Γιατί με τα Rafale αλλάζει ο συσχετισμός δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

 
Rafale

Πηγή Φωτογραφίας: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 20/01/22 - 00:17

Ένα ιστορικό γεγονός για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και για όλους τους Έλληνες έγινε χθες στην Τανάγρα.

Ώρα 12:44.. τα έξι γαλανόλευκα RAFALE με Έλληνες χειριστές φτάνουν σε σχηματισμούς στην αεροπορική βάση της Τανάγρας. Η διέλευσή τους προκαλεί δέος και θαυμασμό. Είναι οι νέοι φρουροί των ελληνικών αιθέρων.

Ο επισμηναγός, Παναγιώτης Τσουμάνης, είναι ένας από τους πιλότους που έφεραν τα Rafale στη χώρα μας και όπως είπε ήταν «Συναισθηματικά φορτισμένη η είσοδος μας στο FIR Αθηνών, αλλά και μεγάλη η χαρά μας που γυρίσαμε πίσω στην 114 Πτέρυγα Μάχης. Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό που από το υστέρημα του μας παρέχει ένα τόσο σύγχρονο αεροσκάφος.. Στα χέρια μας θα κάνουμε ότι απαιτείται για την πατρίδα μας.»

Η Ελλάδα πλέον απέκτησε υπεροπλία από αέρος. Τα νέα μαχητικά από σήμερα από σήμερα αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Πολεμικής Αεροπορίας αλλάζοντας τους συσχετισμούς στην εναέρια μάχη

Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας προμηθεύεται νέου τύπου μαχητικό από το 1989 που παρέλαβε τα πρώτα F-16.

Η αεροπορική βάση στη Τανάγρα έχει γεμίσει κιβώτια από την Γαλλία, τα οποία φέρουν πολύτιμα ανταλλακτικά και υλικά υποστήριξης αλλά και τμήμα των οπλικών συστημάτων των Rafale. Μεταξύ άλλων, εκτός από τους πυραύλους Scalp και Exocet τα Rafale θα φέρουν και τους πυραύλους αέρος – αέρος πυραύλους METEOR, με την εμβέλειά τους να είναι από τις μεγαλύτερες στο πλανήτη.

Τα 6 νέα ελληνικά μαχητικά θα ενταχθούν στην 332 μοίρα Γεράκι στην αεροπορική βάση της Τανάγρας αντικαθιστώντας τα MIRAGE 2000. Ήρθαν πλήρως εξοπλισμένα και έτοιμα να φρουρήσουν τους ελληνικούς ουρανούς, όμως τους πρώτους μήνες βασικό μέλημα της ΠΑ είναι η εκπαίδευση των πιλότων.

Αλλάζει ο συσχετισμός δυνάμεων

Τα Rafale αναβαθμίζουν σημαντικά την αεράμυνα της Ελλάδας. Τα νέα αεροσκάφη είναι μαχητικά 4ης γενιάς, πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητες, αναγνώρισης, αναχαίτισης, αερομαχίας αλλά και αποστολών κρούσης. Έχουν πολύ μεγάλη εμβέλεια και αυτονομία και μπορούν να καλύψουν επιχειρησιακά τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, της Κύπρου χωρίς ανεφοδιασμό, ακόμα και των Βαλκανίων. Τα Rafale θα είναι και πλήρως διαλειτουργικά με τα F-16 που αναβαθμίζονται σε Viper.

Η Ελλάδα με την προμήθεια των Rafale απαντά στον αναθεωρητισμό του Ταγίπ Ερντογάν και στις συνεχείς απειλές πολέμου που εξαπολύουν καθημερινά Τούρκοι Υπουργοί. Η χώρα μας στέλνει μηνύματα αποτροπής και αποφασιστικότητας και απορρίπτει τις τουρκικές αιτιάσεις

Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας έχει επενδύσει στην αμυντική διπλωματία και με τις αμυντικές συμφωνίες και στρατιωτικές συνεργασίες με τη Γαλλία, ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος και Ισραήλ, έχει αναβαθμίσει την γεωπολιτική της θέση.

Έχει… νεύρα ο Ερντογάν, πολλά νεύρα..!

Στην γειτονική χώρα υπάρχει έντονη ανησυχία και εκνευρισμός για την ενίσχυση του ελληνικού οπλοστασίου. Τα Rafale ήρθαν εντάχθηκαν στο δυναμικό της πολεμικής αεροπορίας την ώρα που η Τουρκία έχει χάσει το παιχνίδι με τα F-35 και για τα επόμενα 10 χρόνια θα παραμείνει χωρίς μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς. Την ίδια ώρα τα ελληνικά Rafale θα αναχαιτίζουν Τουρκικά F-16, που ήδη βρίσκονται σε χαμηλές διαθεσιμότητες.

Σήμερα οι Τούρκοι απάντησαν στην έλευση των Rafale με 10 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, πάνω από το Αιγαίο με συνολικά 10 αεροσκάφη.

τουρκικό τύπο

Yeni Akit

Ο εκνευρισμός της Άγκυρας αντικατοπτρίζεται και στον . Δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών εφημερίδων, όπως η , κυκλοφόρησαν με τίτλο «Η Γαλλία ανακοίνωσε την παράδοση των πολεμικών αεροσκαφών Rafale! Αυτή η χώρα (η Ελλάδα) θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Τουρκίας».

Ενδυνάμωση των Ελληνογαλλικών σχέσεων

Αδιαμφησβήτητα η άφιξη των Rafale στην Ελλάδα σηματοδοτεί τους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας-Γαλλίας. Στην τελετή υποδοχής των Rafale παρευρέθηκε και ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα απέδειξε στην πράξη την εμπιστοσύνη της στη Γαλλία με την επιλογή των Rafale, τα οποία «που θα προστατεύουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες». Ο Πατρίκ Μεζονάβ επεσήμανε ότι «Την Ελλάδα και τη Γαλλία τις ενώνει μια φιλία αιώνων. Οι λαοί μας μοιράζονται τις κοινές αξίες της ελευθερίας και της αλληλεγγύης όπως επίσης και κοινό όραμα για το μέλλον της Ευρώπης».

Η φοροαπαλλαγή-δώρο του Μητσοτάκη στους ένστολους

Ο Πρωθυπουργός από την Τανάγρα ανακοίνωσε ότι τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα επικινδυνότητας απαλλάσσονται από κάθε φόρο, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης σε όσους καθημερινά διατρέχουν κίνδυνο για την πατρίδα μας. Αυτό το ειδικό επίδομα λαμβάνουν οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών, τα πληρώματα των υποβρυχίων και οι Ειδικές Δυνάμεις, δηλαδή οι αλεξιπτωτιστές, βατραχάνθρωποι και καταδρομείς. Η φορολόγηση του επιδόματος επικινδυνότητας το μείωνε δραματικά. Το θέμα είχε τεθεί πολλάκις από τις ενώσεις στρατιωτικών και τώρα έγινε πράξη. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός «το μέτρο, αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, την ΕΛ.ΑΣ, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό ενώ θα ισχύσει και για αποζημιώσεις στελεχών που παρέχουν ιατρική βοήθεια με αεροπορικά μέσα. Πρόκειται για ανακούφιση σύμφωνη με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Αυτό άλλωστε διαπερνά κάθε επιλογή μας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.»