Ενίσχυση με ολλανδικές φρεγάτες και ναρκαλιευτικά για το Πολεμικό Ναυτικό, υπεγράφη δήλωση προθέσεων

 
Ενίσχυση με ολλανδικές φρεγάτες και ναρκαλιευτικά για το Πολεμικό Ναυτικό, υπεγράφη δήλωση προθέσεων

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ενημερώθηκε: 29/10/21 - 18:12

Πριν από λίγες ημέρες γράφαμε στην ιστοσελίδα ότι το Πολεμικό Ναυτικό παρά την συμφωνία για τις 3 φρεγάτες belharra και τις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση 3 κορβετών, «παλεύει» για την απόκτηση των δυο μεταχειρισμένων φρεγατών Μ του Ολλανδικού Ναυτικού.

Σήμερα ανακοινώθηκε από την Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων ότι υπογράφηκε μεταξύ του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ και του Ολλανδού ομολόγου του, Αντιναύαρχου Arie Jan de Waard, δήλωση προθέσεων (Letter of Intent) για πιθανή πρόσκτηση από το ΠΝ 2 φρεγατών τύπου Μ και 6 ναρκοθηρευτικών.

Η υπογραφή του Letter Of Intent ήρθε μετά από μια μακρά περίοδο εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας, που όπως αναφέρουν από το ΓΕΝ είναι κάτι παραπάνω από σίγουρη.

Με την απόκτηση των δύο ολλανδικών φρεγατών Μ στο Πολεμικό Ναυτικό στοχεύουν να καλύψουν τα κενά που θα δημιουργηθούν στο στόλο από την απόσυρση των παλιότερων φρεγατών S, που αναμένεται να γίνει μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.

Σύμφωνα με τους επιτελείς του ΓΕΝ οι μεταχειρισμένες φρεγάτες είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για την χώρα μας καθώς πρόκειται για πλοία εκσυγχρονισμένα και σε πολύ καλή κατάσταση, όπως διαπίστωσαν σε εξονυχιστικό έλεγχο που έκαναν αξιωματικοί του ΠΝ. Παράλληλα οι φρεγάτες Μ των Ολλανδών είναι οι νεότερες «αδερφές» των φρεγατών κλάσης S, που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό, και έτσι θα χρειαστεί ελάχιστος χρόνος για να εκπαιδευτούν τα ελληνικά πληρώματα πάνω στα συστήματα τους και συνεπώς η μετάβαση στα νέα πλοία μπορεί να γίνει άμεσα και ομαλά.

Επιπρόσθετα το Πολεμικό Ναυτικό έχει καταφέρει να ρίξει την τιμή των πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του οπλισμού τους, περίπου στα 80 εκατομμύρια.

Εκτός από τις 2 φρεγάτες Μ η LoI που υπεγράφη με την Ολλανδία περιλαμβάνει και 6 ναρκοθηρευτικά κλάσης Alkmaar.

Το ΠΝ χωλαίνει αρκετά σε αυτό το τομέα, ειδικά μετά την πρόσφατη απώλεια και του ναρκοθηρευτικού «Καλλιστώ» σε ατύχημα στο Πειραιά, και κρίθηκε αναγκαία η ενίσχυση του.

Τα «Alkmaar» είναι πολύ πιο σύγχρονα από τα ναρκοθηρευτικά που έχει τώρα το Πολεμικό Ναυτικό στο στόλο του, ενώ είναι και πολύ φτηνά καθώς σύμφωνα με πληροφορίες κάθε πλοίο κοστολογείται λιγότερο από 4 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ πιθανόν να υπογραφεί και LoI με τους Βέλγους που επίσης θα αποσύρουν 2 φρεγάτες Μ μέσα στα επόμενα χρόνια, και με τους οποίους έχουν ήδη γίνει οι σχετικές διαπραγματεύσεις.