Το F-35 επέλεξε η Ελβετία για την αναβάθμιση της Πολεμικής της Αεροπορίας

Το F-35 επέλεξε η Ελβετία για την αναβάθμιση της Πολεμικής της Αεροπορίας
Ενημερώθηκε: 01/07/21 - 12:30

Τo μαχητικό 5ης γενιάς F-35 Lightning II της Lockheed Martin είναι αυτό που επιλέχθηκε από την Ελβετία για την αναβάθμιση της Πολεμικής της Αεροπορίας όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Η επιλογή του F-35 έγινε μέσα από διαγωνισμό όπου επικράτησε των Rafale, των Eurofighter Typhoon και των F/A-18E/F Super Hornet.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν η Ελβετία θα δώσει περίπου 6,5 δις ευρώ για να αγοράσει 36 F-35.

Σε ανακοίνωση του το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αναφέρει ότι το F-35 πρόσφερε την υψηλότερη απόδοση στην χαμηλότερη τιμή, με την πρόταση της Lockheed να είναι κατά 2,16 δισεκατομμύρια δολάρια φτηνότερη από τον αμέσως επόμενο ανταγωνιστή της σε χρονικό ορίζοντα 30 ετών. Παράλληλα σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ελβετών το F-35 σημείωσε καλύτερες επιδόσεις στην αποτελεσματικότητα,  την τεχνική υποστήριξη και την συνεργασία σε σχέση με τα υπόλοιπα αεροπλάνα που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό.

«Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, το F-35 πέτυχε το καλύτερο αποτέλεσμα γιατί… περιλαμβάνει εντελώς νέα, εξαιρετικά ισχυρά και ολοκληρωμένα συστήματα δικτύωσης για την προστασία και την παρακολούθηση του εναέριου χώρου», αναφέρει χαρακτηριστικά το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Από την πλευρά της η Μπρίτζετ Λόντερντεϊλ, αντιπρόεδρος και γενική διευθύντρια του προγράμματος F -35 τόνισε ότι:

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την ελβετική κυβέρνηση, την αεροπορία και τη βιομηχανία  για να παραδώσουμε και να υποστηρίξουμε τα αεροσκάφη F-35. Με την επιλογή αυτή, η Ελβετία θα γίνει το 15ο έθνος που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα  F-35, ενώνοντας πολλά ευρωπαϊκά έθνη για την περαιτέρω ενίσχυση της παγκόσμιας αεροπορικής δύναμης και ασφάλειας».

Εκτός από τα F-35 η κυβέρνηση της Ελβετίας αποφάσισε και την αγορά 5 συστοιχιών Patriot, που επικράτησαν των πυραυλικών συστημάτων SAMP/T της γαλλικής εταιρείας Eurosam.

Για να προχωρήσει η αγορά των F-35 και των Patriot απαιτείται η συναίνεση της ελβετικής βουλής.