Φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»: «Αιχμή του δόρατος» για το Αρχηγείο Στόλου

 
Φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»: «Αιχμή του δόρατος» για το Αρχηγείο Στόλου

Ενημερώθηκε: 28/10/22 - 18:07

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων βρέθηκε, ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, στη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» του Πολεμικού Ναυτικού, στο λιμάνι του Πειραιά.

Η φρεγάτα αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» για το Αρχηγείο Στόλου, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσει απειλές από αέρος, αντίπαλα πλοία αλλά και υποβρύχια.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κυβερνήτης Βασίλης Λέρης, η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» μπορεί, μεταξύ άλλων, να εκτελέσει πληθώρα αποστολών όπως η προάσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, η συμμετοχή στην άμυνα του ΝΑΤΟ, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης αλλά και η επιτήρηση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Ο κ. Λέρης υπογράμμισε ότι το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού είναι «περήφανο» που υπερασπίζεται την ελληνική σημαία ενώ επεσήμανε πως αυτό είναι κάτι «που αισθανόμαστε κάθε φορά που μας υποδέχεται ο κόσμος, ειδικά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».

«Εκπαιδευόμαστε», είπε ο κυβερνήτης, «διαρκώς κάτω από ρεαλιστικές συνθήκες. Το πλήρωμα ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις».

Με μήκος 130 μέτρα και μέγιστο πλάτος 14,5 μέτρα, η φρεγάτα εντάχθηκε στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού στις 19 Νοεμβρίου 2004.

Διαθέτει μέγιστο βύθισμα 5,8 μέτρα και εκτόπισμα πλήρους φόρτου 3.640 τόνους. Η μέγιστη ταχύτητά της φτάνει τους 32 κόμβους ενώ η μέγιστη ακτίνα ενέργειας τα 4.700 ναυτικά μίλια.

Είναι εφοδιασμένη με τορπίλες ενώ διαθέτει ελικοδρόμιο στο οποίο προσεγγίζει ελικόπτερο ΑΒ - 212. Το πλήρωμα της φρεγάτας αποτελείται από 30 αξιωματικούς και περισσότερους από 150 υπαξιωματικούς.

Η φρεγάτα φέρει το όνομα του στρατηγού και αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Νικηφόρου Φωκά. Ο θυρεός της απεικονίζει έναν δρόμωνα, κορυφαίο πλοίο του Βυζαντινού Ναυτικού. Στο ακρόπωρο του δρόμωνα διακρίνεται ο μηχανισμός που εκτόξευε το «υγρό πυρ». Στο δεξί μέρος του θυρεού παρουσιάζεται ο Νικηφόρος Φωκάς με πανοπλία.

Σήμερα, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου, η φρεγάτα είναι επισκέψιμη για το κοινό, από τις 09:00 έως τις 19:00, στο λιμάνι του Πειραιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Ιωαννίδης

ΦΩΤΟ : ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ