Νέος γύρος επαφών της Group Naval με ελληνικές εταιρείες-Σύντομα η νέα γαλλική πρόταση για τις φρεγάτες του ΠΝ

Νέος γύρος επαφών της Group Naval με ελληνικές εταιρείες-Σύντομα η νέα γαλλική πρόταση για τις φρεγάτες του ΠΝ
Ενημερώθηκε: 10/09/21 - 18:15

Στην μάχη ρίχνονται και πάλι οι «μνηστήρες» για το πρόγραμμα απόκτησης των νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό. Ειδικότερα στην Αθήνα βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες ομάδα ειδικών της Group Naval, της γαλλικής κατασκευάστριας εταιρείας των φρεγατών Belharra (FDI).

Στόχος της παρουσίας των γάλλων ειδικών στην χώρα μας είναι η συνέχιση των επαφών, που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, με εταιρείες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ναυπήγησης των Belharra.

Η Group Naval έχει παρουσιάσει ένα λεπτομερές σχέδιο για την εμπλοκή της ελληνικής βιομηχανίας στην ναυπήγηση των φρεγατών που θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας και θα φέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη και τεχνολογικά οφέλη για την Ελλάδα. Στόχος της γαλλικής εταιρείας είναι να αναπτύξει περαιτέρω το τοπικό της αποτύπωμα, μέσω συνεργασιών με βιομηχανικούς, ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς εταίρους.

Η ομάδα των γάλλων ειδικών έχει ήδη εντοπίσει περισσότερες από 100 εταιρείες, ενώ έχουν υπάρξει επαφές και ανταλλαγές με περισσότερες από 70, συμπεριλαμβανομένων των Metka, Akmon, Stelma, Miltech, Prisma, Thales Hellas, Space Hellas, Terra Spatium, Hydrus Engineering.

Παράλληλα η εταιρεία έχει ήδη αποστείλει περισσότερα από 30 αιτήματα για πληροφορίες πριν από το καλοκαίρι και, ξεκινώντας από αυτήν την εβδομάδα, οι ειδικοί του ομίλου θα συναντηθούν με αρκετές εταιρείες για να συζητήσουν τα αιτήματα πάνω στα θέματα αυτά και να προετοιμαστούν για τα επόμενα βήματα.

Εν αναμονή της νέας γαλλικής πρότασης

Οι παραπάνω κινήσεις της Group Naval αποτελούν πρελούδιο της νέας πρότασης που αναμένεται να καταθέσουν οι Γάλλοι. Πολύ πιθανό η νέα αυτή πρόταση να κατατεθεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα γαλλική πρόταση θα είναι σημαντικά βελτιωμένη οικονομικά, ενώ θα περιλαμβάνει και  επιπλέον πυρομαχικά. Παράλληλα οι Γάλλοι ποντάρουν πολλά στο γρήγορο χρόνο παράδοσης των πλοίων καθώς υπόσχονται ότι θα παραδώσουν στο Πολεμικό Ναυτικό δύο Belharra μέσα στο 2025.

Ουσιαστικά οι γάλλοι προκειμένου να κερδίσουν το συμβόλαιο μαμούθ αξίας περίπου 5 δις, θα δώσουν στην χώρα μας τις φρεγάτες νούμερο 2 και 3 που θα βγουν από τα γαλλικά ναυπηγεία και προορίζονταν για το δικό τους πολεμικό ναυτικό.

Με το «κόλπο» της παράδοσης δύο νέων πλοίων μέσα στο 2025 οι Γάλλοι επιχειρούν να ξεπεράσουν και τον σκόπελο των πλοίων ενδιάμεσης λύσης καθώς οι δύο φρεγάτες κλάσης Cassard, που πρόσφεραν, απορρίφθηκαν από το Πολεμικό Ναυτικό.

Στο τραπέζι βέβαια υπάρχει πάντα, όπως έχουν τονίσει οι Γάλλοι, και η αγορά των κορβετών Gowind ως πλοία ενδιάμεσης λύσης. Παρόμοια πρόταση για την ενδιάμεση λύση έχουν καταθέσει και οι Ολλανδοί που προτείνουν τις μικρότερες φρεγάτες SIGMA 10514.

Εν κατακλείδι το σήριαλ της απόκτησης των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού μετά από ανάπαυλα μερικών εβδομάδων λόγου του καλοκαιριού ξαναφουντώνει καθώς εκτός από τους Γάλλους αναμένεται και νέα βελτιωμένη πρόταση από τους Ολλανδούς και φυσικά η απάντηση των αμερικανών στην επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter of Request – LoR) που έχει στείλει η χώρα μας.