Η 341 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας στον…Ατλαντικό – Συμμετοχή στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση «OCEAN SKY 2023»

 
31_oct_01_006

Ενημερώθηκε: 31/10/23 - 18:00

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Πέρα από τις Μυθικές «Ηράκλειες Στήλες» (Γιβραλτάρ), στον Ατλαντικό ωκεανό μετέβησαν τα αεροσκάφη και το προσωπικό της 341 Μοίρας «Άσσοι» της Πολεμικής Αεροπορίας, το διάστημα 13 – 27 Οκτωβρίου 2023, για να συμμετάσχουν στην πολυεθνικής αεροπορική άσκηση με την επωνυμία «OCEAN SKY 2023», στο πλαίσιο των σχετικών εκπαιδευτικών δράσεων και συνεργασιών του ΓΕΕΘΑ.

Η προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα διεξήχθη υπό τη διεύθυνση και τον συντονισμό της Πολεμικής Αεροπορίας της Ισπανίας, στην Αεροπορική Βάση Gando των Κανάριων Νήσων, τα οποία ως γνωστόν ανήκουν στην Ισπανία αν και απέχουν μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα από αυτήν.

Η άσκηση «OCEAN SKY 2023» είναι τύπου INVITEX – LIVEX και πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, με σκοπό «την εξάσκηση των συμμετεχόντων σε εναέριες αποστολές (Air-to-Air) οι οποίες δημιούργησαν ένα άκρως απαιτητικό επιχειρησιακό περιβάλλον, που συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε πολυμερές και συμμαχικό πλαίσιο», όπως σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.

Στη διάρκειας της «OCEAN SKY 2023», εξετάστηκαν τα ακόλουθα σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής, όπως:

  • Επιθετικές αεροπορικές επιχειρήσεις (Offensive Counter Air/OCA).
  • Αμυντικές αεροπορικές επιχειρήσεις (Defensive Counter Air/DCA).
  • Αποστολές επίθεσης/προστασίας υψηλής αξίας ιπτάμενων μέσων (High Value Airborne Asset Attack/Protect/HVAA Attack/Protect).
  • Έρευνα και διάσωση μάχης (Combat Search and Rescue/CSAR).

Συμμετοχές

Η Ελλάδα συμμετείχε στην άσκηση με 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16C/D Block.50 της 341 Μοίρας, που εδρεύει στην 111 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση της Νέας Αγχιάλου, από τα οποία το ένα ήταν διθέσιο και τα υπόλοιπα τρία μονοθέσια, καθώς και με το αντίστοιχο προσωπικό υποστηριξέως.

Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης η Ισπανία, η Πορτογαλία, και η Τουρκία με μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και αεροπορικά μέσα από την Ευρωπαίκή Διοίκηση Αεροπορικών Μεταφορών (European Air Transport Command/EATC), με ένα αεροσκάφος KC-767 από την Ιταλία, ένα αεροσκάφος Α330MRTT από την Γαλλία, καθώς και ένα αεροσκάφος Α400Μ από την Ισπανία. Τα αεροσκάφη αυτά έχουν δυνατότητα να επιχειρούν τόσο ως μεταφορικά όσο και ως ανεφοδιαστικά αεροσκάφη (τάνκερ), ενώ – αν αυτό απαιτηθεί για επιχειρησιακούς σκοπούς – μπορούν να επιχειρούν σε ειδική διαμόρφωση (μισό για τη μεταφορά επιβατών και το υπόλοιπο ως τάνκερ).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ