Άσκηση «Αίσιος Οιωνός ’23» στον Έβρο: Ενδιαφέροντα στιγμιότυπα και στοιχεία

 
askisi

Ενημερώθηκε: 08/11/23 - 18:44

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Πραγματοποιήθηκε χθες στο πεδίο βολής «Ψηλού Στάλλου» στα Λάβαρα του Έβρου, η Ημέρα Επισήμων (VIP-Day) της μεγάλης διακλαδικής ασκήσεως «Αίσιος Οιωνός ’23», παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ.Νίκου Δένδια, όλων των Αρχηγών και άλλων επισήμων.

Τα «σχετικά» έχουν αναφερθεί σε άλλο χθεσινό σημείωμά μας.

Σήμερα λοιπόν είναι ευκαιρία να δούμε ορισμένα άλλα στιγμιότυπα και ενδιαφέροντα στοιχεία που έγιναν στη διάρκεια της χθεσινής φάσεως της ασκήσεως, και στα οποία ΔΕΝ επικεντρώνεται ο τηλεοπτικός φακός και η γενικότερη δημοσιότητα, αλλά είναι αρκούντως ενδεικτικά και παρουσιάζουν το δικό τους ενδιαφέρον!

Να σημειωθεί ότι ΟΛΑ τα στοιχεία που παρουσιάζουμε, ελέχθησαν στο παρατηρητήριο της ασκήσεως δημοσίως ή δημοσιοποιήθηκαν από το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ. Επομένως, δεν μιλάμε για «απόρρητα». Τα πραγματικά απόρρητα ήταν και φυσικά παραμένουν απόρρητα, καθώς «έχουσι γνώσιν οι φύλακες»!

Κατ’ αρχάς το σενάριο της ασκήσεως: «Οι σχέσεις της Χώρας μας με τον Υποθετικό εχθρό κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες με προώθηση παράνομα εισερχόμενων προσώπων στη μεθόριο, μεθοριακά επεισόδια και συνεχείς παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Παράλληλα ο εχθρός προώθησε δυνάμεις πλησίον των συνόρων. Η Χώρα μας κήρυξε μέτρα επιστράτευσης και οι Μονάδες επάνδρωσαν τις τοποθεσίες άμυνας». Και αυτό ενώπιον των ξένων Ακολούθων Αμύνης, που είναι διαπιστευμένοι στην Αθήνα, είχαν προσκληθεί και παρέστησαν στο παρατηρητήριο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι τα πρόσφατα «παθήματα» με υβριδικές απειλές στον Έβρο, δηλαδή ακριβώς στην ίδια περιοχή της ασκήσεως, έγιναν «μαθήματα» και εντάχθηκαν ΗΔΗ στα σενάρια των ασκήσεών μας!

Η διεξαγωγή της τελικής φάσεως της ασκήσεως στηρίζεται σε ΥΠΟΘΕΤΙΚΟ μεν, αλλά απολύτως αληθοφανές, σενάριο, συμφώνως με το οποίο ο εχθρός εκτελεί ενέργειες δημιουργίας προγεφυρώματος και αεροπρογεφυρώματος, στην ελληνική αμυντική τοποθεσία, όπου αμύνεται 3η Μ/Κ ΤΑΞ.

Έχοντας αποκτήσει τακτικό πλεονέκτημα, η XVI (16η) Μ/Κ Μεραρχία Πεζικού θα αντεπιτεθεί με την εφεδρεία της, την οποία αποτελεί η XXI ΤΘΤ, και η οποία θα εκτελέσει υπέρβαση – επίθεση με σκοπό την καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων και την αποκατάσταση του εθνικού εδάφους, συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ.

Η Μεραρχία θα υποστηρίξει την ενέργεια της XXI ΤΘΤ με πυρά πυροβολικού, ενώ θα διαθέσει και επιθετικά ελικόπτερα, υπό τον τακτικό έλεγχο της Ταξιαρχίας.

Επίσης ένα ενδιαφέρον στοιχείου του υποθετικού σεναρίου της ασκήσεως είναι και το ότι ομάδα του ΕΤΑ αφού καθοδηγήθηκε από στοιχείο JTAC προέβη σε σύλληψη σημαίνοντος προσώπου και μεταφορά του εκτός της Ζώνης Μάχης. Κατά τη διείσδυση των Ελλήνων κομάντος της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος ταχείας καταρριχήσεως από ελικόπτερο Chinook, ενώ κατά την αποχώρηση από το στόχο χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος ΑirTep με χρήση εναέριας τακτικής πλατφόρμας που φέρεται από το ίδιο ελικόπτερο.

Στην προαναφερθείσα φάση της ασκήσεως συμμετείχαν, πάντα συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ και τους διοργανωτές:

 • Συγκρότημα Μηχανοκίνητου Λόχου Πεζικού, ως αμυνόμενη δύναμη της 3ης Μηχανοκινήτου Ταξιαρχίας (3η Μ/Κ ΤΑΞ),.
 • Συγκρότημα Ίλης της ΧΧΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΧΧΙ ΤΘΤ), ως δύναμη αντεπιθέσεως
 • Αερομεταφερόμενος Λόχος Πεζικού της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Πεζικού (71 Α/Μ ΤΑΞΠΖ).
 • 6 Πυροβολαρχίες Μέσου Πυροβολικού (105-107-117-129-140 Α/Κ ΜΜΠ-163 Α/Κ ΜΜΠ) και 1 Βαρέος Πυροβολικού (162 Α/Κ ΜΒΠ).
 • Μία Διμοιρία Όλμων των 4,2’’
 • 4 επιθετικά ελικόπτερα AH-64A+ Apache
 • 6 ελικόπτερα επιθετικής αναγνωρίσεως OH-58D Kiowa Warrior.
 • 6 μεταφορικά ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, τύπου CH-47D/SD Chinook και NH-90.
 • 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της ΠΑ.
 • Ομάδα του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ)
 • Καταδρομείς (ελεύθερος σκοπευτής και καταδείκτης Lazer).

Από την παρουσίαση αυτή βλέπουμε ότι ΗΔΗ τα νέα γερμανικής κατασκευής και προελεύσεως Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου Marder-1A3, έχουν ενταχθεί πλήρως και επιχειρησιακά σε σχηματισμούς Μηχανοκίνητου Πεζικού, συνεργαζόμενα με τεθωρακισμένους σχηματισμούς που από χρόνια επιχειρούν με τα επίσης γερμανικής κατασκευής και προελεύσεως άρματα μάχης Leopard-2A6 HEL και Leopard-2A4, τα τελευταία της λεγόμενης «ενδιαμέσου λύσεως». Επομένως, για όλους τους «ανησυχούντες» τα 40 – ως τώρα – ΤΟΜΑ Marder πήγαν εκεί ακριβώς που έπρεπε και είναι πολύ πιο αποτελεσματικά, δηλ. στη Θράκη και πιο συγκεκριμένα στον Έβρο, ώστε να συνεργάζονται με τα επίσης «γερμανικά» άρματα μάχης, αναβαθμίζοντας κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των τεθωρακισμένων και μηχανοκινήτων σχηματισμών. Να σημειώσουμε ότι τα τεθωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ) τύπου M-1117, επειδή έχουμε πάρει εκατοντάδες (πάνω από 1000), κάποια παρέμειναν στη Θράκη, κάποια λιγότερα από 100 δόθηκαν στην ΠΑ, για τα εποχούμενα περίπολά της στην περίπμετρο των αεροδρομίων της και όλα τα υπόλοιπα στα νησιά, αυτά που… «αποστρατικοποιύνται» με την απόσυρση μερικών δεκάδων μουσειακής αξίας, ρωσικής κατασκευής και σχεδιάσεως ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ ΒΜΡ-1.

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε με 4 μαχητικά αεροσκάφη της, από τα οποία τα δύο ήταν F-16 Block.50 της 347 Μοίρας από την 111 Πτέρυγα Μάχης της Αεροπορικής Βάσεως της Νέας Αγχιάλου, και ισάριθμα F-16M (Block.52+) της 335 Μοίρας από την Αεροπορική Βάση του Αράξου. Το καθένα από αυτά μετέφερε και προσέβαλε με απόλυτη – εντυπωσιακή – ευστοχία τους στόχους από 6 βόμβες Mk.82, φερόμενες σε έναν τριπλό φορέα βομβών σε κάθε πτέρυγα του κάθε μαχητικά, συνολικώς 24 βόμβες. Ασφαλώς εντυπωσιακός αριθμός και εντυπωσιακή ευστοχία.

Η Αεροπορία Στρατού συμμετείχε, ως προελέχθη, με 4 επιθετικά ελικόπτερα Apache και 6 ελικόπτερα επιθετικής αναγνωρίσεως Kiowa Warrior. Αμφότεροι οι τύπου ελικοπτέρων εκτέλεσαν βολές. Αυτό δεν είναι ασφαλώς νέο. Το νέο είναι ότι βολές αντιαρματικών κατευθυνομένων βλημάτων αέρος-εδάφους εκτελέστηκαν με εντυπωσιακή επιτυχία ΚΑΙ τα αναγνωριστικά ελικόπτερα Kiowa Warrior, κάτι που έγινε για πρώτη φορά σε άσκηση στον Έβρο, όπως μας είπε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της ιστοσελίδος μας αξιωματικός που εκ της θέσεώς του γνωρίζει καλώς το θέμα. Το γεγονός αυτό, της εκτελέσεως δηλαδή βολών αντιαρματικών βλημάτων από τα Kiowa Warrior αυξάνει κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες τόσο της Αεροπορίας Στρατού, όσο και του Στρατού Ξηράς γενικότερα στον Έβρο, αφού μέχρι τώρα τέτοια βλήματα εκτοξεύονταν ΜΟΝΟ από τα επιθετικά ελικόπτερα Apache!

Τέλος, εξαιρετικά ενδιαφέρον έχει το σενάριο της ασκήσεως που επεδείχθη, όπου «εχθρικό» drone παρατηρήσεως «εξουδετερώθηκε» με τη χρήση ηλεκτρονικών παρεμβολών από ειδικό σύστημα και χειριστή των φιλίων τμημάτων. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ