Νέοι Αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΝ ενώ παρέμεινε για τέταρτη χρονιά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ – Η νέα ηγεσία που μπορεί να μείνει και …μετά τις εκλογές!

 
Νέοι Αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΝ ενώ παρέμεινε για τέταρτη χρονιά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ – Η νέα ηγεσία που μπορεί να μείνει και …μετά τις εκλογές!

Ενημερώθηκε: 17/01/23 - 14:21

Από χθες η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας ανανεώθηκε κατά το ήμισυ, αφού έχουμε δύο νέους Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων, ενώ ανανεώθηκε κατά ένα χρόνο η θητεία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, μετά από σχετική απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), που συνήλθε χθες το πρωί υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Μετά από σχετική εισήγηση του καθ’ ύλη αρμόδιου Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε:

1)Την παράταση για τέταρτο χρόνο της θητείας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

2)Την επιλογή του τέταρτου στην ιεραρχία του ΓΕΣ, ως σήμερα Διοικητή της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη (Τάξης 1986 της ΣΣΕ) στη θέση του ως τώρα Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, ο οποίος ολοκλήρωσε πλήρη – τριετή (2+1 έτη) – θητεία στο συγκεκριμένο αξίωμα. 

3)Την επιλογή του τρίτου στην ιεραρχία του ΓΕΝ Αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση (Τάξης 1986 της ΣΝΔ), ως τώρα Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, στη θέση του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ, ο οποίος επίσης ολοκλήρωσε πλήρη – τριετή (2+1 έτη) – θητεία ως Αρχηγός. 

4)Οι πρώην πλέον Αρχηγοί, με την ίδια απόφαση του ΚΥΣΕΑ, έλαβαν τους βαθμούς του Στρατηγού ε.α και Ναυάρχου ε.α. καθώς και τους τίτλους των Επιτίμων Αρχηγών ΓΕΣ και ΓΕΝ αντίστοιχα. 

Συνέπεια των αποφάσεων αυτών του ΚΥΣΕΑ ήταν η αποστρατεία λόγω προαγωγής κατωτέρου είχαμε τις ακόλουθες μεταβολές: 

Στο ΓΕΣ της αποστρατεία τριών αρχαιότερων συμμαθητών του νέου Αρχηγού, του ΣΑ/ΣΕΒΑΣ Αντιστράτηγου Πέτρου Δεμέστιχα, του Γενικού Επιθεωρητή Στρατού Αντιστράτηγου Νίκου Φλάρη και του Διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου Αντιστράτηγου Γιώργου Τσιτσικώστα. Κύριο χαρακτηριστικό και των τριών προαναφερθέντων συμμαθητών ήταν πως ήταν ΟΛΟΙ τους Πεζικάριοι, Καταδρομείς, αλεξιπτωτιστές και βατραχάνθρωποι! Τώρα συμμαθητές του νέου Αρχηγού έχουν παραμείνει δύο αντιστράτηγοι, κάτω από αυτόν στην επετηρίδα της τάξης τους, οι Γιώργος Κέλλης ο οποίος προέρχεται από το Όπλο του Μηχανικού και είναι σήμερα ο Υπαρχηγός ΓΕΣ, καθώς και ο Αναστάσιος Σπανός διοικητής της ΣΕΘΑ. Για το αν θα παραμείνουν ή θα αποστρατευθούν θα το ξέρουμε αργότερα.      

Στο ΓΕΝ την αποστρατεία του αρχαιότερου του νέου Αρχηγού ως σήμερα Αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου Παναγιώτη Λυμπέρη, ο οποίος είναι και ο Αρχηγός της Τάξης ΣΝΔ-1986, και ο οποίος υπήρξε Αρχηγός του Ελληνικού Στόλου επί μία ολόκληρη τριετία με απτά και αναγνώσιμα αμέσως επιτυχή αποτελέσματα, Ηγέτης με την πραγματική έννοια της λέξης, που το προσωπικό του Στόλου ήταν περήφανο γι’αυτόν και τις ικανότητές του και τον ακολουθούσε «τυφλά» και στην κόλαση! 

Αύριο, Τρίτη 17 Ιανουαρίου, στις 9:30 το πρωί θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) με τη νέα του σύνθεση για πρώτη φορά, με τους προαναφερθέντες τρεις και την προσθήκη του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, ο οποίος τώρα ως παλαιότερος αρχηγός είναι και ο αρχαιότερος στην ιεραρχία από τους τρεις Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων (ΓΕΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ) και ακολούθως θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ (μπορεί και «δια περιφοράς» προκειμένου να τοποθετήσει τους νέους Διοικητή Στρατιάς και Αρχηγό Στόλου, στις χηρεύουσες δηλαδή θέσεις από την επιλογή των νέων αρχηγών και τις αποστρατείες που ακολούθησαν. 

Πιθανότατα ο ΣΑ/ΣΕΒΑΣ Αντιστράτηγος Π. Δεμέστιχας, θα επανέλθει στην ενεργό υπηρεσία από την αποστρατεία και θα παραμείνει στη σημερινή του θέση, καθώς η συγκεκριμένη θέση προβλέπει και επανελθόντες ανώτατους αξιωματικούς, ο ίδιος έχει εμπειρία εκεί, υπάρχουν κρίσιμα θέματα που πρέπει να χειριστεί σε επίπεδο ΝΑΤΟ και αύριο μέχρι και την Πέμπτη διεξάγονται στις Βρυξέλλες οι σύνοδοι των Στρατιωτικών Επιτροπών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου κανονικά θα συμμετείχε ο Στρατηγός Φλώρος, που τώρα δεν μπορεί να συμμετάσχει λόγω των κρίσεων, ενώ δεν μπορεί να τον αναπληρώσει και ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ ο οποίος επελέγη ως ο νέος Α/ΓΕΝ.

Με τις επιλογές αυτές η κυβέρνηση πέτυχε δύο στόχους:

Πρώτο, «έκλεισε» σε πολιτικό επίπεδο το θέμα «Φλώρου» παρέχοντάς του πλήρη και έμπρακτη υποστήριξη και σημειώνοντας έτσι με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πιστεύει τα δημοσιεύματα της εφημερίδας “Documento”, που για κείνην δεν υπάρχουν καν. 

Δεύτερο, σε πρακτικό επίπεδο, η κυβέρνηση πάει σε εκλογές με νέα ηγεσία, χωρίς «παρατάσεις» θητείας, αμφιβολίες κλπ., ώστε να υπάρχει ισχυρή στρατιωτική ηγεσία τόσο στην προεκλογική περίοδο όσο και σε τυχόν υπηρεσιακή κυβέρνηση μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων για τους «γνωστούς» λόγους που έχουμε παρουσιάσει και στο παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα κάνει και σωστά «πλασαρίσματα» για την επόμενη μέρα στη μετά Φλώρο εποχή, που θα επέλθει νομοτελειακά το αργότερο σε ένα χρόνο, με μία ηγεσία που τότε επίσης θα είναι έμπειρη και δοκιμασμένη. 

Καλή επιτυχία στους νέους αρχηγούς!

«Ιχνηλάτης»       

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ