Ενεργοποιείται η αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά του Αιγαίου μετά την πρωτοφανή τουρκική προκλητικότητα

 
Ενεργοποιείται η αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά του Αιγαίου μετά την πρωτοφανή τουρκική προκλητικότητα

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ: Δ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ενημερώθηκε: 29/04/22 - 08:30

Μετά το μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά τις τελευταίες ημέρες, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων έδωσε εντολή να ενεργοποιηθεί η αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά ως ένα ακόμη μέτρο αποτροπής κατά της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η εντολή δεν είναι μόνο για παρακολούθηση των αεροσκαφών που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, αλλά τα ραντάρ θα τα εγκλωβίζουν και θα τα «κλειδώνουν», κάτι που θα φαίνεται και στα ραντάρ των τουρκικών αεροσκαφών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για συστήματα που βρίσκονται ήδη στα νησιά και μεταφέρονται σε χώρους διασποράς, όπου και θα τεθούν σε λειτουργία.

Τις τελευταίες ώρες, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ. Μια σειρά από τουρκικές ενέργειες, με αποκορύφωμα τον αριθμό ρεκόρ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και του μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, που προκάλεσε την οργή της Αθήνας, η οποία με κάθε τρόπο -επίσημο και ανεπίσημο- έσπευσε να δηλώσει τη σφοδρή ενόχλησή της.

Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες η Αθήνα:

-- Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές δηλώσεις με την ομόλογό του της Φινλανδίας, ανακοίνωσε πως ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για την τουρκική προκλητικότητα, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη συμπεριφορά». «Μίλησα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ και τον ενημέρωσα για την προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και έκαναν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι απολύτως απαράδεκτη και υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια αλλά και την ενότητα του στόχου που έχει το ΝΑΤΟ σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένα όλα τα κράτη μέλη», είπε χαρακτηριστικά.

-- Μέσω διαρροής του Μεγάρου Μαξίμου άφησε να εννοηθεί πως οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα μετατεθούν για το μέλλον, χωρίς να προσδιορίζεται ακριβής χρόνος πραγματοποίησής τους.

-- Προχώρησε σε διπλό διάβημα στον Τούρκο πρέσβη, ένα χθες και ένα σήμερα, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας». Σημείωσε πως «με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού».

-- Αποφάσισε την ακύρωση της συμμετοχής της τουρκικής αεροπορίας από την αεροπορική νατοϊκή άσκηση Tiger Meet η οποία θα πραγματοποιηθεί στον Άραξο από τις 9 έως τις 20 Μαΐου.