Ενισχύεται άμεσα με τεθωρακισμένα οχήματα ο Ελληνικός Στρατός

 
Ενισχύεται άμεσα με τεθωρακισμένα οχήματα ο Ελληνικός Στρατός

Ενημερώθηκε: 18/11/20 - 20:49

Με τα τεθωρακισμένα οχήματα ασφαλείας M1117 αναμένεται να ενισχυθεί άμεσα ο Ελληνικός Στρατός. Πρόκειται για τεθωρακισμένα του αμερικάνικου Στρατού, τα οποία παραχωρούνται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της υπογραφής του Συμφώνου Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.

Η Ελλάδα είχε αρχικά συμφωνήσει να πάρει συνολικά 1.200 τέτοια οχήματα σε πολύ χαμηλή τιμή (γύρω στα 100 εκ. δολλάρια), αλλά στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) προσανατολίζονται να πάρουν γύρω στα 800-900.

Τα πρώτα M1117, που έχουν το παρατσούκλι Guardian, θα μπορούσαν να είχαν έρθει ήδη στην χώρα μας αφού το ΓΕΣ έχει ήδη συγκροτήσει επιτροπή που θα κάνει αυτοψία στα οχήματα για να διαλέξει αυτά που είναι στην καλύτερη κατάσταση, αλλά οι περιορισμοί που υπάρχουν λόγω του κορονοϊού έχουν δημιουργήσει καθυστερήσεις.

Συγκεκριμένα το ΓΕΣ είχε προγραμματίσει τον Οκτώβριο να στείλει τεχνικό κλιμάκιο στην αμερικανική βάση στο Βισμπάντεν της Γερμανίας, όπου υπάρχουν αρκετά Μ117 σταθμευμένα, για να επιθεωρήσει την κατάσταση τους και να επιλέξει τα 80 καλύτερα, αλλά η πανδημία άλλαξε το σχεδιασμό. Στο ΓΕΣ πάντως υπάρχει αισιοδοξία ότι μπορεί ακόμα και μέσα στο Ιανουάριο του 21΄ να δούμε τα πρώτα Μ1117 στην Ελλάδα.

Δείτε το Μ1117:

Στον Στρατό Ξηράς θεωρούν ότι τα M1117 λόγω της ταχύτητας τους και της ευελιξίας θα έχουν μεγάλη επιχειρησιακή αξία ιδιαίτερα στον Έβρο και στα νησιά όπου μπορούν να πραγματοποιούν αποστολές επιτήρησης και αναγνώρισης.

Το M-1117 ζυγίζει 13,4 τόνους κιλά και έχει μήκος 6 μέτρα, πλάτος 2,6 μέτρα και ύψος 2,6 μέτρα. Το όχημα κινείται από έναν πετρελαιοκινητήρα Cummins 8,3 λίτρων που αποδίδει 260 ίππων η μέγιστη ταχύτητα του αγγίζει τα 100 χιλιόμετρα την ώρα περίπου και η αυτονομία του ξεπερνά τα 650 χιλιόμετρα. Η μεταφορική του ικανότητα είναι ανάλογη με την έκδοση. Η έκδοση του οχήματος που θα παραλάβει ο Ελληνικός Στρατός θα μπορεί να μεταφέρει πέντε άτομα ενώ ο οπλισμός που έφερε όταν κινούνταν για τον Αμερικανικό Στρατό περιελάβανε ένα πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών και έναν αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων Mk.19 των 40 χιλιοστών. Από το ΓΕΣ γίνονται προσπάθειες τα Μ1117 να έρθουν μαζί με τον οπλισμό τους.

Τα Guardian διαθέτουν λάστιχα «run flat» και προηγμένο σύστημα θωράκισης, με συνδυασμό κεραμικών υλικών εξωτερικά και αντιθραυσματικής επίστρωσης ισχυρή θωράκιση, που προσφέρει προστασία από έκρηξη νάρκης βάρους 5 κιλών καθώς και από βολή από αντιαρματικό ρουκετοβόλο (RPG). Μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι είναι τα οχήματα είναι σε πολύ κατάσταση, εν ενεργεία και έχουν χαμηλό κόστος συντήρησης τους αφού τα ανταλλακτικά για τα μηχανολογικά τους μέρη μπορούν άνετα να βρεθούν στο ελεύθερο εμπόριο σε χαμηλές τιμές.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Πέρα από το Μ1117 στο ΓΕΣ κάνουν προσπάθεια για αντικατάσταση των τεθωρακισμένων ερπυστριοφόρων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) M113 A1/A2 τα οποία κλείνουν πολλές δεκαετίες χρήσης, με την απόκτηση περίπου 350 Μ2 Bradley από τον αμερικανικό στρατό και όλα δείχνουν πως θα έχουμε πολύ σύντομα θετικές εξελίξεις και σε αυτό το θέμα.

Τα M2 Bradley είναι τεθωρακισμένα κατηγορίας AFV(Armored Fighting Vehicle) με μεγάλες δυνατότητες στο πεδίο της μάχης και ισχυρό οπλισμό που επιτρέπει την παροχή πυρών υποστήριξης σε πεζοπόρες και μηχανοκίνητες δυνάμεις. Το M2 Bradley εξοπλίζεται με κύριο πυροβόλο Μ242 των 25mm, κατευθυνόμενα βλήματα TOW και πολυβόλο των 7,62mm. Η αυτονομία του προσεγγίζει τα 300 μίλια, έχει τριμελές πλήρωμα και μπορεί να μεταφέρει έξι πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες.

Κινείται από έναν κινητήρα diesel, που αποδίδει 600 ίππους και μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 56 χλμ στον δρόμο, 40 χλμ εκτός δρόμου και 7,2 χλμ στο νερό, ενώ έχει αυτονομία 480 χιλιομέτρων.

Δείτε το M2 Bradley: