Οι Ειδικές Δυνάμεις στο επίκεντρο της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων

Οι Ειδικές Δυνάμεις στο επίκεντρο της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων
Ενημερώθηκε: 25/09/20 - 01:27

Με ευρύτατη συναίνεση εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, η νέα δομή και το βασικό σχέδιο διάταξης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί οριστικά από το ΚΥΣΕΑ

Για να φτάσουμε όμως στην ευρύτατη συναίνεση προηγήθηκε μια ενδελεχής ενημέρωση των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί κεκλεισμένων των θυρών στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.   

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

Στα μέλη της επιτροπής παρουσιάστηκαν τα εξοπλιστικά προγράμματα που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το 2034, είτε πρόκειται για νέα οπλικά συστήματα είτε για αναβάθμιση-συντήρηση παλαιότερων, έτσι ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να διατηρήσουν την αποτρεπτική τους ισχύ και την αποτελεσματικότητα τους.

Πέρα από τα εξοπλιστικά ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο σχέδιο αναδιοργάνωσης των Ειδικών Δυνάμεων. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το πλάνο του ΓΕΕΘΑ αναμένεται  να δημιουργηθεί η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, στην οποία θα υπάγονται ενιαία οι μονάδες της  Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΥΚ, ΕΤΑ, Ζ ΜΑΚ, 31 ΜΕΕΔ) αλλά  και το σύνολο των υπολοίπων ειδικών δυνάμεων και συγκεκριμένα της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών, της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Μοίρες Αμφιβίων Καταδρομών – Ειδικά Τμήματα Εθνοφυλακής) και της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. 

Η αναδιαμόρφωση των Ειδικών Δυνάμεων είχε επιχειρηθεί και παλιότερα χωρίς όμως επιτυχία. Αυτή την φορά όμως φαίνεται ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και ιδιαίτερα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, που προέρχεται από τις ειδικές δυνάμεις, την έχουν θέσει ως προτεραιότητα.

Στην τελευταία ελληνοτουρκική ένταση με το «Oruc Reis» μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έπεσαν πάνω στο Πολεμικό Ναυτικό, και δικαίως αφού «σήκωσε» το μεγαλύτερο φορτίο, αλλά και  η συνεισφορά των στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων ήταν πολύτιμη. Συγκεκριμένα όλες οι μονάδες ήταν σε πλήρη επιφυλακή για να μεταβούν αμέσως όπου χρειαστεί ενώ ιδιαίτερα οι αμφίβιοι καταδρομείς είχαν αναλάβει το ρόλο της φύλαξης νησίδων και βραχονησίδων, που μπορεί να αποτελούσαν στόχους των Τούρκων, και παράλληλα ενημέρωναν το Πολεμικό Ναυτικό για τις κινήσεις του τουρκικών πλοίων. 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ