Εκτενές ρήγμα στην πρύμνη υπέστη το ιστορικό αντιτορπιλλικό «ΒΕΛΟΣ» εξαιτίας της κακοκαιρίας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

 
velos

Πηγή Φωτογραφίας: Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί από το facebook του George Kogias.

Ενημερώθηκε: 19/11/23 - 11:38

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Εκτενές ρήγμα στην πρύμνη, ευτυχώς πάνω από την ίσαλο γραμμή, υπέστη σήμερα το ιστορικό αντιτορπιλλικό «ΒΕΛΟΣ», που ναυλοχεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε σήμερα την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, με μεγάλης εντάσεως ανέμους.

Το Α/Τ «ΒΕΛΟΣ», που ως γνωστόν λειτουργεί ως «Μουσείο του Αντιδικτατορικού Αγώνος», είναι η δεύτερη φορά που υφίσταται τέτοια ζημιά εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει τη Θεσσαλονίκη και το ανασφαλές – όπως αποδεικνύεται εμπράκτως – αγκυροβόλιό του, φαίνεται πως «ευθύνεται» σε μεγάλο βαθμό για την κατάστασή του αυτή.

Η ιστοσελίδα μας επικοινώνησε με ανώτατη πηγή του ΓΕΝ, την οποία και ερωτήσαμε σχετικώς για την κατάσταση που βρίσκεται τώρα (πριν λίγη ώρα) το σκάφος και μας είπε ότι «το ρήγμα είναι πάνω από την ίσαλο γραμμή και προκλήθηκε όταν από τη θραύση κάποιου σκοινιού το σκάφος άρχισε να χτυπά με την πρύμνη στον προβλήτα. Ήδη βρίσκεται δίπλα του, από την πλευρά που φυσά ο αέρας για να τον «κόβει», ρυμουλκό του ΠΝ και το έχει σταθεροποιήσει και δεν κινδυνεύει». 

Το σκάφος βρισκόταν για χρόνια στο «Άλσος Ναυτικής Παραδόσεως» στο Τροκαντερό του Παλαιού Φαλήρου, δίπλα στο θρυλικό εύδρομο «Γ.ΑΒΕΡΩΦ», την τριήρη «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» και άλλα σκάφη, όπου και λειτουργούσε, ως προελέχθη, ως «Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα».

Μεταφέρθηκε ρυμουλκούμενο στη Θεσσαλονίκη για μερικούς μήνες (υποτίθεται) για τον τριπλό εορτασμό της πόλεως και κατέπλευσε στο λιμάνι στις 9 Σεπτεμβρίου 2019. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου το επισκέφτηκαν έκτοτε όχι μόνο Θεσσαλονικείς αλλά από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. 

Επειδή όμως είμαστε Ελλάδα και ισχύει το γνωστό «ουδέν μονιμότερο του …προσωρινού», το σκάφος που αρχικώς επρόκειτο να μείνει μερικούς μήνες, έκτοτε έχει μείνει εκεί και ήδη βρισκόμαστε στον πέμπτο χρόνο συνεχούς παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη, επειδή προφανώς «κάποιοι» μεγαλόσχημοι δεν το θέλουν να το βλέπουν στην Αθήνα και στο άριστα προστατευμένο από τα στοιχεία της φύσεως λιμενίσκο του Τροκαντερό στο Παλαιό Φάληρο, και το έχουν αφήσει «εκτεθειμένο» στο σημείο που το έχουν (στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης), έτσι όπως το έχουν (πρυμνοδετημένο) και «ανοικτό» σε όλους τους αέρηδες που πλήττουν τη Θεσσαλονίκη.

Έμπειροι ναυτικοί, τους οποίους ρωτήσαμε σχετικώς μας είπαν ότι σε ένα τέτοιο μέρος όπως αυτό της Θεσσαλονίκης που το έχουν, είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ να εξακολουθούν για τέσσερα και πλέον χρόνια να το έχουν πρυμνοδετημένο και την πρώρα του στερεωμένη με άγκυρα και με σκοινιά, που στην κακοκαιρία σπάνε, με αποτέλεσμα η πρύμνη να κοπανιέται στον προβλήτα και να δημιουργούνται ρήγματα, ευτυχώς ως τώρα πάνω από την ίσαλο γραμμή, αφού φαίνεται πως δεν υπάρχουν τα κατάλληλα προστατευτικά «μπαλόνια»!

Αντ’ αυτού, συμφώνως πάντα με τους ίδιους έμπειρους ναυτικούς, για μία τέτοια παραβολή που ενέχει το στοιχείο της «μονιμότητος» (ήδη είμαστε στον πέμπτο χρόνο που είναι εκεί), το σκάφος θα έπρεπε να είναι δεμένο στον προβλήτα πλώρα – πρύμνα ή να ρυμουλκηθεί σε άλλο σημείο του λιμένος Θεσσαλονίκης όπου θα υπάρχει κοντά λιμενοβραχίονας, ο οποίος θα «κόβει» τον κυματισμό και το σκάφος θα είναι στο υπήνεμό του. Αλλιώς, την τρίτη φορά που θα υποστεί ρήγμα από την κακοκαιρία, μπορεί να μην είναι τόσο τυχερό όσο τις προηγούμενες δύο φορές και να καθίσει – ο μη γένοιτο – στο λιμάνι, κάτι βεβαίως που θα αποτελεί ΟΝΕΙΔΟΣ για το Πολεμικό μας Ναυτικό και γενικότερα για τη χώρα μας!

Αν πάλι δεν μπορούν να κάνουν οι υπεύθυνοι αυτά τα προφανή, τότε ας αποφασίσουν να το φέρουν πίσω στο Τροκαντερό, στην προηγούμενη απολύτως ασφαλή θέση του, όπου τόσες δεκαετίες δεν είχε υποστεί το παραμικρό!

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο τέως Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Πειραιώς και Νήσων Θόδωρος Δρίτσας έγραψε στον «τείχο» του στο facebook τα εξής: «Πόσες φορές άραγε ακόμα θα χρειαστεί να κινδυνέψει το ιστορικό Αντιτορπιλικό "ΒΕΛΟΣ" και να συμβεί οριστικά το μοιραίο…, η βύθισή του; 

Θα ακούσει κάποτε επιτέλους η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ή θα συνεχίσουν να υποτάσσονται σε μισαλλόδοξους εγωισμούς;

Πριν από 50 χρόνια η ανταρσία στο "ΒΕΛΟΣ" με τον αείμνηστο Κυβερνήτη του Νίκο Παππά, συνδέθηκε άρρηκτα με την εξέγερση του Πολυτεχνείου. 

Επιτέλους, προστατεύστε το "ΒΕΛΟΣ" και σταματήστε να το έχετε εκτεθειμένο στους πέντε ανέμους!»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ