετέχοντες στην σχεδίαση, ολοκλήρωση και επιχειρησιακή αξιοποίηση αυτόνομων θαλάσσιων συστημάτων» σημειώνεται από το ΓΕΝ.

Για το Πολεμικό Ναυτικό, η υλοποίηση του προγράμματος στη ΣΝΔ έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς εντάσσεται στην προσπάθεια επιτάχυνσης της τεχνολογικής του προσαρμογής σε τομείς αιχμής, όπως η θαλάσσια ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη και η ολοκλήρωση μη επανδρωμένων συστημάτων.

Μέσω της συμμετοχής στελεχών του στο πρόγραμμα, το Πολεμικό Ναυτικό επενδύει στη δημιουργία πυρήνα προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης, ικανού να συμβάλει στην κατανόηση, αξιολόγηση και μελλοντική αξιοποίηση αυτόνομων θαλάσσιων συστημάτων, σύμφωνα με τις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, και με αξιοποίηση της εμπειρίας, του εξοπλισμού και της τεχνογνωσίας που αναπτύσσονται, μέσα από την προαναφερθείσα δράση, υπάρχει ως απώτερος στόχος η δημιουργία εργαστηρίου στη ΣΝΔ με αντικείμενο τις τεχνολογίες θαλάσσιας ρομποτικής, αυτονομίας και μη επανδρωμένων συστημάτων, αναδεικνύοντας την ιστορική Σχολή ως κόμβο τεχνολογικής εκπαιδεύσεως, διακλαδικής συνεργασίας και μεταφοράς διεθνούς τεχνογνωσίας στο πεδίο της ναυτικής ισχύος.

Τέλος, ο Ναύαρχος Κατάρας υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει το ΠΝ στην εκπαίδευση, στην καινοτομία και στην αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής, ως βασικών παραμέτρων ενίσχυσης της ναυτικής ισχύος και της επιχειρησιακής ετοιμότητος, τονίζοντας δε την ανάγκη αμέσου αξιοποιήσεως της εν λόγω εκπαιδεύσεως από τα στελέχη του ΠΝ στο πλαίσιο της απαιτήσεως ενσωματώσεως των μη επανδρωμένων θαλασσίων οχημάτων από το Αρχηγείο Στόλου το συντομότερο δυνατό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ